Att bygga en ställplats

25 10 2015
Jag har inte legat på latsidan

Jag har inte legat på latsidan under veckan, även om det varit tyst på min blogg.

Det sägs att vi äldre är värdefulla: Vi har bly i benen, gas i magen, silver håret och guld i munnen. Jag känner inte igen mig, på något av detta. Däremot ställde jag mina skyddsströvlar på badrumsvågen. Nära fyra kg väger de. Inte undra på om benen känns blytunga, med dessa på fötterna.

Jag har röjt undan mänger av sly, som är ett par tre- fyra cm grova. Det blir massor av små stubbar som man snubblar fram på hela tiden. Jag har som mest 30 meter att gå hem. En kväll var benen så tunga, efter slitet med skogsavverkningen, att jag fick sätta mig ned på en stock halvvägs hem. Att avverka all skog ser jag som en bagatell, men BÄRA UNDAN ALLT RIS, har inte varit ett latmansgöra.

Så här såg det ut för tre veckor sedan

Så här såg det ut för tre veckor sedan.

Tre veckor konstant skogsarbete, två till tre timmar varje kväll, samt två lördagar. Allt detta arbete har förändrat granntomten. Så här såg det ut när jag började.

Nu är det bara fyra större träd kvar

Nu är det bara fyra större träd kvar.

De stora jättetallarna spar jag till framtiden. Två jättestora aspar, samt en björk, måste jag för säkerhets skull ha hjälp av en traktor, som drar en vajer när jag sågar.

En av dessa är troligtvis rutten

En av dessa är troligtvis rutten.

Dessa var inte stora när vi köpte huset för 25 år sedan. Nu är livet slut för dem och att stjäla näring från hela min trädgård. Aspen till vänster är troligtvis rutten, då alla löv föll av den ganska tidigt. En sådan är livsfarlig, att såga ned utan säkerhetsmarginaler, när det finns vägar, människor och bebyggelse nära in på.

Tomten från nordvästra hörnet

Tomten från nordvästra hörnet

Från där jag står har jag fyra meters höjdskillnad, ned till tomtgränsen åt öster. Här måste jag bygga tre etage, för alla er vänner som kommer att gästa: Ställplats Aneby City & Natur. Servicehuset kommer att ligga på etage 2 och vårt egna garage på etage 1. Allt beroende på det bygglov jag söker. Se ritningar i tidigare inlägg. Bygglov sammanträde är den 9 december. Fast kommunen och jag har haft en dialog hela sista året.

En av vägarna in på tomten

En av vägarna in på tomten maskinerna kan gå in nu.

All ved är kapad i tre meters längder. Mest av nostalgi och för att ha lite koll på hur många kubikmeter jag har avverkat. All ved är upptravad som förr, så skogsmaskinerna lätt kan komma fram och bära ut virket. Jag kommer att ha en lånad upplags plats utanför min tomtgräns. Sedan ska jag kapa och klyva veden. Fast det hyr jag nog en större maskin till, eftersom det är så mycket ved.

Björkved att elda och grilla i massor

Björkved att elda och grilla med i massor.

Som ni säkert förstår, har jag inte varit tyst under veckan, även om jag inte orkat att skriva egna inlägg. Motorsågen har hörts i grannskapet i alla fall. Jag hoppas ni kommer, ni som läser detta, att elda av min björkved i utegrillen jag bygger, sitta på ljugarbänken och prata strunt med husbilsgrannen.

 

Vår tomt gränsar mot ställplatsen

Vår tomt gränsar mot ställplatsen, men bara lite på den östra delen av tomten.

Vår granne, som just köper skogsmarken åt öster om vår tomt, skall röja och mark beredas. Detta innebär utsikt över Svartådalen från vår Ställplats.


Åtgärder

Information

20 responses

25 10 2015
Lennart

Vilken aktivitet!

Nu har du ved för lång tid framöver!

Klart vi kommer!
Kram

25 10 2015
Matts Torebring

Bra, då vet jag att ni kommer och eldar upp lite av all björkved i grillen. Kram & Välkomna

25 10 2015
Martin Björkgren

Kul att följa en riktig entusiast .
Åker Hymer numera, 910 rullar i Lindköping.
Kommer du att släppa in annat en Kabe 😀
Lycka till med projektet och + i kanten när du verkar ha en tillmötesgående kommun
Hälsningar från Spanien, även Hymern får bo här på vintern, men till våren kommer vi på inspektion
👍 Brith & Martin

25 10 2015
Matts Torebring

Hej & Tack Martin & Brith & Kul att du är med och deltar från första början. I Aneby arbetar vi under devisen, ”Alla får plats”, det gäller mig och alla andra hoppas jag. Hoppas bara jag är klar till våren. Kram & Välkomna!

25 10 2015
Elisabeth

Det kommer bli en jättefin plats, där vi ser fram emot att träffa er! Kramar

25 10 2015
Matts Torebring

Jag tror dig, du är konstnär och har ditt konstverk i en tanke inne i ”pannrummet”. Jag är entreprenör och ser en möjlighet i det nästan omöjliga. Båda gör vi något bra av det. Kram & Välkomna!

25 10 2015
Rolle o Carina

Bra jobbat Matts,kan det vara gammal rutin o Husqvarna som gör det? 🙂
Klart vi kommer,R(Olle) och inspekterar och grillar din björkved 🙂

Ha det gott o njut av jobbet…..HöstKram

25 10 2015
Matts Torebring

Gammal rutin som fila sågkedjan, alla tricks och knep sitter kvar som det var igår. Husqvarnan spelar mindre roll, men ärligt sagt går den bra, bara jag inte ställer på alldeles för hårt. En skogshuggarkram.

25 10 2015
Lars Permeln

Jag har kollat att vi har ca 30 mil till Aneby, tidigare har vi ofta mellanlandat i Gränna alternativt Bauergården på resor söderut. Vi kommer med all säkerhet att första hand i fortsättningen välja att övernatta på ställplatsen ”Aneby city & natur”. Jag ser redan fram emot detta.

25 10 2015
Matts Torebring

Vad roligt Lars, vi ska göra allt för att ni skall trivas och vill återvända. Nellie kommer att älska skogen runt om kring. I dag har vi gått ytterligare en vandringsstig, som vi aldrig gått tidigare trots att vi har bara 300 meter till den. Det inlägget kommer i morgon. Må gott!

26 10 2015
Lena & Jan

Härliga tag och initiativ, inte ofta att ställplatser anläggs ;-)) LYCKA TILL o kanske har vi vägen förbi någon gång! Du har säkert hört att; en Skåning går aldrig på tomgång 🙂 🙂 Därför är vi på rull mot Spanien nu.

26 10 2015
Matts Torebring

Tack, tack, klart ni skall komma och hälsa på. Älskar ni skog & natur & trevliga utflykter, ja då kommer ni att även komma tillbaka flera gånger. Ha det gott i vinteridet.

26 10 2015
Helena FREEDOMtravel

Förstår att det är en HEL DEL jobb!!! Vi följer med intresse! 🙂

26 10 2015
Matts Torebring

Ni hade ert jätteprojekt med att bygga en husbåt som vi kunde följa dag efter dag. Jag hoppas att när skogsavverkningen är klar, krävs större maskiner till det mesta. Men visst är det kul. Jag har höga krav själv, vill att det skall bli bra, alla ska trivas och gärna komma.

27 10 2015
Anki

Härligt initiativ med ett ställplats! Centralt, men ändå med fina omgivningar! Massor med jobb förstås, men det blir säkert jättebra!
Kram

27 10 2015
Matts Torebring

Tack & Välkomna till svampskogen. Här kan du gå i flera dagar och leta svamp. Jag rör den inte, möjligtvis kantareller. Sedan kan du ta cykeln och trampa Anebysjön eller Ralången runt. Stanna vid Muséet i Stjärneborg och titta på pyramiden. Ja det finns mycket att se och bo mitt i centrum. Bara allt går i lås. Kram

27 10 2015
Deciree

Vilket jobb du försatt dej i. Mycket nu för dej Matts 🙂 Kram

27 10 2015
Matts Torebring

Det verkar som att jag måste kroppsarbeta hårt, för att må bra. Nu har jag känt mig jättepigg trots en ”stel rygg”. Kram & Välkomna att hälsa på om allt går i lås.

27 10 2015
Kors och Tvärs

Ojoj vad du har jobbat på och det är ju klart att vi kommer!
Kramar

27 10 2015
Matts Torebring

Vad trevligt, ni sköter er själva, men ni vet att ni har goda grannar, om vi är hemma. Bra knacka på. Det kommer att finnas så mycket aktiviteter att ni kan stanna en vecka.
Faktiskt känner jag mig piggare nu än på länge. Det är nog bra för mig att kroppsarbeta hårt som jag gjort nu. Kram & Välkomna till Ställplats Aneby City & Natur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: