Jag ska bli skogsentreprenör

27 09 2019
Linus poserar framför den stora maskinen

Linus på bilden, nyss fyllda 10 år. När jag var lika gammal, skrev jag i en uppsats i skolan: ”När jag blir stor, ska jag bli skogsentreprenör”. Jag vill ”Tacka livet” för att jag bevarades från detta. Skogen var busroligt och jag tjänade mycket mera, än min bror som jobbade på sågen. Kroppen tog stryk och det var mer än farligt jobb. Jag har varit säljare och entreprenör hela livet, men ingen skogsentreprenör. Tack för det!

Nära att köra kräver inga stora lass

Du var klok Matts som lämnade skogen, sa ägaren till skotaren, när jag bad honom komma och hjälpa mig i veckan. Har du lust får du gärna börja som skogshuggare igen. Nej tack, svarade jag vänligt men bestämt.

På vägen upp från badplats och Anebysjön

En stor maskin som denna, kostar inte mer per timma är en grävmaskin. Slitaget på en skotare, måste vara betydligt större. Skotaren blev inte klar igår och idag har jag inte sett till honom. Vägen går utmed vår tomt.


Åtgärder

Information

6 responses

27 09 2019
Husbilen Coralen

Ja tänk när man som 16-åring började köra ”Stor-Nallen” 🙂
Det var tider det,hugga med broder så man fick lite och skota
fram sen,det var drömmen för en yngling som mig då!
Efter den blev det en BM Brunett…..4-hjuling o stor Hiab-Kran!
I den så fanns det ett värme-element vattenburet minns jag…Lyx!
Då slapp man ju sitta och frysa i hytten mera.
Vi bytte upp oss sedan till en BM 462,oxå 4-hjuling men mer modern.
I den var det ju plant golv och ännu bättre värme….Lyxigare!
Några år senare så blev det en finsk…..Lokomo 928…6-hjuling!
En ”Perkins” sexa och Converterlåda…Råstark med boggiedrift!
En frihöjd under på vad jag minns runt 70 cm…Gick över allt 🙂
Har även kört Ösa 670 fällare/läggare ett tag,och även Ösa processor!

Oj va maskiner man kört….Roligt var det på den tiden 🙂

SkogsKram fr Dalom

27 09 2019
Matts Torebring

Jag blir mäkta imponerad. Vilken rad av maskiner du varit med om. Jag har inte fått köra en enda av dem. Dessa jagade mig och mina motorsågar, så de hade virke att skota ut. Men visst har vi haft roligt i skogen.
Skogshuggarkram

27 09 2019
Husisblogg

Oj, jag vet ju knappt vad dessa maskiner heter, men jag har mött de längs med vägen någon gång och de ser allt mäktiga ut.

28 09 2019
Matts Torebring

På vägen har de rum om sig, men i gallringsskog är de gigantiska.

28 09 2019
Nils-Åke Hansson

Man ska nog vara glad att tekniken har tagit vid MEN det behövs inte så många jobbare men duktiga sådana behövs.

28 09 2019
Matts Torebring

I detta fallet har skördare och skotare räddat många människoliv och inte minst många utslitnas kroppar. Jag är omåttligt glad, jag klarade mig i nio år från olyckor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: