Alla sätt är bra utom de dåliga

15 11 2021
Oliver surfar

Jag tror att Oliver njuter av det varma stengolvet.

Oliver surfar

Lika bra att värma alla sidor på kroppen.

Alla kusinerna spelar och surfar

När jag var barn spelade vi fia och kinaspel. Tveksamt om våra goa barnbarn kan detta. Roligast var nog ändå mörkleken när vi kusiner träffades.

Jag har i år engagerat ganska många nya medarbetare till vår julpack som har tjuvstartat lite redan. Jag fick in ett tjugotal ansökningar. Döm om min förvåning, endast några få har uppgett sina mobil nummer. Dubbelt jobb att kontakta tillbaka. När jag har ringt upp har det varit få som svarar. Någon svarar. ”Vem är det som ringer?” Alla, precis alla, går med en mobil i handen, men få svarar när man ringer. Törs man inte svara i telefon längre?

Messar du mycket? frågade jag Linus när vi var ute och åkte. Han tittade mycket förvånat på mig och sa: ”Nej knappt aldrig, bara Snapchat.”


Åtgärder

Information

11 responses

15 11 2021
Nils-Åke

Snapchat vet jag inte vad det är. Tycker att våra barnbarn har alldeles för mycket telefon/spel tid.
Men när vi kommer till två av våra barn är det mycket fokus på olika sorters spel. Många nya för Birgitta och Mig men trevligt att få delta.

15 11 2021
Matts Torebring

Oftast förtar alla spel en normal konversation, spelen på data fångar upp dem helt. Jag vet inte om det är bra eller dåligt.
Allt gott

15 11 2021
Husisblogg

Haha, vilket sant inlägg. Min manlige ägare säger alltid att när han var mindre så lekte de i skogen, byggde kojor samt lekte med kottarna. Ja förutom då de inte var på fotbollsplanen.
Snapchat fick min manlige ägare lära sig för några år sedan då brorsbarnen bara vägrade att prata i telefon eller skicka sådana där vanliga sms.

Det finns väl lite gôtt med allt detta med telefoner och datorer. Det är iaf att de små liven lär sig prata utländska språk snabbt.
Men min manlige ägare är nog för gammal för att fatta allt.
Allt gôtt

16 11 2021
Matts Torebring

Ja visst var det ett lite avslöjade inlägg rakt in i våra ungdomars liv. Själv hade jag en uttjänad långpanna som leksak och den blev tippflak till den lilla lastbil som jag sedan byggde. Sedan fanns det skridskor inköpta på Auktionshallen i Tranås för 5 kr och en hemmagjord målvaktsklubban till ishockey.

Allt har varit i säck innan det kom i påse, de vuxna bär sig lika illa åt. När gäster kollar FB istället för att ungås då är det inga gäster längre.
Det bästa

15 11 2021
Monica

Ja intressant att du tar upp det. Jag har nog tänkt att det ordnar sig även nu, barnen lär sig det viktiga men sett nyligen svart på vitt och jag hade svårt att tro det jag såg. De 9:or som lämnade högstadiet i somras hade ändå en bra grund i stort sett men de nya som är av årgång 2008 har en helt annan uppväxt med total digitalisering, födda i princip med mobil i handen som de leker med först men blir det verkliga. Många av dem kan inte skriva ett mail, inte sms, och absolut inte en text med papper och penna. De ger upp efter ett par rader och jag kunde inte läsa vad som stod. Inga bokstäver var rätt. De hade dessutom ett väldigt begränsat ordförråd i svenska, större ordförråd i engelska. I svenska visste många inte vad de vanligaste orden hette, ja dom vi använder dagligen, utan kom med förslag på engelska. Bara på tre år det en jättestor förändring för niorna kunde skapa musik, teater, tidningar och skriva ansökningar. Dessa nya klarar inte nationella proven och det är där man sett först dessa brister och larmat.
Nu är många tveksamma hur de ska kunna ”bära” och lyfta dem på tre år till gymnasiet, om det kan gå. Och då finns undantag förstås som ändå fått kunskap med sig hemifrån men är ju en ren plåga att gå tillsammans. Och det är svenska barn med svenska föräldrar sen generationer detta.
Hur ska de kunna ta till sig undervisning och så småningom bli sjukvårdspersonal, lärare, ingenjörer, elektriker, svetsare eller arbeta i en affär. Om de inte förstår varken ord eller text.
Allt hänger på lärarna men de resurserna minskar istället för att öka. Man har inte ens bibliotek med en bibliotekarie på många skolor, för dyrt enligt styrande och politiker. Inte skolsjuksköterskor heller så lärarna måste vara läkare vid vaccineringsrna vid eventuella anafylaktiska chocker.
Och lärarstudenter de få som finns undrar om de verkligen ska fortsätta utbildningen men som tur är finns tålmodiga och duktiga som inte ger upp. Och hela samhället börjar i låg ålder, få eleverna att bli intresserade, se dem, se deras förmågor som de kan utveckla, lyfta de tysta, ge dem självrespekt, är ju grunden och vi ser ju hur det ser ut idag.
Dina barnbarn har ju bra grund och med alla runt omkring sig, och tycker du var väldigt aktuell med din fråga om sms. Jag själv tog för givet att de kunde sånt och tänkte att när de inte kunde skriva med penna att de mailade, gick inte heller. Och facebook vet de knappt vad det är😄ja inte fel men för första gången tänkte jag att nu har det blivit orimligt och måste vända på något sätt. Undrar lite var utbildningsminister och övriga håller hus. Ja du vet ju att jag inte är lärare men jag fick se. Har svårt att smälta det faktiskt.
Samtidigt är ju barn så fina och duktiga, ärliga och uppriktiga och tycker att mycket är roligt om de får uppmuntran och någon tror på dem. Kan lära men alla måste hjälpas åt. I denna oroliga värld som inte heller är lätt för barn att växa upp i.

16 11 2021
Matts Torebring

Oj & Hoppsan Monica & Tack för ditt engagemang och ditt Mega inlägg. Det var det längsta inlägget jag sett någon gång. Jag har kommit på mig själv med att tro, att alla andra kan allt jag kan, av bara sunt förnuft i det dagliga livet, även på en dator, jag tar bara för givet att alla andra kan göra naturliga enkla saker som, klippa, klistra in, läsa och skriva mejl, plocka diskmaskinen full och att glasen skall vara upp och nedvända, en tallrik i varje fack och naturligtvis spara diskmaskinen och vatten många gånger om. (Birgitta och jag städar upp i den varje dag.) Jag rättar alla namn jag ser på order som kommer in på jobbet, alla namn stavas med en versal i början och sedan gemener. Kanske två av tio skriver så idag. Naturligtvis är det en ”datasmitta” att skriva så. Jag tycker det ser så illa och respektlöst ut, så jag kan bara inte skriva matts, jag heter Matts naturligtvis.Tar våra mobiler all tid vi har så vi inte tar åt oss någonting mera? Man chattar och ställer frågor om precis allt utan att tala om vem man är.

Allt har varit i säck innan det kom i påse, de vuxna bär sig lika illa åt. När gäster kollar FB istället för att ungås då är de inte våra gäster längre. Det är oftast tyst på rasten på jobbet. Ja visst jag läser själv nyheterna på Text tv i mobilen. Innan jag somnar på kvällen läser jag ett kapitel ur Bibeln på min iPhone, bara för att det är lättare att läsa på den, än i en bok vid en sänglampa.

Jag är dock herre över min mobil, jag cyklar inte, jag kör inte bil, jag samtalar ogärna med någon, när jag läser på den och jag går inte på stan med mobilen i handen om jag inte är vilse och använder Google Maps.. Idag möter vi mycket få människor utan att det finns en mobil i handen eller framför ögonen så man ser inget annat. Men varför svarar de inte när jag ringer? Det verkar som man törs inte svara längre? Det du visar på från skolans värld är helt osannolikt, det är katastrof! Vad kommer detta att sluta med? Vem skall vi anställa till våra företag?

För min egen del behöver jag inte lära mig språk. Min iPhone kommunicerar åt mig. Och visst är det roligt att svara kunder på danska, norska, engelska eller vilket annat språk som helst. ”Tack för ditt hurtige svar.” Frågan kvarstår: Hur kommer det att gå för våra barn om de inte vårdas på rätt sätt i en familj?

16 11 2021
Monica

Tack för långt svar, jag tänkte också på er som driver företag, så svårt att anställa. Och att det var så här illa trodde jag inte utan skrattade lite först. Blir lite orolig om framtiden och det är ju inte barnens fel på något sätt men det läggs ett orimligt ansvar på lärare. Och att de inte ger upp. Det jag sett är värre av stress och arbetsbörda än i sjukvården även om det är rätt galet där också.

16 11 2021
Monica

PS, sen är det ju svårt för alla barn i förskolan om inte personalen talar och läser svenska och där vet jag bara en kommun som nu har infört språktest av personalen och en viss nivå ska uppfyllas vid anställning och redan anställda får gå svenskkurser på betald arbetstid. Och det är ju inte deras fel att man tyckt att den här situationen är okej. Igen undrar jag var vissa håller hus.

16 11 2021
Matts Torebring

Hos oss på jobbet är det mycket verbal kommunikation, utan den kan vi inte jobba. Vi har testat men det funkar inte, alla måste kunna ren svenska hos oss.

16 11 2021
Rolle o Carina

Ja nog är det sjukt med dessa ungar av idag,de har telefonen i
handen från det de vaknar tills de somnar,nog är det sjukt!
Det var mycket bättre förr,då umgicks man med sina kompisar
och hade kul i skogen med lekar,åkte skridskor,cykla,åkte skidor
man rörde på sig mer oxå än många ungar gör idag!
Att sitta framför en skärm som många gör idag är inte bra.

Ha det gott/HöstKram Ps.det gick bra igår,du vet!)

16 11 2021
Matts Torebring

Ja det är riktigt illa ställt i vårt moderna samhälle. Utan gemenskap och verbal kommunikation kommer utanförskapet och depressioner öka dramatiskt. Vi måste få samtala och krama om varandra. Hur mycket har vi som är lite äldre inte lidit under pandemin. Mina år som liten mellan tre till tio år glömmer jag aldrig, visst hade vi roligt det lilla jag fick leka. Vad roligt att läsa sista raden, jag ringer en dag framöver.
Kvällskram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: