Kulturlager på Aneby Gård

24 09 2019

Vår förra tomt som vi inte kunde bygga på p.g.a fornminnen. Se hela rapporten här. Kanske intressant för någon…

Se grävmaskinen i nedre mitten av bild på vår tidigare tomt.
Orienteringskarta
Grävmaskinen och arkeologer
Vår nya stora tomt till vänster i bild

Naturligtvis ska en enskild kommuninnevånare inte råka ut för detta, som vi har gjort. De uppgifter som vi fått var, att Länstyrelsen skulle kontrollera grävningen vid grundarbetet, inget mera. Efter en dags arbete talades om miljonkostnader och kanske ett år i framflyttad tid. Stopp och sluta omedelbart sa jag och så blev det. Den kostnaden som vi fått offererat, var vi helt inställda på att ta, om vi fick bygga, men inga miljonbelopp.

Nu kom denna positiva käpp i hjulet, vi fick en bättre tomt som vi är stolta och glada över. Fast jag står ännu frågande, vad kommer detta att kosta? Jag vill inte slänga pengarna i Anebysjön.

(Det var inte enkelt att publicera detta då det var en pdf fil.


Åtgärder

Information

8 responses

24 09 2019
Husisblogg

Låter osannolikt att ni ska betala för något sånt här. En liten kostnad lan väl vara en sak då tomten var er, men därefter låter det ju väldigt konstigt.

24 09 2019
Matts Torebring

Alla är överens med dina ägare Husis. Detta är inte rumsrent.

24 09 2019
Rolle o Carina

Tänk att så mycket gammalt groll i marken kan vara så betydelsefullt??
För min del helt ointressant som ligger där under jord!
Hoppas ni slipper några stora utlägg bara!

Ha det gott/Kram

25 09 2019
Matts Torebring

För min egen del, tycker jag absolut gravplatser och stenrös ovan mark, ska bevaras. Det som ligger djupt under buskar, mylla och nässlor har ingen glädje av.
Skogshuggar kram

24 09 2019
Monica

Käre tid, läser här igen! Visst är det intressant och det verkar finnas hur mycket som helst på den tomten men samtidigt undrar man (jag) hur de ser ut på dem intill där det redan finns hus, antar att det nästan överallt finns fornlämningar om man börjar gräva. Farmor och farfar hittade stenåldersyxor på sina ägor och de lämnades in till hembygdsföreningen på den tiden. Vi har sommarhus där det en gång var tre storägare som delade all mark och sålde 14 tomter av den och hus byggdes, vi är senare ägare men troligen finns mycket intressant där med om man börjar gräva för ganska nära vid en annan sjö än vår som tur är, har en av Sveriges äldsta järnframställningsplatser upptäckts, 2400 år gammal. Men ingen byggt där som tur är. På Gotland där jag vistats mycket säger man: ”gräv ner”:-).

Är nästan lite obehagligt med alla lagar och regler som kan drabba den enskilde, om de vetat om denna mark och grund säljer man väl inte först tomten till en privat som ska bygga sitt hus där. Och drar in den personen i detta. Usch, känns mycket märkligt men bra att känna till hur det kan vara. Hoppas det blir ett bra slut på detta och en bra början är det ju redan på er tomt ni har nu. Och lite undrar jag också, kommer de nu att fortsätta röja där när ni inte ska bygga? Eller avstannar allt och blir som förut. Ja det gäller att ha ett gott humör, ha det fint och lycka till med allt nu!

25 09 2019
Matts Torebring

Tack Monica, vad kul att du är tillbaka på tråden. Jag hörde från en grannkommun, där det fanns fornlämningar och grävmaskinisten fick beskedet! ”Om ni hittar ett lik, gräv ned det”. Som sagt, det som ligger djupt under buskar, mylla och nässlor har ingen glädje av. I detta fallet skulle kommunen ha handlat förebyggande och inte utlovat byggnation på en tomt som denna.

25 09 2019
Nils-Åke Hansson

Tänk en dag så gräver de oj var det inte Matts Torebring som hade sina bopålar här.
Ja nu kommer det väl att dröja några 1000 år innan dess.

25 09 2019
Matts Torebring

Det tror jag inte riktigt på. Om några tusen år är jorden utsliten. I min Bibel står det, ”Jorden skall nötas ut likt en klädnad. Jes. 51:6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: