För femtio år sedan

9 12 2020
Lastbil- & Bussförarutbildning i Jönköping 1970- 1971

Vid 24 års ålder fick jag ”omskolning”, p.g.a. värk och slitna leder, från livet som Smålands värste skogshuggare. I nio hela år hade jag då varit skogshuggare. Med trafik- och busskort på fickan, kom jag att besöka alla Sveriges kommuner och leverera parkleksaker från Hags i Aneby, med ett 24 m långt ekipage. Även leveranser till de Nordiska länderna och Tyskland kom in på resrutten. Åren bakom ratten i en tradare, var för mig att komma ur askan och in i elden. Jag är röd, jag vill vara där det brinner.

Utbildningen som varade 14 veckor, har jag haft en enorm nytta av genom livet. Jag har köpt och och ägt många lastbilar under åren. Lite extra stolt är jag över, att jag jag gick ut som kursetta. När jag kört upp för buss fick jag jobb på SJ och började köra linjebuss. Efter ett par veckor fick jag sluta, mitt busskort kom inte som förväntat. Först efter sex månader fick jag mitt busskort och då gällde det under speciella villkor. Jag var tvungen att medföra reservglasögon, vid framförande av fordon i yrkesmässig trafik. Jag hade för starka glas i glasögonen.

Dags att förnya min fulla behörighet

Det har gått mer än ett par månader sedan i höstdags, när jag gjorde den sedvanliga läkarundersökningen. I går kom alla handlingar från Transportstyrelsen och idag gick jag till Fotograf Tobias Marbenius. Jag behöver inte ha alla behörigheter kvar, men det är en ren sport, att se att jag inte är för gammal än, för att köra större fordon..


Åtgärder

Information

4 responses

9 12 2020
Husisblogg

Långtradare körde inte min manlige ägare många månader, det var för ensamt arbete. Däremot körde han mycket buss i Sverige och Europa, det var riktigt trevligt och så mycket han fick se.
Självklart ska du ha alla behörigheter så länge det går, rätt vad det är så kan det vara bra att ha.
Allt gott

9 12 2020
Matts Torebring

Till skillnad mot mitt skogsarbete, var tradarlivet ändå ett jättekliv, från total ensamhet, till ett liv ute på kartan och mötet med människor i alla tänkbara miljöer. Min kära hustru, chockade mig en kväll, när hon rattade Concorden ute i Europa.”Vore jag ung idag, skulle jag köra buss ute i Europa.” Det bästa!

11 12 2020
Rolle o Carina

Visst har man kört mycket lastbil,men inga långväga resor!
Hemikring tyckte jag räckte bra,skönt o komma hem var kväll.
Buss har jag bara kört en gång,när jag körde upp 😀
Tog mitt C-E 80-81 har jag för mig,AB tog jag -76.

Ha det gott/Kram

11 12 2020
Matts Torebring

Mina år i tradare var blad de bästa i mitt liv. Det vat ett helt livs skola.
Decemberkram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: