Det var en gång och den var sandad

29 12 2021
En av broarna över Svartån på vägen hem.

I går kväll gästade vi vår son med familj, som bor inne i våran by. När vi öppnade ytterdörren och skulle åka hem, ösregnade det ute och var -3 grader kallt. Räddningen var att det låg lite snö kvar, annars hade det inte gått att stå på benen. Bilen var som en iglo och det var på gränsen att det gick att få upp lite sikt. På min gång- & cykelbana på väg till och från jobbet var det halt också men bara bitvis. I afton var det sandat och fint.

För snart 50 år sedan var jag med om en dylik ishalka. Jag var på väg till Danmark med lastbil och släp, när det ösregnade ute. Jag stannade i Hästveda för att äta lite mat, samtidigt som regnet slutade kom solen fram, det blev kallt och vägbanan blev till blankis. När jag kom ut efter lunchen gick det inte att gå fram, benen bara gled iväg. På den 20 km korta sträckan mellan Hästveda och Hässleholm räknade jag till runt 25 bilar ute bland träden vid sidan av vägen. Jag körde så sakta jag kunde, men när jag frikopplade och skulle växla upp gled hela ekipaget med bil och släp. Den gången var det inte sandat, men jag klarade mig och kom ombord på färgan i Malmö i tid.


Åtgärder

Information

6 responses

29 12 2021
Husisblogg

Svarthalkan är förrädisk för både stora som små fordon.
Min manlige ägare minns en bussresa han körde mellan sin gamla hemstad och Göteborg, det var jobbiga 30 mil.
Allt gôtt

30 12 2021
Matts Torebring

Jag har inte hört ordet svarthalka innan, men förstår direkt vad det är. När jag tog trafik- & busskort fick vi lära oss att ”hålla undan” i alla väder. Det var inte lätt att ta in i just svarthalka.
Det bästa.

29 12 2021
Husbilen Coralen

Visst är det förrädiska väglag man vart med om på jobbet alla år!
Men som tur var finns ju sandspridare på och även sandhögar 🙂
I skogen har det vart bra väglag,även igår på min 15 km:s tur.
Idag blev det vilodag,kändes lite mör och stel när jag vakna upp.
Men bara o vila lite o sen ut igen,måste hålla igång du vet 🙂

Varm BjörkKram

30 12 2021
Matts Torebring

Nu är ju många moderna lastfordon utrustade med automatiska kedjelänkar och kanske sand också. Annat var det på vår tid. Skogen har klarat halkan denna gången på grund av den lilla snö som finns kvar.
God morgonkram

30 12 2021
Monica

Otroligt förrädiskt med denna halka, man måste ha sån koll och jobbigt att inte bara kunna gå på. Jag gick över en lång isig bro och efteråt mindes jag det nästan inte, haha, jag glodde så på fötterna så jag visste knappt var jag gått. Lite så att var det den här vägen jag valde🙂

30 12 2021
Matts Torebring

Vad roligt att höra av dig igen. Gång och cykelvägar är mer förrädiska än de flesta andra platser på grund av all åttrampad snö. Broar är oftast dubbelt farliga med frosthalka.
Det bästa till er.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: