Första recensionen

5 12 2021
Mitt bokmanus inkl. korrigerande text.

Trots att jag och Birgitta korrekturläst min bok minst ett tiotal gånger, ville jag inte låta min bok gå i tryck utan professionell korrekturläsning. Min bokförläggare gav det uppdraget till en helt fantastisk person, Malena, som bor i Västerås. Jag bad att hon skulle göra lite extra och hon har verkligen lagt ned ett jättejobb. Justeringarna i texten var fullt normal. Jag har nog levt in i mitt skrivande som om jag var kvar på alla platser vi besökt, alltså har det blivit fel tempus på väldigt många ställen i boken. ”Läsaren kan bli åksjuk”, skriver Malena.

Först blev jag lite småchockad över att det var så många justeringar. Nu när jag studerat igenom mitt manus igen, så är jag stolt över det jobb som Malena lagt ned. Många gånger är det en punkt eller bara ett kommatecken som är för lite eller för mycket. Drygt 400 sidor och under fem punkter, som är felaktiga på varje sida i genomsnitt. De många justeringarna kommer från att jag bytt tempus så många gånger. ”De hörde en duns mitt i natten” ändras till ”det hördes en duns mitt i natten” o.s.v. Nu har min Art Directer lite pyssel till och sedan går allt material till tryck. Malena avslutar med att skriva till mig: ”Du har skrivit en bok som du kan vara mycket stolt över.” Hon sa också när jag talade med henne, att jag har inspirerat henne till att kanske skriva en bok själv.


Åtgärder

Information

8 responses

5 12 2021
Husisblogg

Det är de små sakerna som gör det fullständigt.
Lycka till även i fortsättningen med boken och trevligt om du nu har lyckats ge andra inspiration med att skriva.
Allt gôtt

5 12 2021
Matts Torebring

Någon skrev eller sa: Att skriva en bok är 25 % av jobbet, sedan återstår de andra 75%´en. Det ligger ganska mycket i det.
Det bästa

6 12 2021
Husbilen Coralen

Bra jobbat Matts,inget dåligt jobb bakom allt det i boken!

Ha det gott/BrasKram

6 12 2021
Matts Torebring

Som sagt, skriva var ganska enkelt, men alla korrekturläsningar var jobbiga.
Digital kram

6 12 2021
Monica

Så roligt Matts att allt är klart och du fått rätt hjälp med allt. Det var ett bra beslut men sen funderade jag lite på ändå vem som hörde den där dunsen😀.
Så mycket jobb du lagt ned och vilket roligt dokument och minne för er och andra.
Du kan meddela när den är helt klar till försäljning.
Stort GRATTIS till både dig och Birgitta.

6 12 2021
Matts Torebring

Tack Monica. Skriva var som sagt enkelt men efterjobbet var större än att skriva boken. Men så vansinnigt spännande att få lansera den under nästa år. Min korrekturläsare tyckte jag hade så mycket tempus växlingar att ”risken för att bli åksjuk var stor.”

Jag hade levererat flera 5 liters dunkar med saft till en kund. Saften började jäsa, dunken sprack sönder på natten ute i köket och familjen vaknade av det ”hördes” en smäll. Jag skulle har skrivit det ”hörs” en smäll.

Vad som hände med saften som rann ut på golvet får du läsa om i boken…

6 12 2021
FREEDOMtravel

Så bra att få professionell korrekturläsning! Jag är van, när jag skriver i mitt jobb, att det är rött överallt (trots att jag kan skriftspråket bra). En text kan (nästan) alltid bli bättre 🙂 Tryck nu? Så spännande!!!

6 12 2021
Matts Torebring

Tack för de tröstande orden, det känns mycket bättre för mig som saknar egentlig utbildning, du är ju professionell. Jag har i genomsnitt fått fem anmärkningar per sida och med drygt 400 sidor blir det många röda streck totalt. Jag vill som ni att det finns bara ett sätt att göra det på, det måste bli bra. Det blir rent ut sagt ruskigt spännande att få se och höra resultatet.
Allt gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: