Ställplats på Öland

2 05 2016

Finns det ett litet hopp för mig ”Rättshaverist” också? Här kommer lite kvällsläsning och en lång dom att läsa…

Bygglov för ställplatser på Öland

MÖD: Anordnandet av ställplatser för husbilar på norra Öland har inte bedömts påtagligt skada något riksintresse. Platsen har inte heller bedömts som olämplig enligtmiljöbalken och bygglov har därför beviljats.

Samhällsbyggnadsnämnden i Borgholms kommun beslutade att bevilja bygglov för anordnande av ställplatser för husbilar på en fastighet. Nämndens beslut överklagades till länsstyrelsen som avslog överklagandena. Klaganden uppgav i mark- och miljödomstolen bland annat att det är anmärkningsvärt att man bortser från dessa så skyddsvärda och unika miljöer för att anlägga en husbilscamping för 22 stycken husbilar med 80-100 personer. Området som ska användas har en unik flora. Mark- och miljödomstolen upphävde bygglovet.

När det gäller frågan om påverkan på riksintressen delar Mark- och miljööverdomstolen underinstansernas bedömning att den ansökta åtgärden inte medför påtaglig skada på något riksintresse enligt 3 och 4 kap. miljöbalken. Det bör beaktas ätt den ansökta åtgärden inte avser uppförande av byggnad utan anordnande av ställplatser. En sådan åtgärd kan inte anses förändra områdets obebyggda karaktär. Anordnandet av ställplatser bedöms därmed inte stå uppenbart i strid med översiktsplanens intentioner.

Mark- och miljööverdomstolen bedömer, med hänsyn till områdets beskaffenhet, att anordnandet av ställplatser kommer att ha en begränsad påverkan på naturen. Nyttjandet av ställplatser kommer visserligen under sommarhalvåret att medföra viss negativ effekt på upplevelsen av det öppna landskapet. Merparten av ställplatserna kommer dock att vara placerade inom områden som till stor del är täckta av buskage och torde därför inte bli särskilt framträdande. Mark- och miljööverdomstolen finner sammantaget att det aktuella området inte påverkas av den ansökta åtgärden på ett sådant sätt att platsen därmed skulle vara olämplig. Ett bygglov kan följaktligen inte anses motverka de allmänna intressena och en god hushållning med marken.

Läs hela domen här.

Dom


Åtgärder

Information

14 responses

2 05 2016
Rolle o Carina

Ja då hoppas vi att Aneby kommun tar lärdom av dom!
Vi håller tummarna för att du lyckas 🙂

Ha det gott….VårKram

2 05 2016
Matts Torebring

Aneby Kommun kan nog inte gör mer för att stoppa. Nu ligger det hos Mark- & Miljödomstolen att fatta beslut. Kram

2 05 2016
Torbjörn

det var riktigt bra skrivet i domen från Öland!!
Man vill ju inte tro att det är de bestämmandes personliga åsikter som kommer fram i Aneby kommun, men i ditt fall känns det verkligen som att de inte kliver ur sin egen roll och ser hur bra det hade blivit ur kommunens sida….
Har ni ingen Handelsförening som har mycket att säga till om? De skulle bli hur glada som helst om det underlättades för sina kunder…
Fortsätt att gasa på Matts, ge dig inte, de kan inte stoppa detta i förlängningen – helt omöjligt.
Många hälsningar
Torbjörn

3 05 2016
Matts Torebring

Minst en tjänsteman och en politiskt vald ledamot, har styrt detta åt det håll som de önskar. De tar lagen på sin sida. Kvar bara är att överklaga i alla distanser och det har jag gjort. Men jag lovar att inte ge upp. Jag har mycket energi kvar ännu. Tack för ditt stöd!

2 05 2016
Elisabeth

Jag håller tummarna för dig och för en bra ny ställplats!!

3 05 2016
Matts Torebring

Tack för ert stöd!

2 05 2016
Lars Permelin

Det händer tydligen återigen en del märkliga saker på Öland då det gäller ställplatser. Länsstyrelsen i Kalmar ska enligt obekräftade uppgifter har stängt ställplatserna i Bläsinge hamn och Degerhamn. Förmodar att respektive hamnförening jobbar hårt för att återigen få tillstånd att öppna ställplatserna. Det tycks vara mycket svårt för både kommuners- och länstyrelsers jurister att hantera ställplatser och husbilar p.g.a. att dessa båda begrepp ännu inte existerar i den byråkratiska begreppsapparaten.

3 05 2016
Matts Torebring

Det är just detta att lagen tolkas så olika som irriterar mig. De flesta kommuner kan hantera ordet ställplats, dock inte Aneby kommun.

3 05 2016
Lennart

Olika bud på olika platser till och med på Öland.

Kram

3 05 2016
Matts Torebring

Alla ställplatser är fulla nu, hur ska det bli i sommar? Rena Vilda Västern kanske? Det är nu alla ställplatser skulle stått klara. Kram

3 05 2016
nils-åke hansson

Bläsinge hamn och Degerhamn hörde ett inlägg på radion när vi var på Öland om detta att stoppa ställplatser. Samtidigt som man ger tillstånd till bygge strandnära.

3 05 2016
Matts Torebring

Samma lag, men godtycklig tolkning från kommun till kommun.

3 05 2016
Lena & Jan

Håller verkligen tummarna att Aneby beslutande ska ta sitt förnuft tillfånga! Senast igår flög egna tankar genom huvudet att en nu avslutad bilfirmas områden i kanten på Eslöv skulle kbli en utmärkt ställplats. Men jag fegar att dra igång ett sådant äventyr ;-/ Lena

3 05 2016
Matts Torebring

Nu sittande beslutshavare i denna kommunen, är omöjliga att påverka mera än jag och många, många husbilsvänner har gjort. Varför inte, starta upp och se om du lyckas. Jag önskar dig lycka till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: