Cykla i trafik & mörker

12 11 2014
Birgitta är fotomodell som vanligt

Birgitta är fotomodell som vanligt.

Vi har en enda rondell i Aneby. Den är riktigt fint utformad, med en snyggt markerad cykelbana. Under flera år valde jag att cykla över på övergångsstället. Jag gjorde detta tills jag samtalade med en polis. Cyklar du över på ett övergångsställe, har bilisterna i princip rätt att köra på dig, om du inte leder cykeln, sa polisen. En morgon när jag själv kommer och cyklar, precis där Birgitta är nu, kommer en svart skugga på en cykel. Klockan är 5.50 på morgonen och det är riktigt mörkt. Men snälla nå´n sätt på lyset, sa jag till den korsande cyklisten. ”Jag har inget lyse”, sa den tok människan. Jag har länge tänkt att skriva om att cykla i trafiken, först idag blev det av.

Birgitta fortsätter runt i rondellen

Birgitta fortsätter runt i rondellen.

Här kommer Birgitta cyklandes mellan två bilar. Kommer den bilen som närmar sig rondellen att stanna? Själv har jag fått tvärbromsa ett par gånger och senast idag, så att bakhjulet har lyft upp i luften. En gång var jag nära att fara över styret. Här är den påbjudna hastigheten satt till 30 km. Många kör, trots alla farthinder, säkert 60- 70 km eller ännu mera, rakt igenom rondellen.

Vår enda rondell i Aneby

Vår enda rondell i Aneby.

Nu kommer två fotgängare, som bilen stannar för, annars hade den säkert trängt undan Birgitta som cyklar.

Markerad cykelbana i rondellen

Markerad cykelbana i rondellen.

Jag har också kört för fort i min ungdom. Men livets erfarenhet och runt 175 000- 200 000 körda mil, har lärt mig att visa hänsyn i trafiken.

En nyanlagd kompassnål i centrum

En nyanlagd kompass i centrum av rondellen.

Tidigare var det blomplanteringar här i mitten, som oavbrutet kördes sönder, nu en nyanlagd kompass. Den består av 15 cm tjock betong samt vit dekorsten runt omkring. Naturligtvis hade några busfrön, försökt att sladda upp gruset under en natt. Vänner, det är tur att jag inte är polis, jag skulle göra mig olycklig.


Åtgärder

Information

8 responses

12 11 2014
Rolle o Carina

Se där,ett känt ställe från i somras fr fina Aneby!
Trafikvett vet inte många vad det innebär idag!
Blinkers finns inte längre på en del nyare bilar.
Gamla med förresten verkar vara utan.
Och gångtrafikanter som leker med livet,en del
bara kutar över utan att se sig för!
En vansinnig lag som många gånger skapar olyckor!

Ha det gott/HöstKram

12 11 2014
Matts Torebring

Cyklister är många gånger värre än gångtrafikanter. Full spruta över en gata, utan minsta uppsikt om korsande fordon. Reflexer på gångare och lyse på cyklar verkar inte vara inne. Kram

12 11 2014
Lennart

I trafiken får man se upp!
Ofta verkar det vara störst som går först!

Känns bra att sitta lite högt i bobilen!

Kram

12 11 2014
Matts Torebring

I husbilen klarar vi oss ganska bra bra, både du och jag. Men tänk på oss som cyklar och går. Kram

12 11 2014
Deciree

Jag fattar inte varför det ska vara så svårt att ha reflex på sig…på cykeln, o lyse förståss..och på barnvagnar. Nej! alla bara rusar mot övergångstället i mörkret..sen får man panik när man inte er dom. Värst tycker jag är barnvagnar som folk skjuter ut först i full fart…rakt i trafiken!! utan reflex. Så när vår son nu får barn…ska jag köpa en reflex över hela vagnen. Så inget händer i mörkret. Det är så svart nu innan snön kommer också. Ha det gott. Kram

12 11 2014
Matts Torebring

Cyklelhjälmar – förstör frisyren, lyse på cykeln – nej jag ser bra ändå, reflexer – nej jag ser inte bättre för det. Är allt detta ren okunnighet, bekvämlighet eller bara det gamla, ”Vad då bry sig”? Jag blir faktiskt ganska irriterad, när jag ser folk gå & cykla på mörka gator, utan reflex och lyse. Vad ska vi göra åt det?
Kram.

12 11 2014
Kors och Tvärs

Man skulle kunna tro att alla ”mörklagda” cyklister aldrig suttit bakom ratten, men så är det ju inte. Jag fattar inte varför det ska vara så svårt att bli upplyst 🙂 Jag har minsann inte lust att bli nermejad, därför har jag cykellyse både fram och bak. Och reflex. Eller bra lyse kostar ju inte mer än 30-40 kronor på Jula så det måste bara vara av lathet och slarv
Kramar

12 11 2014
Matts Torebring

Många lever idag efter konceptet, ”Vad då bry sig”. Därför släppar man Coca Cola burken där man står, när den är tom, glasspapperet hamnar i min trädgård, snus & cigarettfimpar där man står, och går gör man utan reflexer, cykellyse, nej jag ser ändå. Ibland önskar jag att jag vore ordningsvakt eller polis. Det är en fruktansvärd lathet som breder ut sig och som jag hatar. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: