MacBook Pro 4 år är Skrot!

14 11 2017

Tänk på miljön, skriv inte ut detta papper, men en dator skall skrotas efter fyra år! Jag har svårt att tro att det är sant.

IMG_3297

Min MacBook Pro, drygt fyra år gammal är skrot.

Jag fick en ny MacBook Pro, av vassaste och dyraste modell, i 70- års present av min fantastiska familj. Det är tre månader sedan. Två av månaderna har ”datorn” stått undanställd i en garderob. Det går helt enkelt inte att arbeta med den.

I går bad jag en kompis lämna in min nya ”dator”, (Dinky toys kallar jag den) samt min förra riktiga dator, som är drygt fyra år gammal. Den förra tog de inte emot på Machuset i Jönköping för reparation. En fyra år gammal dator får inte repareras enligt Apple.

Som ni ser är flera tangenter nedslitna. Jag ville byta till nya, samt få bort ständigt återkommande ”badbollar”. Ingen diskussion, datorn får inte repareras! Jag använder min förra MacBook Pro i skrivande stund. Den fungerar som den bästa dator skall göra.

Den nya har jag fört en blodig kamp med sista månaden. I helgen tog mitt tålamod slut. Jag höll på att dra upp stödbenen på husbilen, starta motorn och köra över den med hjulen. Till slut behärskade jag mig och gick en timma på natten på Grännas gator.

Vad händer… Jag försöker att lägga in sju bilder och skriva text under. Markören hoppar runt på skärmen som en kråka. Innan jag hunnit blinka, har den hoppat in i rubrikraden, in mitt i texten, in i signaturen och i nästa stund tagit bort två inlagda bilder. Dessa sju bilder lägger jag in minst 30 gånger. Att tålamodet helt försvann var, när jag skriver i en bloggväns inlägg. Då hoppar markören ned till ”Skicka kommentar”, trots att jag bara börjat skriva. Tror vännerna att jag blivit senil, eller vad ska de tro?

Vad får jag till svar… Jo det är en större styrplatta på denna och det räcker att föra handen över den. Mitt svar… Jag vill ha en dator, som jag kan använda som ett redskap. Jag vill inte sluta blogga och anpassa mig till den nya ”Dinky Toys tekniken”

 


Åtgärder

Information

24 responses

14 11 2017
Rolle o Carina

Jag kör en Samsung Laptop från 2011,funkar perfekt med Windows 10!
Uppgraderade från Windows 7:an gratis till 10 🙂
Den är ju några år nu men funkar klockrent,så den får gå ett tag till!

Ha det gott o Appla på……Varm BjörkvedsKram

14 11 2017
Matts Torebring

Vi har haft flera hundra- tals Macar, sedan den första 1984. Inte enkelt att sopa bort de spåren.
Kramsnö

14 11 2017
Kors och Tvärs

Peppar peppar ta i trä…. min äppelskrutt är från 2011 och fungerar perfekt
Kram

14 11 2017
Matts Torebring

Äppelskrutt köper jag, den var bra.
Kramsnö

14 11 2017
husisblogg

En hemsk utveckling att inte få laga en 4 år gammal dator, vart är mänskligheten på väg?
Vet att man ägare har en MacBook air som är 6-7 år men som fortfarande fungerar, även om han numera använder den väldigt sparsamt då det mest är han padda som används. Får hoppas att dessa håller ett tag till så han slipper slänga de på tippen, för laga verkar tyvärr inte vara någon mening.

14 11 2017
Matts Torebring

Alla tekniska problem vi har haft och levt med under denna hösten, kan knäcka en människa för mindre. Tekniken har inte utvecklats för användaren, utan för teknikernas egna lekstuga. En resultat girig företagsamhet som driver fram detta totala vansinne. Jag använder min dator mycket, så mycket att jag till och med slitit ut flera tangenter. Upp till kamp mot företagsjättarna.

14 11 2017
Lennart

Min funkar superbra!

Kram från solen!

14 11 2017
Matts Torebring

Du skriver så kort, så den slits inte…
Kramsnö

14 11 2017
Lena & Jan

DU HAR MIN SYMPATI, nu har Apple (m fl) utvecklare förbisett hur vi användare/människor är beskaffade med fingrar o händer som vant använder tangentbord/touchplattor, börjar tro att det är Asiens tempeldansösers händer som är deras förebild…OCH jag räds att dom närmar sig Mac Donald metoden som användes då unga utan utboldning skulle in på Am. jobbmarknaden…DÅ fick tangenterna på kassa apparaterna BILDER av hamburgare/sallad/tomater etc. för dom kunde inte skriva med bokstäver…JO så skolade man in Mac D personal. Vi som gillar att skriva bokstäver och bilder därtill kommer strax att dö ut, men först Matts, ska vi skrika HÖGT!!!
Så skönt att få dela denna text med dig och flera ☺️💟

15 11 2017
Matts Torebring

Tack Lena! Detta är en kamp mot Goliat. En kamp där du och jag, som är 70+, saknar värde i den yngre generationens programerare och utvecklare. Ska en dator skrotas efter 4 år, anser de säkert att användare över 60+ också skall skrotas. Jag återkommer med nytt inlägg idag.

15 11 2017
Lena & Jan

Njae, delvis håller jag med, för de nya touchplattorna ska hanteras oerhört lätt med uppåtböjda fingertoppar (en tempeldansar specialitet 😉 omöjligt för de flesta 50+ för övrigt. Vi är uppväxta med knappar på/av med bestämt tryck, det är passé!
Menar att både Apple och PC släpper sina nya produkter för ofta/ tidigt, endast testade av proffs!
Vi 70+ har inte tid att deltaga i fler testgrupper mer (vi måste ju hinna dokumentera våra livshistorier m hj av fungerande iT hård-vara! (Avstavningen klarar man inte heller av på Sv. tur vi fått lära oss det och gör det manuellt).
NEJ, NU FÅR MAN FAKTISKT SAKTA NER LEV. TEMPOT. Det skulle hela världen må bättre av!
Inte heller ska de rida på att det nu finns återvinningsföretag som delar datorerna och återvinner delarna, vilket är bra! MEN vi som lämnar in fungerande iT prylar vill ju då ha rabatt på den nya produkten DET FÅR MAN ICKE…VEM TAR HAND OM DOM ÅTERVINNINGS SLANTARNA, måntro? Jojo, löner ska betalas, men systemfel PUNKT

14 11 2017
Nils-Åke Hansson

Matts ta dig i kragen och kasta Apple i soptunnan och köp en ordentlig PC.

15 11 2017
Matts Torebring

När vi började med Mac 1984 sa´s det: ”Det tar 4 timmar att lära en ny medarbetare på en Mac och det tar 28 timmar på en PC”. Detta och många andra saker gör att vi är kvar vid Mac.

15 11 2017
Roger Nyren

Hej Matts, har du försökt att använda en mus.

15 11 2017
Matts Torebring

Ja det löser delvis problemet. Machuset i Jönköping vägrar att bjuda på en mus, trots att vi köpt 8 styck av deras ”dyraste” datorer under hösten!!

15 11 2017
Lars Permeln

Jag kan lätt förstå din frustration när Macen inte funkar som den ska. Det är mycket irriterande när tekniken strular. Jag växlar hela tiden mellan PC och MacBook Pro. Väljer ofta att jobba med PCn när jag ska hålla på med texthantering och bilder. Alla Apple-produkter har en begränsad livslängd. Min iPad sjunger på sista versen, den tar sedan ca ett år tillbaka inte emot några uppdateringar och är ibland besvärande trög och beter sig märkligt.

15 11 2017
Matts Torebring

Tack Lars, för din förståelse! Min nya Mac, är en av de senaste och mest utrustade. På denna är styrplattan mer än dubbelt så stor som tidigare. Stöter du till denna när de gör något, kan vad som helst hända. Jag hatar att man inte kan slita ut en sak längre, utan bara kasta bort efter en kort tid.

15 11 2017
Marianne B.

Det finns andra företag än Mac Huset. Gå in på https://www.macoteket.se/privat/information/applereparationer
så ordnar sig säkert ditt problem.

Mvh
Marianne (MacBook Pro-frälst)

15 11 2017
Matts Torebring

Jag har en MacBook Pro sedan 4- 5 år sedan. Den fungerar klockrent, förutom att jag ofta drabbas av ”badbollar”. På min nya MacBook är styrplattan så stor, att det inte går att undvika att stöta till den och då kan precis vad som helst hända. Det är det som skapar problemen.

16 11 2017
Marianne B.

Matts, både min man och jag (pensionärer med hörapparat och husbil) konverterade till MacBook Pro och Iphones för ett antal år sedan. Du måste arbeta med inställningarna i Finder. Hur klarar du av att uppgradera din GPS? Varar den för evigt? Njut av ”äppelskruttar” som till skillnad från vanliga PC är befriade från rörliga delar och konventionella diskhaverier.

Go for it, Matts!

Bästa hälsningar från hus med 6 hjul

15 11 2017
JoY

Kan förstå din frustration över datorn som beter sig så, själv hade jag nog hoppat på den.
Kram

15 11 2017
Matts Torebring

Skönt att du förstår mig. Ett framhjul på husbilen hade krossat den bättre.
Kramsnö

19 11 2017
Helena FREEDOMtravel

Helt galet (ur miljösynpunkt inte minst!) att man inte kan laga en 4 år gammal dator. Jag hade samma erfarenhet när jag ärvde en iPhone av Peters son och den inte gick att använda för att jag inte fick hjälp utan kvitto. Skulle en så ny produkt bara slängas?? Helt sjukt! Tycker ändå att problemet med din nya Mac borde gå att fixa. Kan man inte ställa in rörelserna på muspekaren på olika sätt?

19 11 2017
Matts Torebring

Världens mest finansiellt starka och högst värderade företag dikterar villkoren. Vi konsumeter har inget att sätta emot. Produkten är för bra för att motstå den.
Det händer att vi rekonditionerar en femton år gammal kaffemaskin åt en nöjd kund. Jag hatar slit och släng mentaliteten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: