Ett nytt överTramp

29 01 2017

Jag vill ju skriva om positiva upplevelser med husbilen, men…

zzfgur6wtcnm3q6gh3efkvwa

Lånad bild.

De allra, allra flesta av oss ryser, vi orkar inte se det, bilderna från Auschwitz och många andra förintelseläger. Hur kunde en enda man, som Hitler få styra? Hur kunde han komma till makten? Hur kunde det få fortsätta? Varför lydde människor order? Frågorna radas upp i hundratal.

Att skjuta människorna tog för lång tid, soldaterna klarade inte av det, de blev tokiga. Patronerna var dyra. Med gasens hjälp kunde man avrätta 2500 människor på fem till tio minuter. Slavarna fick sedan bränna upp liken. Hela 6 000 människor kunde avrättas på en enda dag. Jag kan inte politiken, vill inte ge mig in i den heller, men varför kunde det hända? Människorna har varit med och gjort sitt val.

Idag ser vi samma tendenser. Vi har politiska anhängare, vi har politiska partier, till och med i vårt land, som hyllar det som skedde i slutet av 30- talet. Jag är övertygad att vi får se det på nära håll, även i vårt land. Kanske redan i nästa val. Folkets missnöje har börjat ta form i flera länder. Under hösten 2016 i England och nu senast i USA. I Sverige växer missnöjespartiet.

Jag ställer mig bara en enda fråga. Hur kan detta missnöje få ta sig sådana proportioner? Hur länge kan det ske ”överTramp” efter ”överTramp” som nu senast i USA? Är han en ny i raden av galningar? Hur kan man annars tolka det som skett i helgen. Jag hoppas det blir en väckarklocka för oss alla.

Jag vill ju skriva om positiva upplevelser med husbilen. Men! Kommer jag att mentalt klara av att besöka något av de förra lägren? Tårarna kommer att rinna över människans ondska. Det är jag säker på.


Åtgärder

Information

20 responses

29 01 2017
husisblogg

Ägarna tror det handlar om missnöjespolitik som kom precis i ”rätt” tid för de partierna som tyvärr går upp i procentenheter. Sedan tror de också att de andra partierna gör ett grovt fel att inte våga möta dessa partier i olika diskussionsforum. ”Missnöjespartiet” stängs ute från olika valprogram där varje partiledare ska svara för sitt, där ser ägaren istället att de ska bjudas in för att svara upp.

29 01 2017
Matts Torebring

Jag kan förstå att de ”etablerade parterna” inte vill och inte heller önskat diskutera, sett till kopplingar som finns bakåt i tiden. Jag kan nog hålla med om att de skall finns med i diskussionen. Alla måste få svar, få veta och kunna välja bort innan det är för sent.

29 01 2017
Lars Permeln

Med tanke på muren som D Trump ska bygga på gränsen mot Mexico, jag förstår inte varför inga politiker slår näven i bordet och säger ifrån, det är ju vansinnigt att bygga en ännu en mur som efter fyra år förhoppningsvis ska rivas.

29 01 2017
Matts Torebring

Människorna har röstat och sagt sin mening. En liten men alltför svag röstövervikt, ville inte ha det så här i USA, men valsystemet styrde. Jag hoppas att alla som ”missnöjesröstar” i Sverige, blir bara några få. I annat fall får vi också uppleva detta.

29 01 2017
Rolle o Carina

Ja det händer mycket i Politiken nu för tiden!
Både på gott och ont tyvärr!

Varm BrasKram fr Enkvistarna

29 01 2017
Matts Torebring

Jag hoppas att alla vaknar upp efter ”USA resan” och ser vad det innebär att missnöjes rösta.
Kram Ehnris

29 01 2017
Lennart

Fruktansvärt säger jag.

Kram

29 01 2017
Matts Torebring

Det är de mest kloka ord som du någonsin skrivit!
Kram

29 01 2017
JoY

Det är så ledsamt fruktansvärt alltihopa.
Kram

29 01 2017
Matts Torebring

Jag ger samma svar som till Lennart…
Det är de mest kloka ord som du någonsin skrivit!.
Kram

29 01 2017
Nils-Åke Hansson

Fruktansvärt med Nasizterna alltihopa och nu Donald Trump vad ska det bli av det

29 01 2017
Matts Torebring

Är vi realistiska kan det bara bli nya ännu hemskare krig av det. Varför finns det så mycket onda och maktgalna människor? Jag förstår det inte!

29 01 2017
Kors och Tvärs

Helt galet. Men störst av allt är kärleken och till sist segrar den!!
Kram

29 01 2017
Matts Torebring

Ja till sist kommer den att göra det.
Braskamin kram Ehnris

29 01 2017
Lena

Du prickade nästan minnesdagen 27/1 Förintelsedagen, men närhelst tankarna kommer på de horribla händelserna måste vi tala om dem, yngre och kommande generationer måste få veta!
Som sagts den senaste tiden överTrampen mullrar i väst, jag ryser!
Min pappa Kapten (kavallerist) tjänstgjorde tills. med Röda korset vid vår väst-/sydkust vid/efter 2:a världskriget. Inga sköna episoder han har berättat om. Inget jag vill berätta om här faktiskt!

29 01 2017
Matts Torebring

Jag vet att jag missade minnesdagen, men ”överTrampet” i USA fick mig att reagera. Hoppas vi kan varna alla missnöjesröstare i vårt land. Jag är rädd för att vi annars, snart har samma problem hos oss. Förstår att du har hemska minnen med dig.

29 01 2017
Helena FREEDOMtravel

Jag läser nyheter varje dag nu och undrar hela tiden vad som ska hända. Jag tänker oxå att hemskheter upprepas, men att ingen ser det. Vad ska man göra? Våra vanliga partier måste vara starkare och våga prata om problem. Annars tar missnöjespartierna över. Det blåser såna vindar i hela Europa (och USA). Obehagligt!

30 01 2017
Matts Torebring

Jag gör samma sak. Jag läser senaste nytt på min iPhone, flera gånger om dagen. Kommer Sveriges största missnöjesparti till makten här, då är vi också på väg mot avgrunden. Kanske inte Jimmy, men de andra som han har runt omkring sig, har en agenda liknande den som Trump. Får Trump fortsätta som nu, blir det allvarligt utan like.

30 01 2017
Elisabeth

Jag har haft med mig berättelsen hela uppväxten. Mamma blev bekant med en jämnårig kvinna, Jadwiga, som kom med de vita bussarna till Doverstorp, mellan Skärblacka och Finspång. Jadwiga valde att återvända till Polen och kärleken där. Mamma och hon fortsatte brevväxla genom åren och många många paket gick till Polen med mat och kläder. I mitten på 60-talet fick familjen lov att besöka oss, men de fick inte ta med sig några pengar. Vi besökte dem också. Jadwiga berättade hur hon sett sin pappa bli nerskjuten och sedan hur hon mamman och systern blev förda till läger. Jadwiga och syster överlevde Auswitch, men minnena finns hela tiden. Vi hälsade på dem i Polen senast 2011. Mamma och Jadwiga brevväxling avslutades i och med att mamma dog 2015. Jag fortsätter kontakten via mail med sonen, där hon bor.

Jag ser med förskräckelse på vad som händer i Sverige och världen! Rädsla och tystnad har fömåga att förändra det goda i oss. Gäller att agera medans tid är. Blir förskräckt när Moderaterna närmar sig SD!

30 01 2017
Matts Torebring

Tack Elisabeth för din fina berättelse om dessa livsöden. Jag blir så glad över det du skriver, samtidigt som mitt hjärta gråter. Tänk att vi ändå hade människor med ett gott hjärta på den tiden, som ställde upp med de vita bussarna och räddade många liv.

Jag tar mig friheten att återge, vad en norsk kvinna såg i en inre syn, i slutet av 60- talet. ”Kvinnan såg en en ström av människor komma upp mot de nordiska länderna, de var på flykt undan krigets fasor. Vidare såg hon en ström av människor fly från de nordiska länderna, men ingen ville ta emot dem när de flydde söder över”. Det första har vi redan sett, när händer det andra?

Vi har inte plats för alla, men vi kan göra allt vad vi kan. Gör vi som Donald & Jimmy och deras egoistiska tänkande, då blir livet inte värt att leva. Än en gång Tack Elisabeth!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: