Vem bestämmer vad du äter?

25 01 2022
Tidningen Fri Köpenskap

Egentligen har jag inte tid och ork att skriva debattartiklar. Idag känner jag mig nödsakad att ställa mig i ledet efter Björn Hellman, vd för livsmedelsföretagen. Jag har under de sista 40 åren tyckt så illa om alla monopolföretag, som skall bestämma allt på marknaden och i detta fallet även staten.

Vi var bortbjudna på 80 talet och värdinnan säger till mig: ”Varför äter du inte Matts?” ”Jag såg påsen i köket,” svarade jag.

Säljare för de stora företagen kommer till oss och presenterar maträtter, men tillägger: ”Vi kommer inte att lansera den, om inte ICA tar upp den.” ICA ska inte styra vad jag äter!

Vissa butiker svämmar över av EMV (egna märkesvaror). Jag vill inte ha det gratis, jag vill inte smaka, jag vill ha Mor Annas gurka från Felix, en produkt som jag kan lita på.

Birgitta kom hem med 10 amp proppar av märket ICA. ”Jag skruvar inte i dem,” sa jag.

Vi bodde nästan närmsta granne med ICA i hela 29 år. En eller högst två gånger har jag varit inne där, på alla dessa år. ”Kan vi inte åka till City Gross i Jönköping?” säger jag. Birgitta åker till ICA när jag inte ser det.

När jag köpte fönster till vårt nya hus, valde jag ett privat företag med väsentligt dyrare produkter. Jag gillar inte stora monopol företag utan telefon nr.

Jag har hört Kina säga: ”Vi skulle kunna ha 100 megastora fabriker som försörjer hela världen!” Så vill jag inte ha det. Lika bra att vara riktigt konservativ redan nu.


Åtgärder

Information

10 responses

25 01 2022
Husisblogg

Du är bra lik min manlige ägare ibland Matts. Han ogillar verkligen också de egna märkena som butikerna tar fram. Det känns tyvärr som alla stora kedjor har egna märken. När min manlige ägare tar han alltid Felix, Abbas eller annat lite mer känt märke. Men ni är nog bland de sista människorna som inte tittar på priset.
Allt gôtt

25 01 2022
Matts Torebring

Vad kul Husis, då är vi helt överens. Bland den godaste maten vi åt i Frankrike ett år var, Felix köttbullar i gräddsås med lingon till och god potatis.
Det bästa riktiga märkesvaror

25 01 2022
Husbilen Coralen

Visst vill vi väl välja vad man vill äta,nåt annat finns inte!
Kommer fram så många konstiga idér nu för tiden.

Ha det gott/Varm BrasKram

25 01 2022
Matts Torebring

Ibland får man leta efter riktiga märkesvaror, oftast finns de nere vid golvet men de finns.
God mat kram

26 01 2022
Ingalill adolfsson

Många människor har inte råd att köpa det bästa som oftast är dyrast något att tänka på

26 01 2022
Matts Torebring

Själv handlar jag mycket sällan och om jag är med och handlar, då blir det oftast på City Gross. Någon sa att det skiljer 1 kr litern på mjölken. Det som gör att jag undviker EMV varor, är att innehållet kan ändras i produkten, bara för att affären skall tjäna ännu mera pengar och jag får en sämre produkt.

26 01 2022
JoY

Det var en kommentar som heter duga som du gav till värdinnan. Då blev du utan mat den middagen. Intressant med dessa EMV som kommer lite här där. Själv skrev jag för några inlägg sedan just om Ica´s smördeg. Innehåller inte ens smör! Nu tror jag inte att mitt mail till konsumentverket kommer ha så stor betydelse, men visst är det konstigt att en vara, får heta smördeg utan smör.
Mjölkpriset skiljer drygt 2kr mellan butikerna hos oss. Har vi vägen förbi den billigare butiken handlar vi där och det är inte Ica.

26 01 2022
Matts Torebring

Idag är jag inte lika ofin som förr som väl är, medveten om idag att det var inte snällt sagt. Men som sagt, jag hatar EMV. Jag skulle gärna betala 2 kr litern mera för mjölken, om jag visste att pengarna gick till bonden och inte till Arlas olika kontorspalats. De stora varuhuskedjorna tvingar producenten att ta bort ingredienser i produkter för att tjäna mera pengar. Jag gillar att du har protesterat.
Allt gott

27 01 2022
Per Silja

Tacka vet jag Konsums Blåvita, ksffet Kaffe ovh tvålen Tvål samt många andra.

27 01 2022
Matts Torebring

Det var Blåvitt i påsen i köket …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: