Nya regler gäller

11 11 2014
Våra motionsspår i Aneby

Våra motionsspår i Aneby.

I slutet av mars förra året skrev jag om, att jag fått hjälp med min sömn, hos Nyhälsan Nässjö, Bräcke Diakoni. Detta efter 14 år av medicin, för att kunna sova. I slutet av år 1999, hade jag helt enkelt stressat bort min sömn. Den fanns inte kvar hos mig, den var helt borta. I början av 2014 började jag med KBT behandling. Nu har det gått 216 dagar, sedan jag slutade med medicin varje kväll. Av dessa 216 dagar har jag fått ta till medicin 14 nätter och 202 nätter utan medicin.

Elljusspåret 3 km

Elljusspåret 3 km.

Förra veckan var en tuff vecka på jobbet och en nära vän lämnade oss, på det mest tragiska sätt. En natt sov jag 20 minuter, för att sedan vara klarvaken. Att då ta medicin, med allt vad det innebär, känns i efterhand, som bättre att vara vaken. Natten till lördagen i husbilen, sov jag tio timmar, totalt uttröttad. Natten till söndagen sov jag sju timmar. Vad skönt, nästan otroligt skönt, att få veta att sömnen fanns kvar.

Mörkt i skogen

Mörkt i skogen men ljuset finns i mitt sinne.

Idag fick jag möta min läkare på Nyhälsan. Vet du Matts, sa hon, du är självaste Stålmannen. (Detta kunde jag inte hålla med om) Ingen skulle klarat av, allt det du klarat av, utan att gå in i väggen. Du har en vilja av stål, inget är omöjligt för dig, ta nu vara på dig själv också. Så här ser mina nya regler ut:

– Sov inte på dagen

– Bestämda tider för läggdags  klockan 23.30, uppstigning klockan 6.00.

– Lägg dig bara att sova när du är trött.

– Sängen är endast till för sova och …

– Titta inte på klockan.

– Ligg aldrig mer än 20 minuter i sängen utan sova, gå upp, titta på tv, läs en bok men gå till sängen när du blir sömnig, men sov inte i soffan.

– Motionera minst en halv timma varje dag (Det började jag med i afton direkt efter jobbet)

– Det räcker om du sover 4- 4,5 timmar per natt.

Hoppas jag hjälper någon annan, genom att dela med mig.


Åtgärder

Information

14 responses

11 11 2014
Deciree

Det är riktigt jobbigt när man har problem med sömnen. När man testat att ha superjobbigt med det…vill man inte gärna hamna där igen. Men olika skeden i livet bestämmer om man ska få sova eller inte. Alla dom där reglerna i slutet av ditt inlägg har jag också fått. Oj vad man är glad varje natt man fått sova. Ha det gott kära vän. Kram o ta hand om er

11 11 2014
Matts Torebring

Jag brukar säga när jag sovit en hel natt utan avbrott, ”Idag klarar jag att lyfta hela Aneby”, så mycket energi ger en god nattsömn. Visst är det märkligt, kroppen behöver sömnen, men tar inte emot den. En Godnatt kram

11 11 2014
Lars Permeln

Det där Matts låter inte bra, sova måste man göra varje natt. Det finns perioder där jag också har haft sömnsvårigheter. Brukade då genast återgå till regelbunden motion och skriva åtgärdslistor så att jag tömde allt som fanns i minnet. Springa var ett bra sätt att med hjälp av endorfinet få struktur och ordning på saker och ting. Tänkte mycket på att försöka hålla en bra balans mellan fysiska och psykiska påfrestningar. DIn läkares råd ser bra ut. Hoppas att du klarar av att följa dem. Håller tummarna.

11 11 2014
Matts Torebring

Jag ändå så glad att jag kunnat ställa ut medicinen. Nu känner jag redan, efter första kvällen i elljusspåret, att den fina medicinen som finns där i skogen, finns inte att köpa.Nu kommer jag att lyckas övervinna detta, det är jag säker på. En Godnatt kram

11 11 2014
Rolle o Carina

Har oxå fått sömnproblem och div.annat efter närapå 40-års skiftgång!
Med viktminskning och bättre kost både för mig och frun,jättebra!
Sen jag började med min Walking i skog o mark nu över 1 års tid!
Har blivit bättre i både själ o kropp,slutat m sömnpiller och annat nästan!
Går minst 1 timme per dag,måste ut var dag nu,mår bättre,sover bättre!
Har fortfarande lite krångel med magen,men jobbar på det med 🙂
Träning är tusan bättre många gånger än piller!

Ha det gott fr ett Soligt Dalarna/Kram

11 11 2014
Matts Torebring

Oj, vad duktig du är, en timma om dagen skulle jag inte klara. Min nya halvtimma på kvällen, känns ruskigt bra, än så länge, efter bara två kvällar.
Magproblemen är inte heller enkla, säkert stillasittande arbete i ditt fall och även hos mig. En Godnatt kram & Krya på dig du också.

11 11 2014
Lennart

Det låter som sunda regler!

Jag höll igång ganska häftigt när jag var i tjänst. Tillgänglig dygnet runt 7 dagar i veckan.
Jag frågade en arbetskamrat när jag skulle gå in i väggen?
” Den har du gått igenom flera gånger” sa han!

Kram

11 11 2014
Matts Torebring

Det är inte nyttigt att vara arbetsnarkoman, det straffar sig, även om du Lennart klarat dig bra, En Godnatt kram.

11 11 2014
Nils-Åke Hansson

Sömnproblem men jag tycker det är svårt att somna på kvällen. Jag är ute var dag med hunden korta och långa promenader. Har också börjat att läsa innan det är dax att sova.
Mv
Nils-Åke

11 11 2014
Matts Torebring

Visst är det märkligt, man sitter i soffan och gäspar och gäspar. När man kommer till sängen, är man klarvaken en halvtimma. En Godnatt kram,

11 11 2014
JoY

Det var bra råd du fått, ska ta till mig dom också. Har haft en natt med knappt en timmes sömn! Konstigt nog orkar jag upp på morgonen och jobba som vanligt. Det blir i stället att luften går ur när man kommer hem efter arbetsdagen.
Sömnen är väldigt viktig.
Ta hand om dig
Kram

11 11 2014
Matts Torebring

Min läkare tyckte det var oförlåtligt, att det i mitt fall har tagit drygt 14 år, för att ge mig goda råd. Nu har jag fått det, det hjälper och jag delar glatt med mig av de goda råd jag fått. En Godnatt kram till dig.

12 11 2014
Kors och Tvärs

Sömnen är viktig, för återhämtning och kraft. Men att sova bara 4-5 timmar varje natt det skulle jag nog inte klara. Iallafall just nu,med nytt jobb och massor av nya saker som ska in i skallen, så stupar jag isäng vid nio-tiden och sover till klockan ringer.
Godnatt kära vän och må du sova skönt i natt med

12 11 2014
Matts Torebring

Jag förstår att jobbet tar all sin rätt av dig också. Att byta både jobb och boende samtidigt, sitter nog minsann inte utanpå. Faktum är att efter mitt sista läkarbesök i måndags, har jag nu gått elljusspåret direkt efter jobbet. Samma sträcka som för dig, morgon och kväll intill stan. Min huvudvärk är nästan borta på dagarna. Jag lägger mig strax före halv tolv och har sovit ända till halv fem. Det är otroligt mycket för mig och jag känner mig pigg nu. En stor Godnattkram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: