Leverans av felfri mjölk

15 05 2021
Ladan saknar ett mjölkbord

Jag har flera gånger skämtsamt sagt, att vi byggt en lada på landet. Den utdragna entré delen är mjölkrummet och det stora garaget en maskinhall, precis som på landet. Men vi har inte haft något mjölkbord. Idag skulle jag fixa det klart trodde jag. Men vädret var inte på min sida idag och efter en andra omgång torra kläder, lade jag av.

Om det hade gått att skjuta ned spetten i marken hade det varit busenkelt, nu var det inte så, stenarna låg på hög i marken. Ett spett fick jag kapa av på grund av en riktigt stor sten i botten. Jag tog det så försiktigt jag kunde, men all denna sten var inte smidigt.

Under mjölkbordet blir det ett sopskåp.

Bland det absolut första beställde jag en soptunna till bygget, mest för att hantverkarna inte skulle slänga matförpackningar vind för våg. Nu blir detta, det sista jag fixar till. Under mjölkbordet gör jag plats för sopkärlet. Mot gatan fäster jag upp vår nya fina postlåda. Jag bygger med 95×95 tryckimpregnerat så det bör hålla.

Mamma levererade felfri mjölk 1941

Stackars mamma, där uppe i torpet Lotteberg, en km från stora vägen, ensam med två pojkar, två kor, höns och en gris. Leverera felfri mjölk var inga problem. Detta diplom hänger i entrén hemma hos oss.

Birgittas mamma levererade felfri mjölk 1959, -60, -61, -62.

Birgittas mamma & pappa var lika duktiga. För detta fick de en guldplakett.

Mitt förra mjölkbord.

Om någon kanske inte vet var ett mjölkbord är… Så här levererades all mjölk till mejeriet när jag var bondpojk på 60- talet. Konstigt att mjölken klarade sig varma sommardagar.


Åtgärder

Information

8 responses

15 05 2021
Husisblogg

Nu skulle det vara slutgrävt för Matts, men jag och ägarna tycker ändå oss se Matts på knä med arbetsbyxor..😀.
Fint blir det givetvis i sedvanlig ordning.
Allt gôtt

15 05 2021
Matts Torebring

Jag vet Husis, förlåt, men jag föll för frestelsen, det kunde ju varit busenkelt om inte stenen under ytan lagt hinder i vägen. Kanske kan jag beställa frallor med leverans av mjölkbilen, när du kommer och hälsar på Husis.
Det vore allt bra gott!

15 05 2021
Monica

Vi grävde också och fann sten igår, i regnet, jag hade bestämt mig så körde på ändå, köpt med vinbärsbuskar till dotters tomt. Och tänkte faktiskt på Småland och förr hur människan kämpat, ja tänkte på utvandring som var och de som stannade levde i fattigdom men fick en hel del varor och utsäde och pengar av sina släktingar, och det har man tänkt mer på under senare tid, att det gynnade hela landet, ja man gör jämförelser med idag hur invandrare hjälper sina anhöriga som är kvar, intressant.

Och mjölkpall sa vi utanför Uppsala, vi satt på den och tävlade om bilnummer hur många vi fick ihop och var de kom ifrån. Tänk vad kul det var förr😄 Sen fick vi den godaste middagen. Sa just till dotter att gräva upp sten, montera, tapetsera och mycket annat gjorde aldrig din mormor men hon svarade då att tänk vilken god mat hon lagade, slog allt fast dotter verkligen ätit mycket fantastisk mat i utlandsboende och på resor, ja så sant. Och det gick i arv till kära dotterdotter😊

Men ta det lugnt nu Matts, inte lyfta tungt men förstår precis att när du börjat vill du ha det färdigt. Fint blir det. Ha det fortsatt fint och bra i helgen.

15 05 2021
Matts Torebring

Så länge människan inte vet om något annat, så går det nog bra att jobba med lantbruk sju dagar i veckan och hässja hö hela sommaren. Saab V4 var fantastisk bil 1967, det tyckte man då.

Visst var det roligt på 60- & 70 talet. Då såg man framåt. Det var så oskyldigt på något vis. Idag möter vi bara våld, och funderar hur ska vi skydda oss not olika saker, inte minst Corona. Trots allt bor vi på Framtidsvägen.

Själv bad jag markentreprenörerna att köra sten till utrymmet norr om garaget, så jag har mig själv att skylla. Det var nog få megastora stenar, men jag ville ha bärighet fram till Attefallshuset. Meningen var att när du och andra vänner, kommer och stannar till med husbilen, så finns det fast mark att köra på. Nu fick jag tillbaka den sten jag själv kastat ut. Dessutom hade jag riktigt stora maskiner som packade allt stenhårt.

16 05 2021
Husbilen Coralen

Klart det ska vara ett mjölkbord på landet,även på Framtidsvägen!
Allt blir nog fint när det blir klart som på förra boendet 🙂
Ta det lugnt bara efter det du gått igenom med för tunga lyft.

Ha det gott/RegnKramar

16 05 2021
Matts Torebring

En lada, äppelträd, körsbärsträd och ett mjölkabord, det är så nära landet man kan komma.
Våta vårkramar

16 05 2021
Nils-Åke Hansson

Så arbetsbyxorna har kommit på! Här ska skapas en fin mjölkpall. Det är härliga minnen man har som har fåt vara med och leverera krukorna ut till stora vägen sommar som vinter. Med häst när man var på landet på loven.

16 05 2021
Matts Torebring

Vad roligt att du varit med i svängen, du vet hur det gick till.
Det bästa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: