Förr använde jag krösaplockare

1 09 2020
Numera använder jag sekatör

Min mamma och min storebror, kunde inte se ett enda bär förfaras i skogen, om det så var på milsvida avstånd. Jag minns att jag hjälpte till efter skolans slut några gånger och kanske att Birgitta & jag, plockade lingon som nygifta, för mer än 50 år sedan. Då använde vi oss av krösaplockare.

Själv tycker jag bättre om Önos storhushållsprodukter på fem eller tio liters hinkar. Förväxla inte detta sylt med vad som står på hyllan i din konsumentbutik. Det är två helt skilda produkter.

Kvällen skörd på några minuter

Sedan många år tillbaka, plockar jag numera lingon med sekatör. Jag kommer inte att äta upp dessa, de skall bara vara till dekoration på korvar och julskinka när vi julfotar i morgon.

Enris fullt med bär

Jag frågade på jobbet i eftermiddag, är det någon av er som har en Idegran, Taxus Media ‘Hicksii, hemma i sin trädgård. Naturligtvis visste ingen vad det var. Själv hade jag ett antal i vår förra trädgård. Dessa var jättebra att dekorera med, vid julfoto och på våra gravvårdar, under vinterhalvåret.

Jag gick runt i skogen och funderade, tills jag fick se en enbuske, full av bär på sina grenar. Nu behövde jag inte fundera längre. Jag klippte av en hel kasse med fräscha grenar. Det blir alltså lingon och enbärstema i år.

Idegran, Taxus media 'Hicksii', 100-120cm

Åtgärder

Information

8 responses

1 09 2020
Rolle o Carina

I ungdomen var man med föräldrarna och plockade mycket bär!
Blev både lingon,blåbär,hjortron m.m….. gott gott!
Hade som mål att få ihop pengar till en moppe,Zundapp KS 50!
Tänk så glad o lycklig när målet var nåt med sparpengar och från
försäljningen från alla lingon och blåbär när man hämta moppen🤪👏

Ha det gott/SolKram

1 09 2020
Matts Torebring

Jag njöt själv av tystnaden i skogen i afton. Vad skogen är fin att vara i. Det var ett vackert drag hos dig som du visar och som jag inte kände till. Själv födde jag upp två ungtjurar, som jag köpte moppe för sedan.
Det bästa kram

1 09 2020
Nils-Åke Hansson

Nu är det bara att sätta igång och koka Enbärsdricka. Fick mycket sådant som barn!
Birgitta (min fru ) pratar var år om lingon och svamp men vi går inte ut i skogen nu mera. på 70 talat plockade vi/frun 45 50 liter.

2 09 2020
Matts Torebring

Vi som lever i tvåsamhet, äter på jobbet fem dagar i veckan, förbrukar inga mängder hemma längre.

1 09 2020
Husisblogg

Lingon var det länge sedan mina ägare plockade. Däremot gillar min manlige ägare att plocka blåbär, eller iaf att äta..
Det låter som ett trevligt tema på era paket.
Allt gott!

2 09 2020
Matts Torebring

För några år sedan, var jag ganska flitig med att kuta runt i skogen. Då repade jag ofta av lingonlasar, för jag upplevde att det gav energi. Det bästa!

1 09 2020
JoY

Vi tycker det är roligt att plocka bär och har gjort det ett par gånger nu när vi är ute och åker. Det blir lite att rensa på kvällen.

2 09 2020
Matts Torebring

Visst är det jättegott med färska bär, men att vi plockar och äter upp dem, har jag inget minne på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: