Vi köpte bil, men fick ett Tivoli

16 08 2022
Arkivbild av vår bil.

Till att börja med fick jag denna som en lånebil när jag servade den förra. Då blev vi helt förtjusta i den och vi bytte bort vår förra Hyundai mot denna. Vi tyckte att den var verkligen Up to date.

Nu har vi haft vår Hyundai Tucson Hybrid i drygt ett år. Jag trodde att jag köpt en bil att färdas framåt i. Det är inte en vanlig bil, det är ett helt Tivoli, det låter och plingar precis över allt. Nu efter ett år kan jag bara säga att den första kärleken har kallnat. När jag beställde 1 års service på den, bad jag min verkstad göra en bil av den! Jag vill inte ha ett Tivoli. Om ni inte får tyst på alla spel och signaler, kör jag tillbaka bilen och ställer den på gården. Det går inte att stänga av något av detta, svarade kundmottagningen.

Instruktionsboken är 2 cm tjock. En av mina tekniker satt i en halv timma för att få GPS att fungera. När jag själv till slut lyckades mata in en adress i Värnamo, ville den ta mig från Aneby till Oskarshamn först. Till slut kom det ut en säljare och gick igenom alla funktioner med oss. Sedan ska man komma ihåg allt med sitt eget ”teflon minne.”

I går kom det ut en tekniker från verkstaden, som var lite yngre än mig. ”Jag förstår dig, så här kan du inte att ha det, jag har samma funktioner i min egen bil,” sa han. ”Sätt dig i bilen, håll inne den kontakten där i 3 sekunder, efter det stänger du av knappen där. Sedan är bilen tyst, men du måste göra om samma procedur varje gång!”

För att köra bilen framåt trycker jag på knappen D, för att backa R och P för parkering. Under ett år har jag ett 50 tal gånger eller mera, varit på håret att köra på att köra på någon person, köra in i en annan bil, köra ned i en sjö, köra in i en husvägg o.s.v.. I våras kom jag på själv, att jag måste hålla på bromsen, om jag står still och byter färdriktning.

Ytterligare är det jobbigt att köra småvägar med linjemarkering. Då varnar bilen med ett högt ljud, radion tystnar och bilen vill styra själv. Nu kan jag stänga av även detta.

Vi (Birgitta) kör som mest 5 km om dagen och då sätts partikelfiltret igen på så korta sträckor. Då måste den in på verkstad och filtret rengöras. Vi skulle nog ha köpt en El bil.

En sak är riktigt bra på den och det är den aktiva farthållare som hela tiden anpassar sig till hinder på vägen eller fordon framför som saktar in.

Nu kan jag åka bil igen! Men måste det vara så här krångligt?


Åtgärder

Information

12 responses

16 08 2022
Rolle o Carina

Visst är det otroligt mycket bling bling i moderna bilar av
idag kan man enkelt uttrycka det,behövs inte alltid!
Nog var det mycket enklare förr,och mer lättlagat 👍
En fin gammal Amazon var enkel och bra den.

Ha det gott/SommarKram

16 08 2022
Matts Torebring

Jag har faktiskt längtat till baka till en Volvo Amason -58 med vitt tak och rödlackerad.

Dunder & Brak kram

16 08 2022
FREEDOMtravel

Oj oj det låter inte helt enkelt! Jag (Helena) har iofs inte körkort, så jag kan väl inte bedöma riktigt. Däremot kan ju alltför mycket finesser ibland bara krångla till allt ibland …

16 08 2022
Matts Torebring

En kväll på autobahn i södra Frankrike, sa jag till Birgitta, nu får du ta över ratten, nu är jag trött, men så kan ni inte göra då. Om jag var ung skulle jag önskat köra turistbuss här nere, svarade hon till min förvåning. Du får förlita dig till Peter.

En husbilstillverkare ersatte säkringar med ”noder” och det blev bara problem. Det måste finnas en balans mellan teknik och användarvänlighet.

16 08 2022
bmlarsreseblogg

Vi köpte en ny KIA Niro laddhybrid i vintras med liknande funktioner. Vi fick båda två en riktigt bra genomgång av alla funktioner av säljaren och har inte upplevt några större problem. Att det t ex plingar när vi backar tycker vi är en bra säkerhetsåtgärd och farthållaren är kanonbra. Nackdelen med mycket teknik och elektronik är väl i så fall att det är mer som kan krångla och att det är komplicerat att få ordning på det igen.
Hoppas du kommer överens med er bil vad det lider.

16 08 2022
Matts Torebring

Jag hatar allt onödigt plingande. Jag sätter mig i bilen i garaget och skall hämta en sak i handskfacket. Då plingar det för att dörren är öppen och det plingar någon annanstans för att jag inte tagit på mig säkerhetsbältet. Jag tål det inte, jag har fått lära mig sunt förnuft. Nu har jag fått instruktion om avstängningsknappen.

16 08 2022
Husisblogg

Den avstängningsknappen kommer nog bli väl använd. Men visst är det lite galet med all teknik som numera ska in i bilarna. Annat var det då min manlige ägare köpte sin första Volvo 244. Där gick det att laga allt själv. Nu finns inte ens en servicebok för den är också digital.
Jag har hört att partikelfiltret har satt igen även på mina ägares bil. Men då drar bara ägarna ut på motorvägen med lite högre varvtal så fixas det ofta av sig själv.
Allt gôtt

17 08 2022
Matts Torebring

Jag kan bara hålla med dig Husis, vi tycker lika.
Det bästa

16 08 2022
Monica

Det låter som det är lite väl mycket av allt och inte att det höjer säkerheten.

17 08 2022
Matts Torebring

Tekniken har gått till överdrift och kan göra mer skada än nytta.

16 08 2022
Bosse

Mycket teknik i dagens nya bilar och det är väl tur att utvecklingen går framåt. Tekniken är till för att hjälpa oss förare att undvika olyckor eller olyckstillfällen.

17 08 2022
Matts Torebring

Inlägget har redigerats av blogginnehavaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: