Rökt sidfläsk eller oxfilé

28 10 2018
IMG_5109

Tagliatelle med rökt sidfläsk i gräddsås.

Förra helgen när vi gästade Borensberg, ringde gode vännen Henrik och sa: ”Jag förbjuder er att åka från Borensberg, om ni inte varit inne på Östenssons Livs och köpt deras rökta sidfläsk”. Det är så gott! Birgitta kom tillbaka med en rejäl bit, som räckte till tre middagar. Igår åt vi middag nummer två. Visst var det kungligt gott!

Eftersom det är en lagervara hos oss i juletid, tittade jag det första på priset, 220:- per kg. Hos oss kostar det mindre än hälften. Att äta rökt sidfläsk är en del av min uppväxt. Grisen slaktades (då gick jag till skogen), det stora saltkaret stod i ett uthus i trädgården och fläsket stoppades ned. För att fläsket inte skulle flyta upp till ytan, lade mamma på några stenar. Dessa stenar ligger idag på trappan hemma.

Det rökta fläsket hängde på en krok i taket i full sommarvärme. Mamma gick ut och skar av en bit, som hon ofta bräckte till i stekpannan, eller åt vi det som pålägg.

Jag vet inte vad bonden får för grisen till slakt, jag gissar 13- 15 kr per kg. Det är ett stort hopp upp till 220:-. Oxfilé är inte så värst mycket dyrare.


Åtgärder

Information

10 responses

28 10 2018
Vår husbilsblogg

Smakar det så kostar det, brukar man säga. Ofta så är det som är riktigt gott dyrt. Tror inte att det är särskilt många som tänker på vad bonden får Trevlig helg!

28 10 2018
Matts Torebring

Ja som sagt, man får oftast vad man betalar för. Själv hade jag nog backat på priset. Men gott var det. Ställplatsen var ju gratis, så vi lider ingen nöd.

28 10 2018
Andreas

Oj oj nu blev jag riktigt hungrig här…. Rökt sidfläsk är även hos mig en del av uppväxten 🙂 😉

28 10 2018
Matts Torebring

Då gissar jag att du är bondpojk du också. Jag förstår dig, visst är det kungligt gott. 😋😋

28 10 2018
FREEDOMtravel

Det låter dyrt, men ser gott ut! Känns ju bättre att betala om det var bonden som fick ordentligt betalt, men så är det väl oftast inte.

28 10 2018
Matts Torebring

Visst var det dyrt, till och med för dyrt, men gott var det och vi hade gratis parkering i hamnen, så det jämnar ut sig.

28 10 2018
Husisblogg

Priset kan absolut vara värt ibland. Riktigt kött får kosta lite extra.

28 10 2018
Matts Torebring

När man kan parkera gratis, unnar vi oss något annat gott i stället. Då får det kosta lite extra.

29 10 2018
Rolle o Carina

Visst lär vi unna oss lite göttans emellanåt,även i Bobilen!

Ha det gott o njut på/Kram

29 10 2018
Matts Torebring

Vi gillar som ni att parkera till lägsta kostnad. Då känns det ännu godare, att äta extra gott.
Vinterkramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s




%d bloggare gillar detta: