Förlåt, jag hörde inte…

28 07 2015
Besök på Audionommottagninen i Nässjö

Besök på Audionommottagninen i Nässjö

Jag sitter i en lokal och folket skrattar, men vad skrattar de åt? Förlåt, vad var det du sa? jag hörde inte. Visst känner några av er igen sig? Ungdomar inte fyllda 30 år, har samma problem, fick jag höra under mitt besök på Audinommottagningen i Nässjö idag. Jag fick sitta i en totalt ljuddämpad och isolerad bur. Höra toner och pip i olika lägen, är man ju van vid, men…

Jag fick brus i ena örat, medan jag med det andra örat, skulle tala om sista ordet i varje mening jag hörde. ”Jag hörde svett”, jag hörde torka, jag hörde skop, och så vidare. Alltså ord som inte kunde härledas till en mening. På detta torskade jag dit ordentligt och klarade bara vart annat ord på ena örat.

Det är just där problemet ligger med min hörsel. Jag hör en röst på tv, men vad är det han säger? Jag bestämde mig på stående fot, för en liten hörapparat dold bakom örat. Redan på tisdag får jag komma tillbaka.

Efter att ha slitit ut tolv motorsågar i min tidigaste ungdom, är jag förvånad över att jag klarat mig så länge som jag har. Innan jag började jobba med egna skogsavverkningar som 15- åring, köpte jag hörselskydd och hjälm. ”Så du spökar ut dig” sa pappa då. Stackars pappa, jag dömmer dig inte, du visste inte bättre.


Åtgärder

Information

12 responses

28 07 2015
Nils-Ake Hansson

”liten hörapparat dold bakom mina örat” Är nog det bästa som har hänt mig nu. Det är ett halvår sedan jag fick dessa. Tv ljud på 10 nu förut på 19. Jag har inte jobbat med motorsågar men gått i verkstaden med buller och gnissel och pysande läkande luftslangar. Så med de nya små hörapparaterna fick jag hörseln tillbaka. Och ingen i min omgivning reagerade på att jag har dessa bakom örat.
Lycka till nu
Nisse

28 07 2015
Matts Torebring

Tack Nils-Åke, du gläder mig verkligen. Jag gissar att det blir som att komma in i en ny värld. Med mobilens headset på mig, hör jag något alldeles otroligt bra. Fast jag pratar nästan uteslutande i den fasta telefonin med headset och då kan det vara riktigt jobbigt ibland. Ha det gott.

28 07 2015
Nils-Ake Hansson

Nu ska du nog prata med Audinomen. Du sitter mycket i telefon headset kan vara besvärligt med hörapparat. Vill bara göra dig uppmärksam på detta. Prata med dem.
Finns utrustning så du får telefonen i hörapparaten!

Nisse

28 07 2015
Matts Torebring

Tack Nils-Åke, jag lyssnar och tar del av erfarenheter.

28 07 2015
Lars Permeln

Bra Matts, du kommer inte att ångra dig efter det att du fått dina hörapparater. Jag har hörapparater sedan i februari och prisar dem varje dag. Valde den bästa varianten som är ihopkopplad med telefonen. Behöver inte ta upp telefonen när någon ringer. Ingen ser att jag har hörapparater, kan ibland lägga märke till att en del säkert funderar när det möter mig som går och pratar högt utan att ha en telefon i handen. På bröstet sitter mikrofonen där jag även kan styra ljudnivån och fem olika ljudsituationer. Jag kan med telefonen styra så att jag hör Kristina, som sitter t.ex. till höger i husbilen, speciellt bra.

28 07 2015
Matts Torebring

Tack Lars, jag får tala med dem igen. Själv talar jag väldigt lite mobilt, eller i mobilt headset. Jag har en båge med hörlur på jobbet och med den kan jag vara flera hundra meter bort, från den fasta telefonen. Tack för att ni delar med er av era erfarenheter till mig.

28 07 2015
Lennart

Nu finns det bra hjälpmedel!

Kram

28 07 2015
Matts Torebring

Jag hoppas bara jag hittar rätt. Kram

28 07 2015
Rolle o Carina

Har klarat mig bra hittills med hörseln fast man kört i buller!
Men jag har alltid använt hörselskydd,svårt vara utan!
Det har blitt en vana från början och tur det 😃😃👍👍

Ha det gott……Kram

29 07 2015
Matts Torebring

Då hinner jag testa ut vad som är bra, när det kanske blir dags för dig. Kram

30 07 2015
Kors och Tvärs

Det finns många bra hjälpmedel – det gäller bara att hitta dem. Skönt att du får hjälp så snabbt
Kram

30 07 2015
Matts Torebring

Det var bra att skriva om det och få tips och råd av erfarna användare. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: