Storm i Vadstena

20 01 2022
En öronbedövande storm.

Minst en vecka innan, har vi följt väderleksrapporterna och hur vädret skulle vara i Vadstena denna veckan. Visst blåste det ganska kraftigt när vi kom till Vadstena i går på onsdagseftermiddagen men inget onormalt. Under kvällen tilltog blåsten och enligt SMHI nådde den stormstyrka. Denna ihållande blåst på gränsen till storm skall pågå även under fredagen. På lördag skall det vara lugnt igen.

Vi står parkerade på ställplatsen i Vadstena, ett 10 tal meter från sjökanten och med fören mot stormen. Vi känner inte minsta gungning inne i bussen. Att försöka sova var inte lätt i dånet av stormen. Strax efter midnatt tog jag en ficklampa i handen och försökte att komma ut. Jag måste se, så det inte kommer några båtar från luften på oss. Jag fick ta hela min kroppstyngd mot dörren för att få upp den i motvinden.

När jag kom ut var det snöblandat regn ute och bussen såg ut som en iglo. Någon fara för att en båt skulle välta över oss, fanns inte i den nordvästliga vinden. Vi somnar fram på småtimmarna. Det första vi hör på radion är att det är kaos ute på vägarna. På väg 206 utanför Vadstena är det många avåkningar. Stopp på väg 50 samt även på E4.

Vi måste gå och betala ställplatsavgiften, men klarar vi det? Vi fortsatte över bron in till Slottet. Där vi fick vi ta spjärn för att inte fara i vattnet. Med berått mod kom vi fram till Gamla Konditoriet, för att få ett efterlängtat förmiddagsfika. Vi hade tänkt äta ute, men det blev inställt i eftermiddag. Jag har funderat, men ett liknande stormoväder har jag aldrig varit med om. Ställ upp ljudet på din dator så du får höra hur hemskt det låter.


Åtgärder

Information

12 responses

20 01 2022
Husbilen Coralen

Ja nog stormar det allt,är så man tror taket skall lyfta sig i huset!
Det mesta är ur led i tiden kan man nog säga!
Tur ni har en tung bil som står stadigt på marken med ben oxå 🙂
Men tror nog ”Herden” skulle trivas bättre hemma i värmen 🙂

Ha det gott ändå/BlåsKram

20 01 2022
Matts Torebring

Här hos oss var det ett dån i bussen under hela natten och nästan omöjligt att sova, men som sagt den är tung och med stödbenen nere rörde den sig inte. Hade vi stått med långsidan mot stormen hade det varit värre. När jag gick utbildning för trafikkort på tung lastbil med släp fick jag lära mig, att allt måste rulla oavsett väder.
Stormkram

20 01 2022
Husisblogg

Vädrets makter är vidunderliga. Bra att komma iväg till fiket i den blåsten, men de goda kakorna lockade nog er bägge.
Allt gôtt

20 01 2022
Matts Torebring

Hade vi sett en stormvarning som denna, kanske vi säkert skjutit upp Vadstena besöket någon vecka. Samtidigt vill jag inte påverkas av åldern och stanna hemma. Vi får fira allt på lördag, då verkar det vara lugnt igen.
Det bästa

20 01 2022
Monica

Det var ett helt sanslöst väder och lite tidigare sas att det skulle bli rätt hyfsat idag. I Södermanland var det 30 olyckor på kort tid och det är rekord om man nu ska prata i såna termer. Och till det massor med trafikkhinder, timmar för folk i stopp mot Stockholm med långtradare på tvären och milslånga köer. Vet, vi hade något viktigt inbokat och tyckte väl ändå att fm såg hyfsad ut, plogning o s v. Och det slutat snöa. Och det skulle kombineras med trevligheter var tanken. Men tackat Gud många gånger idag. Sa ändå till maken att stormar har det väl varit jämt, jo men inte den trafik vi har numera.
Nästan hemma ännu en långtradare på tvären. Som någon från Trafikverket sa: ”Hastighetsskyltar anger hastighet i torrt sommarväder, övrig tid får vi tänka …” och det verkar många ha problem med.
Ja hjälp vilket väder och trafik. Inte vill man stå på huvudet heller och hamna på sjukhus efter promenad. Bästa väninnan och kollega skulle börja sin cancerbehandling men både läkare och sjuksköterska sjuka i covid och några andra finns inte att hitta.
Livet är märkligt på många områden som aldrig förr.

Nu hoppas jag ni får sova inatt, det lät trevligt med fika på konditori, snart tomt i skåpen här men trots lite sena timmen tänkte jag göra chokladmousse med bär, hittade allt till det🙂behöver något energigivande🍧, ta hand om riktigt väl och hoppas att ni får lite (Ve(ä)ttigare väder imorgon.

21 01 2022
Matts Torebring

När jag körde långtradare i början av 70 talet, satt jag aldrig fast i snödrivor, fastnade på isgata eller kanade i diket. Då hade vi riktiga vintrar och vi som var i trafiken var svenska medborgare. Hur är det idag? Oftast är 8 av 10 utlandsregistrerade fordon. Dessa har en annan syn på vinterväglag och bra utrustning på fordonen än vad vi har. Kanske det värsta av allt, få håller ett tillräckligt bra avstånd i trafiken. Detta är värre än allt annat.

Tack i natt har vi sovit gott och nu är klockan halv sex, jag har bjudit Birgitta kaffe på sängen med ostdaler och ädelost. Det är nästan lika gott som en bakelse. Natten innan var det inte bara blåsten, det var ett öronbedövande dån.
Det bästa till er

20 01 2022
nilsakeh

Ställplatsen i Vadstena är den enda vi har stannat på i Östergötland och tycker att det är trevligt där. I början på 2000 talet stannade vi också men då på en parkering. Kan förstå att blåsten oroade er, vi har varit med om det också t.o.m här i Helsingborg på piren. Men Birgitta ville att vi skulle flytta på oss och så blev det. Det kostar om något går sönder. Ha en bra helg

21 01 2022
Matts Torebring

Vadstena är vår favoritplats, speciellt denna tiden på året. Nu när allt är upprustat, är det den bästa platsen att stå på. Jag går aldrig mera över bron till slottet i ett liknande väder. Riktigt otäckt var det att luta sig mot stormen och gå över, vi kunde lika gärna farit i vattnet.
Allt gott

21 01 2022
JoY

Det är extra obehagligt med storm när det är mörkt och ljudet av presseningar. Man vet aldrig vad som kommer farande i luften. idag har det varit en inne-dag, inget väder att gå ut i, blåst och snö, nej tack.

21 01 2022
Matts Torebring

Detta var minst sagt otäckt, inte minst efter alla katastrofbilder från USA´s östkust med flera platser. Det var ett enda dån ute och de stora uppställda båtarna på land, kunde ha farit iväg som tändstickor i luften. Först gick jag 10 meter fram till sjökanten, nej detta går inte, det går knappt att andas.
Allt gott

21 01 2022
Solan

Ojoj, vilken chock för husbussen!
Att komma från ett ombonat garage till en vindutsatt ställplats. Tur att ni harit varit med förr när det viner om öronen!
Önskar er en lugnare fortsättning på utflykten…😊

21 01 2022
Matts Torebring

Ja det kan man säga, inte bara Herden utan även för oss. Knappast att vi kan kalla det storm, det var ett enda stort fruktansvärt dån. Jag var rädd att det skulle komma en segelbåt farande i luften, så kändes det. I natt har vi kunnat sova, kaffe på sängen med ädelost och kex halv sex, somnade om och sov till KLOCKAN 9.
Allt gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: