Nu är jag Ansvarig utgivare..

28 11 2017

..för min blogg

Skärmavbild 2017-11-28 kl. 18.39.21

Efter att vi under våren varit, för företagets räkning, en hel dag med information, om nya Personuppgiftslagen, som börjar gälla till våren 2018. Då kände jag och ställde frågan till föredragshållaren, hur gör jag med min privata blogg?  Jag fick rådet att ansöka om att vara Ansvarig utgivare. Det har tagit månader, men idag blev det klart.

Det har hänt vid ett tillfälle, att jag då fotat ett av mina första barndomshem. Jag fick kritik för att jag lagt ut bilden på min blogg och tvingades ta bort den, vilket jag tyckte var riktigt tråkigt. Jag har inte hunnit läsa på alla detaljer ännu, men detta var ett första steg.

Hur har ni andra bloggare gjort, eller hur tänker ni göra?


Åtgärder

Information

18 responses

28 11 2017
Helena FREEDOMtravel

Halloj Matts! Det här har jag sett diskussioner om, men inte hunnit sätta mig in i … Berätta, berätta! Vad bör vi göra!?

28 11 2017
Matts Torebring

Vi var på Svensk Handels information en hel dag under våren. Den nya Personuppgiftslagen är så omfattande, att det är svårt att överblicka. Ett företag berättade, att det kostat dem otroliga 150 tkr per anställd att anpassa företaget. I ert fall skulle jag rekommendera att ansluta till ett informationstillfälle eller kurs. Våra bloggar tror jag inte är så utsatta. Jag har tagit det osäkra för det säkra. Jag tar bilder i allmänna miljöer, nu har jag rätt att göra det och lägga ut bilder. Jag fick i alla fall rådet att ansöka om att vara ansvarig utgivare.

28 11 2017
husisblogg

Oj, undra vad som händer med min blogg nu. Detta har inte ägarna sagt något om

28 11 2017
Matts Torebring

Jag hoppas inte att det kommer att påverka våra bloggar. Jag skriver hoppas. Själv vill jag inte chansa, utan vara på den säkra sidan.

29 11 2017
Lennart

Ligger lågt.

Kram

29 11 2017
Matts Torebring

Gör så!

29 11 2017
Rolle o Carina

Inget man tänkt eller direkt hört talas om!

Ha det gott…..En riktig SnöKram

29 11 2017
Matts Torebring

Oss och företaget drabbas hårt. Lika bra att vara på säkra sidan med bloggen också.
Kram

29 11 2017
Nils-Åke Hansson

Har tänkt mycket på att när man är ute med kameran vad man får och inte får. Man får fota i princip allt. Och att publicera så länge det inte rör sig om reklam.
https://www.fotosidan.se/cldoc/lag-och-ratt/vad-far-man-fotografera.htm

Får läsa på om det du skriver om!

29 11 2017
Matts Torebring

Oj det var en lång länk, lika bar att erkänna att jag inte läste hela idag. Fota får du säkert göra som sagt överallt, där det inte är fotoförbud. Men, lägga ut det på nätet, då kan det kärva till sig. Det var det jag fick erfara.

29 11 2017
Lars Permelin

Jag har kollat upp en del sedan jag i maj månad 2017 blev upplyst om EU:s dataskyddsregler GDPR. Allt man behöver veta kan man läsa här: https://cio.idg.se/2.1782/1.674864/gdpr-konsekvenser-utvecklare
Den största förändringen med GDPR, jämfört med PUL, är att varje individ ”äger” sina egna personuppgifter om sig själv och detta är inskrivet som en mänsklig rättighet. För egen del kommer jag att ligga lågt ett tag. Om jag däremot var forumägare så skulle jag nog bli lite orolig.

29 11 2017
Matts Torebring

Vi kommer att nöta igenom varje detalj på jobbet efter jul. Jag har fotat som sagt, mitt barndomshem, men ägarna idag, krävde att jag tog bort kortet, som jag senare presenterade på min blogg. Jag har fotat barnbarn på julavslutningar, men så kommer andra barn med på bild, och det gick inte alls bra. Ta bort kort helt enkelt. Som ansvarig utgivare kan jag fota i allmänna miljöer, utan att inhämta tillstånd från enskilda personer.

29 11 2017
Lena & Jan

Avvaktar domänägarens info; Lägger ner bloggandet om det blir avgiftsbelagt!
Min personliga databas får arvtagarna ta hand om/besluta om de vill grundlagskydda för att få/publicera 🙂
Varför fick du ta bort bilden på barndomshemmet???

29 11 2017
Lena & Jan

Som anställd iT chef hade jag tillstånd som krävdes då men nu är jag privatperson med tillstånd av personer som medverkar på mina bilder…

29 11 2017
Matts Torebring

Jag har tagit bilder på bland annat dagisavslutningar och det får man inte göra, när andra barn kommer med i bild.

29 11 2017
Matts Torebring

Nej avgiftsbelagt är det inte (Så långt jag vet). Ägarna idag, till mitt barndomshem, tillät inte att jag lade ut deras hus på min blogg. Det kom ett mejl efter ett par månader, där de ville att jag skulle ta bort det.

30 11 2017
Kors och Tvärs

Ska det blir så krångligt och trist, då lägger jag ner bloggandet 😦
Kram

30 11 2017
Matts Torebring

Nej, men snälla nå´n, det är inget krångligt, det är bara att skydda sig och anpassa sig till verkligheten.
Kvällskram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: