Jag tycker illa om alla rovdjur

15 03 2023

Jag har skrivit om det tidigare, hur mycket som våra fåglar uppskattar vårt fågelbord. Men så en dag hittade jag en död Domherre på gården och en annan dag satt katten och tuggade i sig en Talgoxe. Ni ser på bilden, tagen inne från vårt vardagsrum, hur katten sitter och lurar bakom knuten. Fåglarna spiller ned frön på marken och när fåglarna sitter där och plockar i sig, slår katten till. Nu är det slut med detta, sedan jag inhandlat ett kompostnät på Biltema och byggt en trygg hage för fåglarna. Helt plötsligt blev hela hagen full av fåglar. Nu känner de sig trygga.

Egentligen tycker jag riktigt illa om alla rovdjur ute i naturen, inte minst lösspringande katter, jag tycker de är så grymma. Denna katten har trots allt har fått nåd hos mig …

Jag sitter inne på sängkanten en eftermiddag och samma katt är utanför sovrumsfönstret, fullt sysselsatt med att bevaka en av Thuja buskarna. Han delar ut den ena högern och vänstern efter varandra mot busken med tassarna. Till slut hoppar det ut en mus som springer iväg ut över gatan. Katten kommer naturligtvis efter, tar den i munnen och släpper den in i busken igen. Och så håller leken på en bra stund. (Jag missade att fota skådespelet)

Det finns tydligen gott om möss här ute på landet. Jag har hittat 3 stycken döda på garageinfarten samt en död mus i elcentralen. Inomhus eller ute i garagen har vi inte sett några spår efter dem. Det är nog katten som håller rent runt kring oss. Då ska ha få sin belöning med lite mat. Husrum har han säkert borta i ridstallet tillsammans med hästarna. Det finns en gräns, katten kommer aldrig att komma in i vårt hem! Detta även om den står och jamar utanför fönstren ibland.


Åtgärder

Information

8 responses

16 03 2023
bmlarsreseblogg

Så fint att fåglarna fått en fredad zon. När jag bodde i Varnhem hade vi nära till åkrar och följaktligen kom mössen när hösten kom. Under många år hade vi en katt efter mycket tjat från barnen och plötsligt behövde vi aldrig vittja några musfällor, katten höll det musfritt. Tack och lov kom han aldrig dragandes med sina byten för att visa hur duktig han var. Vårt fågelbord såg vi aldrig att han vaktade på, konstigt nog.

16 03 2023
Matts Torebring

Det har jag faktiskt inte tänkt på, vi har ju stora åkrar på andra sidan träddungen, bara något 100 tal meter bort. Det är klart att mössen finns där. Dessutom finns en massa gamla träd och stora stammar, varav en del är ruttna. Detta är ju som gjort för ett tillhåll för mössen. Katten kommer och vill kela, men där är det stopp för mig, men inte barnbarnen som gillar katten.
Allt gott

16 03 2023
Monica

Låter fint med en liten middag ibland till katten. Den gör nytta om den håller mössen borta, en del berättar om hur mössen ger sig på kablar och elledningar och gnager sönder. Både ute och inne.

Men fint att fåglarna fått trygghet där de äter, är så tragiskt att se en liten död fågel. Man tycker inte riktigt lika om en mus. Jo, kan tycka synd om den med när den fallit i en vattentunna vid stugan på landet men att få något förstört vill man inte så det är lite kluvet.
Katter är väldigt intressanta djur, tycker att du ska klappa och prata med den lite🙂😸😼

Roligt att du fotar och berättar som du gör. Ha det riktigt fint och bra och fantastiskt fina thujor har ni. De klarade väldigt bra den heta och torra sommaren så de trivs. Och nu har de väl hunnit rota sig djupare så är ingen kris mer utan bara växer.

16 03 2023
Matts Torebring

Så kul det du skriver, ”ibland.” Det får inte bli en vana att vi serverar mat varje dag, lite får han försörja sig själv. Han kan ju bli bekväm och strunta i mössen. Jag har sett många katter under årens lopp som bondpojke som leker med sina byten. Denna katten var speciell att vilja leka med bytet på sitt sätt. Det jobbiga är om vi blir vänner, att se honom trycka näsan mot fönstret i vardagsrummet och höra honom jama. Jag har sett på nätet att det finns fina kattstugor.

Jag fick fram ett foto på mina Thujabuskar, som var snart 3 år gammalt och kunde konstatera, oj vad de har vuxit. Det är roligt att kunna gå tillbaka och se.
Allt gott till er!

18 03 2023
Rolle o Carina

Visst är det tråkigt när katter tar småfåglarna!
Men det ligger ju i deras natur oxå att jaga föda.
Vi har haft 3 innekatter,renrasiga Perser katter som
var så helmysiga och tillgivna och keliga!
När man var liten och bodde hemma hade vi vanliga
bondkatter som höll möss och råttor borta på bra vis.
Bra att du stängt in fåglarna med näten så dom klarar
sig bättre bara inte katterna hoppar över det!

Ha det gott/SnöKram

18 03 2023
Matts Torebring

Har ni era katter kvar idag och i så fall hur gör ni, när ni är ute och campar med bobilen, eller är 2- 3 veckor på en ö i Medelhavet?
Så länge katten troligtvis bor i häststallet och ungdomarna pysslar säkert om den är det bra, men vi vill inte ha in den.
Katten kommer inte att kunna hoppa över nätet och skulle den komma över, är fåglarna borta fortare än katten.
Visst är det hjärtslitande att se katten trycka näsan mot fönstren nere vid marken och höra den jama: ”Släpp in mej!”
En varm kram från Framtidsvägen

18 03 2023
Husbilen Coralen

Vi har inga kvar idag tyvärr,den sista blev bara 1 1/2 år!
Den fick obotlig sjukdom i några organ så blev tyvärr
avlivning enl. veterinären som skötte om den!
Efter det så blev det inga fler,luften gick ur oss då!
Vi hade en av dom med oss i husbilen,han gillade att åka
med oss så det var ju kul med sällskap då!
När vi reste bort några veckor hade vi en granne som
gillade att passa den som tur var!

Ha det gott….

18 03 2023
Matts Torebring

Jag förstår er väl! Jag blev aldrig bonde i min ungdom, för att jag tyckte så illa om att skiljas från djuren.
Allt gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: