Respekt för ”sista” trädet

21 09 2019
Den sista stora björken runt 50 cm grov hängde sig.

Klockradion startade kl. 6. Jag var på mitt skogshygge på nya tomten, strax efter kl. sju på lördagsmorgonen. Nu skulle jag bli klar på ett par timmar. Jag hade två ”busträd” kvar från gårdagen, att kvista och kapa upp. Det ena tog tid, eftersom det hade minst fem stammar upptill.

Så var det den stora björken och ett par mindre alar kvar. Trots att jag bedömt en bra plats till den, gick trädet en aning åt vänster och kilade fast sig, högt upp i ett annat träd. En grov stam som denna kan kasta bakåt och vara livsfarlig. Gå under ett hängande träd, GÖR JAG ABSOLUT INTE. Det gjorde jag som 18- åring och var mikro sekunder, från att totalt krossas under en fallande tallstam. Det var sista trädet på en rotpost söder om Vetlanda.

Jag sågade med berett mod av två stora stockar, men i den sista kilade sågen fast sig, så att den gick delvis sönder. Det var bara att åka hem. Ett träd som hänger som detta, kan hända vad som helst med. Jag messade min gode vän, Sveriges bästa grävmaskinist, Jonas Karlsson. Hinner du stanna till i början av veckan? Efter någon timma messade Karlsson tillbaka, nu är trädet nere. Fantastisk service en lördag förmiddag.

Detta blir också mitt sista träd jag planterar av Pinus Cembra.

Eftersom skogsarbetet tog ett abrupt slut, fick jag fortsätta att ”döstäda trädgården”. Vi har bara en månads boende kvar, där vi bott i hela 29 år. Vi vill lämna allt i toppskick. Sista veckan har det blåst rejält och då har gräsmattan fyllts av barr och kottar får vår Cembratall. Jag fyllde en hel skottkärra.

Jag har alltid gillat den trädarten. Problemet är att jag inte tuktat den. Nu är den alldeles för stor. Vår nya trädgård är extremt stor, men den kommer att bli ”självgående” och med minsta möjliga arbetsinsats.


Åtgärder

Information

6 responses

21 09 2019
Nils-Åke Hansson

Vad du har slitit med trädfällning. Själv har ja en vissen häck som ja har börjat att ta ned. ska ersätta med något annat

21 09 2019
Matts Torebring

Jag har blivit så himla pigg dagen efter av mitt skogsarbete. Jag gör det för art jag tycker det är roligt, och att se att de gamla takterna sitter kvar,

22 09 2019
Husisblogg

Oj, precis som du skriver Matts ska man ha respekt för dessa träd.

22 09 2019
Matts Torebring

Det är just i dessa situationer, som så många tragiska olyckor händer.

22 09 2019
Husbilen Coralen

När jag o broder höll på i skogen så hade vi ”Stor-Nallen” att ta till!
Den med kranen hjälpte oss i många situationer den 🙂
Jag körde den o broder såga så vi löste det mesta utan olyckor!

HöstKram

22 09 2019
Matts Torebring

Jag stackare har bara en enda motorsåg, ännu mindre en Stor-Nalle. När jag var proffs hade jag i alla fall tre stycken motorsågar att ta till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: