Sömnen

16 11 2021
En äldre arkivbild

Jag har under åren skrivit många inlägg om min sömn och det är inte slut än. Jag förvånas fortfarande över att sömnen är en så svår del av vårt välbefinnande. Det som hände för mig tredje dag jul 1999 var att jag förlorade kontakten med sömnen helt och hållet. Sömnen fanns inte, kontaktlinan var avklippt. Det var helt enkelt stress som var den utlösande faktorn, när vi hade mycket att göra medan andra tog sig tid att stå och prata.

Sömnen fanns inte och jag var sömnlös i nästan en vecka. Till sist fick jag Theralen som jag skulle ta några droppar av i ett glas vatten. Det var fruktansvärt och rena bedövningsmedlet. Sedan träffade jag till slut en underbar psykolog som gav mig rätt medicin, Remeron S 15 mg, som jag sedan använde i många år. Det enda negativa med denna var viktökning annars var det som att suga på en Emser. Den kändes som rena lyckopillret. Så försvann den från den svenska marknaden och det kom en massa andra otäcka mediciner som jag vägrar att ta. Nu har jag inte tagit sömnmedicin på kanske tre, fyra år, men för en ojämn kamp vidare.

Lånad bild

Denna finns att köpa ute på Europa marknaden, men det törs jag inte gå på. Det finns säkert en anledning till att den inte tas in i Sverige. På sista tiden har jag kunnat sova nio till elva timmar fyra, fem nätter i rad och sedan är sömnen borta nästa natt. I helgen kopplade vi av och sov gott i bussen när vi var i Eksjö. När vi är hemma igen somnade jag strax efter kl. fyra på måndags morgonen och sover en halvtimma. Detta till trots att jag tagit flera typ ”Hälsokost mot sömnsvårigheter.” Natten efter detta sov jag ganska bra.

Jag köpte en espresso med extra starkt kaffe på en camping i Trogir Kroatien. Tjejen räckte över koppen och sa: ”Now you will not sleep for several nights.” Den natten sov jag extra gott. Ofta händer tidigt på morgonen vid kanske fyra tiden, att jag bjuder Birgitta kaffe på sängen, med ett par digestivkex med ädelost på och sedan somnar vi oftast om och sover i flera timmar.

Min fina psykolog flyttade söder ut och lämnade mig. Kan någon svara på varför sömnen är så invecklad?


Åtgärder

Information

4 responses

16 11 2021
Monica

Ska försöka skriva lite kortare nu fast väldigt viktigt ämne. Jag har inga förslag även fast jag lagt till 30 poäng i neurovetenskap i utbildningen men främst för att hjärnan är så fascinerande. Sömn och alla dess delar ingick också med laborationer men ingen blev nog klokare av det. Påstås att mycket är genetiskt men att man kan träna ”om”. Vet inte. Mycket förslag finns om kost m m. Igår sent kände jag för en kaffe med tillbehör, inget som rekommenderas men jag sov jättebra☕
Men som pensionär sover jag mycket bättre än förr. Jag kan tänka att när jag är riktigt trött så ska jag bara vila och ta det lugnt hela nästa dag men har inte behövt det för den tanken gör visst att sömnen blir bra.
Sen finns massor att oroa sig för och det påverkar men allt är lite mer avslappnat ändå som pensionär.
Hälsokost gällande leder och sådant tror jag på men inte alls när det gäller sömn.
Kamomillte rekommenderas sen gammalt som kvällste och tror det kan ha lite effekt med lite honung i.
Ja ett förslag jag tror har lite betydelse, att göra någon form av gymnastik hemma och på samma tid varje dag. Blir någon sorts balans i kroppen.
Nu önskar jag er en god nattsömn.

17 11 2021
Matts Torebring

Tack snälla, för att du delar med dig av all din kunskap. Jag har skämtat och sagt att, i mitt nästa liv ska jag bli psykolog för att lära mig förstå hur människan tänker. Då skulle jag kanske få lite lite kunskap om hjärnans funktioner. Någon sa då till mig: ”Om du studerar hela livet lär du dig ändå inte att förstå hur andra tänker.” Visst sover jag bättre när jag inte jobbar, så ärlig måste jag vara.

Nu har jag fått lite tips från flera håll, tack för alla döda råd och bidrag till en bättre hälsa.

16 11 2021
Husisblogg

Detta blir nog tyvärr inget svar på din fråga. Men hos min manlige ägare blir sömnen sämre om han har extremt mycket att göra på arbetet. Då måste han tydligen arbeta även i sömnen.
Bägge mina ägare sover väldigt bra hos mig för då kan de koppla av på ett helt annat sätt.
Lycka till med din fortsatta sömn.
Allt gôtt

17 11 2021
Matts Torebring

Tack, visst sover jag bättre när jag inte jobbar, så ärlig måste jag vara. Olika möten med människor, ont eller gott påverkar kanske mest av allt. Herden tar hand om oss också och det skall vi ta vara på.
Det bästa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: