Min första julrusch, julen 1976

8 12 2020
Årets bil 1976 vår Simca 1508 var klarblå

Jag började som säljare åt Roines i Hallsberg, i mitten av september 1976. Jag lastade bilen, en Simca 1508, full med coccosbollar och pepparkakor och gav mig ut att sälja, till allt som rörde på sig. Jag skäms inte över detta, Gunnar Dafgård började med en trehjulig flakmoped och sålde chark på torget i Lidköping. Alla ska lära sig krypa innan de kan gå. Vi var femton säljare, behöver jag skriva att jag sålde mest av alla. Jag har flera kunder kvar än idag, som handlar regelbundet sedan starten hösten 1976.

Simca 1100 Special

Varför blev det en Simca 1508, jo det var den tredje i raden av Simca som jag ägde. Just denna bilen blev skev i karossen, efter att jag krockat med en stor älgtjur. Sortimentet växte, bilarna blev många och till slut var det ett antal lastbilar.

Jag minns julförsäljningen 1976 som igår. Sandberg & Högberg, KIAB, Godis Grossisten i Jönköping, slutade sin julförsäljning i mitten av november. De kan ju inte vara kloka tänkte jag och drog igång med att sälja chokladaskar i nästan storformat. Nu är snart min 45:e julrusch över.

Droste choklad.

Droste hade en chokladask det året, som kallades ”Träskoasken”. Det var ren choklad och chokladbitarna var en miniatyr av en träsko. På kartong omslaget, var det vackra tulpanbilder från Holland. Jag gick in till ett växthus i Huskvarna och presenterade asken. Denna måste ni bara ha till era kunder, sa jag. Jag sålde 600 askar den gången. Det var stort för mig den gången. I går sålde vi 2 000 chokladaskar till ett stort företag. Det var stort det också.

Tio år senare lockades jag av de stora leveranserna till storhushåll. En kund bad mig fixa maten till ett julbord. Vi blev en fullsortiment Restauranggrossist. (Torebrings Partiaffär) Jag lockades in i en stor omsättning med små marginaler och stora kundförluster. I mitten av 90- talet var vi på väg mot 100 miljoner i omsättning. Vi lämnade allt och startade om från scratch, back to basic. Idag går det bra för oss, mycket tack vare sonen och hans stora kunnande inom många områden. Jag är säljare ut i fingerspetsarna och entreprenör, sonen är ekonom och marknadsorienterad.

Denna veckan levererar vi 500 riktigt stora Tomtelådor med julmat, till 500 mottagare inne i Stockholms City. Inom loppet av två timmar skall alla ha fått sitt paket. Sedan ska man ha en gemensam öppning via en data länk. Niklas har varit hjärnan bakom denna ordern, för att lösa all logistik. I år har vi fått tacka nej, till att packa flera tusen Tomtelådor. Vi har nått taket vad gäller att hinna packa på den korta tiden före jul, med tanke på korta bäst före datum.


Åtgärder

Information

4 responses

8 12 2020
Husisblogg

Vilken härlig resa ni har gått igenom, allt ifrån Simca tiden till där ni är nu. Det är imponerande med såna drivna entreprenörer, som vågar satsa allt, ser möjligheterna osv.
Minst lika imponerande som er resa är hur du hela tiden lyckas hitta intressanta ämnen att skriva om för oss läsare.
Snart är er 45 julrusch över, och ni kan få ta en behövlig julvila.
Allt gott

8 12 2020
Matts Torebring

Jag tycker att du Husis, är helt otrolig, att du i den grad påverkat din manlige ägare, att kommentera varje gång/dag, som jag gör ett inlägg. Jag försöker att hålla bloggen levande, men har inte mycket att skriva om denna tiden. Fast den som är aktiv, har alltid något att berätta. Denna gången var kanske ett inlägg med lite mera fakta. Det har runnit mycket vatten under broarna, sedan starten 1976. Det bästa.

9 12 2020
Husbilen Coralen

Kommer ihåg den där 1508,blev väl årets bil oxå i Vi Bilägare!
En kompis till mig köpte en sån som ny minns jag 🙂
Har själv aldrig ägt en Simca,var ingen bil som lockade mig!
Bra jobbat av er att bygga upp ert företag till vad det är idag.

RegnKramar

9 12 2020
Matts Torebring

Trots allt är jag fortfarande imponerad, av den lilla Simca 1100 Special, som stod emot smällen, med en fyra taggars älgtjur. Bara Birgitta hade ett litet skärsår över ögat. Alla vi fyra i familjen, lämnade en bil full av glas och älghår. Candra var ett par månader och låg mi en barnvagnsinsats, full av glas och hår, men ingen skadades allvarligt. Hörnstolpen till höger om Birgitta, trycktes in bara ett tio- tal cm. Jag fick sladd på bilen och hade med mig en död älg på sidan, framför bilen i ett 70- tal meter. Decemberkram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: