Företaget

Vår stora tillbyggnad 2018 – 2019 är klar. Foto Tobias Marbenius

Foto från skylift 2013 när hela sista bygget är klart

Foto från skylift 2013 när hela sista bygget är klart. Foto Tobias Marbenius


IMG_4576-6

Första spadtaget juli 2018 till största satsningen någonsin.


Skärmavbild 2018-07-30 kl. 18.04.01

Planerad tillbyggnad 2018.


yfgez3jvbe6rfqoqrdpatzhxcopetx6bxi07djium-savnehkqcglfvuojtxcwtmi6e-abyblhz45x7bzmu_8ou9gi709nns64wcyzm7ngihrkwuu3uilsrsgjrf5mnq0

Våra nya serviceboxar 2016.


Alla våra servicebilar.

Alla våra servicebilar 2013. Foto Tobias Marbenius

Wiredaholms Golfrestaurang Årets Företagre i Aneby kommun 2012.

I 36 år har jag kämpat för detta pris. Det var otroligt roligt att få det. Jag har bara tre fyra månader kvar, innan ”bäst före datum” går ut. Sedan lämnar jag grundserien och går in i slutspelet. Det är ju då det roliga börjar, säger de som kan spelet.  Jag hoppas innerligt att jag får vara frisk och kan fortsätta att arbeta ett bra tag till. Niklas son Linus, är två och ett halvt år, så ska jag vänta in honom i företaget, tar det några år till.

 

Företagets samtliga servicebilar hösten 2012


Närbild på en av servicebilarna.


Stora distrubitionsbilen som är helchartrad av Coldsped.


Sista bygget som är helt klart i kvällsbelysning.

Välkommen ta del av företagets unika och stora sortiment. Bilden ovan är tagen hösten 2008 efter en omfattande om och tillbyggnad. Detta bygge pågick i 16 månader.

Ritningar nybygge

När fastigheten nedan är demonterad sommaren 2011 räknar vi med att uppföra en ny lagerhall på nära 1 250 m2. Den kommer att rymma vår omfattande julhandel och den alltmer växande näthandeln. Samtidigt skapar vi mera plats i vår snabbgross för allt bredare kaffe- och tesortiment.

Aug. 2011. Grundarbete för den nya lagerbyggnaden på 1250 m2

 Vi har jämnat allt med marken och integrerat denna tomt med vår och uppför en ny modern lagerbyggnad. Det blir ett spännande år.

Första stomleveransen anländer


Idag den 8 september 2011 kom alla takstolar på plats


Takläggning pågår


Den 14 november 2011 är nya lagret inflyttningsklart.


Lager för den växande näthandeln. Foto Niklas Torebring


Invigning 14 november 2011. Foto Niklas Torebring


Frukostmingling i nya julpacken. Foto Niklas Torebring

Mina dagar på jobbet fylls mest med nya kundkontakter genom vår webbutik, inte ovanligt från hela världen. Vi kunde hälsa 118 nya kunder välkomna varje vecka sista halvåret 2010. Utöver detta har jag mängder av arbetsuppgifter.

Jag älskar mitt jobb och alla kundkontakter. Jag har haft en speciell förkärlek till Glas & Porslin sedan mitten av 80- talet. Hos oss finns bara 1:a sortering till lägre pris än 2:a sortering. Dessutom finns ett brett sortiment för mat, dryck och dekoration.

Taika är troll på finska. En annan servise är Aika, det betyder vind.

Det var roligt när Niklas & Carina berättade att vi skulle bli Farfar & Farmor. Denna mugg heter just Fika med Farmor.

”Inte visste jag att det var så roligt att laga mat förrän jag fick riktiga grytor på spisen”.

För inte så många år sedan vart det ett 10- tal kaffesorter som snurrade och gick bra. Idag har varje kafferosteri mellan 50-60 sorter var. Tag sedan kafferosterierna gånger 4- 5 så blir det en stor splittring i sortimentet,

Detta utsökta sortiment har tillkommit under senare år.

Kaffe & kakor, det var så det började, men kakorna, chokladen har blivit bara bättre med åren.

När jag började 1976 var det mest mandelskorpor och pepparkakor. Idag omfattar sortimentet kakor mer än 200 olika sorter.

Jag lastade bilen full och körde iväg och sålde. Jag glömmer aldrig en verkstad i Järnforsen, sent en kväll. Verkstadsägaren följde med ut till bilen, och frågade, ”Vad har du idag som ingen annan köper”? ”Jag har 2 kartonger mazariner som trillat ned från hyllan, dessa får du billigt” ”Hur många mil har de gått”? sa kunden.

Om jag är i Sverige eller i sydeuropa, endast en enda glass står över alla andra, Rom Russin.

En familj skickade ett kort på hela familjen och skrev, ”Ni på Torebrings har räddat vårt äktenskap, ni har alla tesorter som vi vill ha, men som inte finns att köpa i butik”.

Ingen behöver vara törstig på jobbet med denna supermaskin från Crane.

Denna chokladask levererade vi till invigningen av ett stort vindkraftverk på Scottland sommaren 2010.

Jag glömmer inte ett av mina besök på Webes i Habo. Jag inhandlade en 2,4 kg stor burk med Gelehallon som jag konsummerade på vägen hem (c:a 6 mil) till Aneby. Jag mådde inte bra efter detta.

Findus Ostschnitzel fanns med i sortimentet när vi började med djupfryst mat 1984. Märkligt nog finns den kvar än idag.

Jag besökte vid ett tillfälle fabriken som tillverkar våra mässingsprodukter. En äldre man sitter vid en putsmaskin och putsar mässingen blank och fin. Då säger produktionschefen, ”Säg inget till honom, han är inte här, han är någon annanstans i sina tankar”.

Matts jubileumskrönika 2006-08-31

30 år i branschen!

15 september 1976 – 15 september 2006 Matts Torebring – kort historik.

Bakgrund
Redan som 10-åring fick jag ensam ta på mig ansvaret för varannan söndag och skötsel av familjens lantbruk bestående av 15-talet mjölkkor samt dessutom ett antal ungdjur, hästar, grisar och höns.

Vid samma tidpunkt började min karriär som säljare genom försäljning av veckotidningar mm som såldes en gång per vecka på en c:a 2,5 mil lång cykeltur.

Egen skogsavverkning startades redan innan 15 år fyllda och detta kunde ske genom en 2 veckors utbildning i handhavande av motorsåg. 9 år följde av ett mycket tungt och slitsamt arbete.

Vid 24 års ålder fick jag ”omskolning”, p.g.a. värk och slitna leder. Med trafik- och busskort på fickan kom jag att besöka alla Sveriges kommuner och leverera parkleksaker från Hags i Aneby med ett 24 m långt ekipage. Även leveranser till Norden och Tyskland kom in på resrutten. Efter några år försökte jag mig på att arbeta ”kl. 7 – 16” på Hags lager, men kom nästan att svettas blod. Det passade inte för mig.

Milstolpar
– Våren 1976 läste jag en annons, ”Ett jobb för dig”. Vad innebär detta? Jo vi tillverkar ”saft och cocosbollar”, vill du bli vår säljare? Jag hade sökt andra säljarjobb men utan resultat. Av 70 talet sökande fick jag jobbet och började 15 september 1976.

Samma måndag som jag började hade Torbjörn Fälldin blivit statsminister under natten. En av de första kunderna i Huskvarna undrade vad det var frågan om att komma och bjuda på cocosbollar? Jo, svarade jag, ”Det är den nya regeringen”. ”Ut sa kunden – du har dörren där”.

Jag kom att sälja mer än de andra som blev anställda av Roines i Hallsberg. Det blev en lagerbutik ett par år senare som kom att skötas av min familj. Själv var jag ute hela dagarna. Många minns mig mest som körandes i Volvo 245 med släpkärra och direktleverans.

Våren 1980 gick Roines i Hallsberg i konkurs. Min fru och jag startade då HB och tog över verksamheten i norra Småland. Efter hand anställdes personal. Denna bil lastade jag full med kaffe, kakor och saft m.m. och körde runt och sålde till kontor & industri.

– Hösten 1980 fick vi agenturen för Fountain varmdrycksautomater. Under de 10-12 närmast följande åren kom ingen som sålde fler maskiner än vi i Aneby.

Finns det någon som minns almanackan jag gav ut i början av 80- talet?

”Skjut inte upp affären med Torebrings”!

– Våren 1984 flyttade vi till större lokaler på c:a 1 000 m2. Nu installerades frys och kylutrymme på lagret. Vi lockades till att börja leverera mat till storkök. Detta gjorde att nuvarande lokaler snabbt växtes ur. 1984 började vi även leverera de första Filterfresh kaffemaskinerna varav några fortfarande är i full drift.

Våren 1988 flyttade vi till helt nybyggda lokaler på Järnvägsgatan i Aneby, totalt 2500 m2. Nu var leveranser till storhushåll och restauranger den största delen av omsättningen.

Som mest hade vi 7 st egna fordon för distribution. Här syns 3 stycken av dem.

Våra julmässor med drygt 50 utställare, julbord och upp emot 1500 besökare glömmer ingen.

Frysen var 48 meter lång och 7 meter hög ändå var den alltid för liten. Vi hade två st plocktruckar där vi kunde åka ända upp till tak.

Det var en otroligt spännande tid med att lära all storhushållsmat, men oj vilket jobb det var.

Jag har alltid gillat majonnäs och vid ett tillfälle köpte jag med mig 7 kg majonnäs hem och ställde i kylskået. Det gjorde jag bara en gång, det blev väl mycket.

När jag började jobba för Roines i Hallsberg sålde vi saft från Roines fruktindustri. Problemet var att den bara jäste. En kund i Mullsjö som köpt hem ett par dunkar och ställt i köket vaknade en natt vid en ”poff” i huset. ”Spring upp, vi har inbrott” sa frun i huset till sin man. ”Nej vi sover, det hörs inget mera” svarade mannen. På morgonen fick han höra ett illtjut från frun i köket, saftdunken hade exploderat och deras fyrbenta trasselsudd hade travat runt i hela huset i saften på golvet.

En kund på det glada 80- talet skulle köpa tvättmedel. Ska du ha Overoltvättmedel, ska du ha tvättmedel för kulörtvätt eller vittvätt, frågade jag. JAG SKA HA TVÄTTMEDEL, sa kunden igen, ”Jag ska ha tvättmedel när jag jag står i duschen”.

______

– Våren 1995 lämnade jag över bolaget och våra 20-talet anställda till en ny ägare. De närmaste månaderna av ”karantän” började jag att förbereda min come back.

– Hösten 1995 startade jag om igen och tog kontakt med alla mina gamla kunder. Nu hade jag 2 anställda som troget följt med över till nya bolaget. Nu fanns inte storköksleveranser med längre i bilden utan koncentration på mat & dryck på jobbet. Ett samarbete med Coffee Fresh etablerades. Under åren som följt har vi varit ledande leverantör att dessa maskiner.

Under våren 1996 kom sonen Niklas in som delägare och aktiv i bolaget. Nu började vår styrka växa fram med en stor arbetslivserfarenhet från min sida och Niklas stora kunskap inom data och ekonomi. Nu börjar företaget att växa fram och förhandlingar om att köpa alla produkter direkt från tillverkare. Detta har lett till att kaffemaskiner och varuautomater levereras till oss utan mellanhänder och till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Hösten 1996 köpte vi denna fastighet av ett konkursbo. Jämna allt med marken sa grannarna, så hemskt såg det ut. Niklas och jag rustade upp fastigheten under ett års tid. Vi unnade oss knappast inte en enda kväll eller lördag ledigt, vi var snickare, vi målade, vi var elektriker, vi var markarbetare, ja vi gjorde det allra mesta själva och riktigt bra blev det.

Vi använde om jag inte minns fel närmare 200  kg spackel för att släta ut de fula väggarna.

Vi visste exakt vad vi ville ha ut av elen. Här matar vi ström till 17 olika faser på kontoret.

Svårt att tänka sig nu 13 år senare att jag sitter  och jobbar där förut spånsilon stod. Niklas sitter ”ovanpå plåttaket” hitom spånsilon. Det är jag som står och målar och ”dragbilen är min Alfa Romeo 164 3,0. Vid nästa riktigt stora ”Office Make Over”  byggde vi servicerum där liften står parkerad,  ett stort konferensrum på våningen över och så blev det två kontor över pannrummet och förrådet.

Nästan svårt att tro att det är samma hus.

Till första invigningen, som förrättades av kommunalrådet i Aneby kommun, Göran Äng, fick vi mottaga ett hav av blommor

Vi har byggt till lager 2002 och 2008. Nya kontor, konferensrum, utställning och serviceverkstad byggdes till i en 16 månader lång byggperiod 2008.

– Under hösten 2005 startar den egna importen av maskiner från Europa. Vår leverantör, Bonamat i Holland, startar tillverkning av en kaffemaskin på vår idébeskrivning och avsedd att passa den nordiska marknaden.

– För räkenskapsåret 2005 uppnår bolaget trippel AAA i kreditrating vilket varit ett av de övergripande målen att nå upp till.

Många är de kunder som började handla kaffe och kakor regelbundet av mig redan hösten 1976 och som än idag 30 år senare handlar regelbundet varje vecka. Visst är det roligt att få vara säljare och se alla trogna kunder.

Tack alla nya och gamla kunder! (Jag slutar inte än på länge om jag får ha hälsan)

Bästa jubileumshälningar från

Matts Torebring

3 responses

5 07 2010
Lena & Jan

Det tar lång tid att skaffa ”gamla anrika företag”. Gratulerar till ert jubileum!
En kaffebryggare från Aneby borde vara självklart i alla husbilar/campingfordon Svenskarna är ju stora kaffedrickare…

8 08 2016
Elisabeth

Imponerande läsning. Så kul att få ta del av den!

24 08 2016
Josef Boberg

Imponerande livsverk !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: