Vi gick förbi Väderstad AB

20 08 2018

Det var så här det började…

IMG_4719

Bonden Rune Stark var inte nöjd med sin harv och tillverkade en egen, så började det!

Det blev en verksamhet

Andra lantbrukare i trakten noterade den nya konstruktionen och såg hur bra det fungerade. Detta ledde till beställningar som kom in till den allra första produktionslinjen. Ganska snabbt var “Runes Mekaniska Verkstad” igång och de första byggstenarna av dagens Väderstad AB var lagda.

Lansering av en harv

1968 lanserade så Rune Stark en harv, som blev en sensation med alla mått mätt. Under de följande åren började bönderna vallfärda till företaget i Väderstad.

Siw Stark förberedde lunch för de besökande bönderna och många beställde harven. Under vintern 1968-69, efter ett väldigt kraftigt snöfall, kom en taxichaufför kämpande genom snödrivorna. Han vinkade med ett telegram, precis som taget ur en filmscen och Rune Stark gick ut för att möta honom. Eftersom telefonlinjen oftast var upptagen, hade Pehr Högfeldt från Mälardalens Lantmän skickat ett telegram för att beställa harvarna till våren.

Cirka 40 harvar tillverkades under denna vinter.

Pappa försökte få samman två ringvältar bredvid varandra, men det var inte lätt. Det måste vara minst tre. Bjässen här på bilden har hela sju stycken. Funderar på om pappas gamla International Harvester B 250 – 58, hade orkat att ens dessa giganter, över tomma plan. Pappas såmaskin drogs av Freja, vårt nordsvenska sto. Pappas harv hade 14 pinnar, men var i alla fall hydraulik buren.

Jag har inte möjlighet att se alla bolagen i koncernen utanför Sverige, när jag sitter hemma och skriver. Någon sa till mig, att omsättningen i hela koncernen idag, är över nio miljarder. Vilken story! Hur hittar man personal som kan vara med och utveckla ett företag så? Fantastiskt! Helt otroligt!

Ni ser, det finns lite bonde kvar i mig, trots allt…


Åtgärder

Information

2 responses

20 08 2018
Rolle o Carina

Härligt Matts,vilken utveckling även där har det gått framåt!
Men ändå tufft att vara bonde i dessa tider!

Ha det gott i nya veckan/Kram

20 08 2018
Matts Torebring

Visst har bönderna tufft med olika mindre gynnsamma väderförhållanden, Jag vill inte byta med dem. Fast fina maskiner har de.
Kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: