Butiksdöden kommer allt närmare

6 12 2020
Kartbild över Haparanda.

När vi tillsammans med våra Finska Kamrater, gästade Finland sommaren 2018, ville jag gå en runda i Haparanda stad. Jag kör före dig, så får du se, om du vill gå en runda sedan, sa Fredrik. Någon butik vid liv, resten stängda. Utan stora IKEA varuhuset, vore nog staden död.

Själv näthandlar jag i stort sett allt som jag behöver, dock inte möbler och snyggkläder. Vår mat köper vi på jobbet, City Gross eller i värsta fall i ICA butiken. Jag gillar dock inte monopolet, ICA ska inte bestämma vad producenterna tar fram för mat. Så är det idag!

I veckan skulle jag köpa en produkt till hemmet. Jag googlade runt på bäst i test och Pricerunner. Jag valde det mest prisvärda köpet. På Tretti.se kostade produkten 1 000:- mindre än i den stora kampanj tidningen från en butikskedja. Naturligtvis näthandlade jag igen. Det var exakt samma produkt jag valde mellan.

Jag köpte fyra adventsljusstakar till våra garage, från en av våra stora butikskedjors webbshop. Till garaget valde jag de billigaste för 49:- styck. Jag kom på att jag köpte en styck för lite. I butiken kostade samma enkla ljusstake 149:-.

Jag köper mina Eccoskor direkt från Ecco. Där fanns förra gången jag var inne flera hundratals med skor i olika färger. I butiken på fina gatan finns i bästa fall ett tio- tal.

Listan blir oändligt lång på bra inköp på nätet. Jula, Clas Olsson, Apotea, Eggerts Plantskola i Tyskland, Fyndiq, bygghemma, Torebrings och så vidare, och så vidare. Själva får vi mycket kritik, för att vi säljer för billigt på nätet.

I dessa Coronatider har många fler näthandlat, upptäckt priskillnaden och så smidigt. Kommer flertalet butiker att vara bostäder i stället inom några år? Jag tror att det blir en naturligt utveckling.


Åtgärder

Information

6 responses

6 12 2020
Rolle o Carina

Visst är det bra att handla via nätet,bättre priser med ju!
Och vi E-handlar även mat,bara in och hämta påsarna
innanför entrén och sen snabbt in i bilen igen.
Speciellt i dessa tider oxå är det perfekt att göra så.

Ha det gott/RegnKram

6 12 2020
Matts Torebring

Ja mataffärer, möbler, Systembolaget, byggbutiken och några till blir kvar.
Vinter kram

6 12 2020
Husisblogg

Ja visst gäller näthandel även för mina ägare, mig köpte de dock inte över nätet..😉.
Men en ändring som mina ägare gjort iår har varit att handla på nätet, men många gånger från lokala handlare. Detta för att stötta den lokala handeln i ägarnas hemstad. Det har nog blivit några tior dyrare, men den lokala handeln har stöttats. Många fler handlare har fått komplettera med näthandeln.
Allt gott

6 12 2020
Matts Torebring

Den som driver en butik, har inga möjligheter att konkurrera prismässigt, med de stora kedjornas prissättning på nätet. Ett stort datastyrt lager kostar lite, jämfört med butiken på fina gatan. Vår egen webbhandel startade, efter att vid sett den höga prisnivån i butik. Det bästa!

7 12 2020
Vår husbilsblogg

Det tog några år för e-handeln att komma igång på riktigt, den pågående pandemin har onekligen satt fart på näthandeln. Pandemin är säkert pest för många affärsidkare som enbart har traditionell handel över disk. Morgondagens generationer kommer med stor sannolikhet också att välja e-handeln. Det är ju dessutom energismart och tidsbesparande att handla över nätet.

7 12 2020
Matts Torebring

I framtiden kommer vi med all säkerhet, bara ha ett fåtal butiker. Många får det svårare att klara sig. Jag har handlat på nätet till priser, av en fjärdedel av butikens pris. Visst är det energismart, vi som familj, spar fem mils resa till stan tur & retur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: