Hur går det med nybygget?

1 09 2019
Vår tomt Aneby 1:731

Vår tomt är belägen vid Anebysjöns nordöstra strand. Sjön sänktes i mitten av 1800- talet. Vår tomt har delvis stått under vatten. Ett hundra meter söder om vår tomt, ligger länets största bronsålder stenröse. År 1932 påträffades en guldmedaljong från tiden 300- 400 år efter Kristus. Sammantaget är fornlämningsområdet, ett av länets mest komplexa och intressanta område med stor kunskapspotential, skriver Jönköpings läns Museum till mig.

Man skulle kunna säga, att vi har köpt en påse äpplen i butiken, men när vi kom till kassan, fick vi gå tillbaka med dem till hyllan, de måste ligga kvar i butiken för observation. Detta trots att de ligger framme för försäljning.

Vi har ett köpekontrakt på vår tomt, vi har ett förslag till byggnadslov av Samhällsbyggnadsnämnden. Inga byggen får starta, förrän efter tekniskt samråd har skett, det vet jag sedan tidigare byggen. Men i mitt fall fick jag reda på, att Länstyrelsen måste göra arkeologisk undersökning av vår tomt först. Detta fick jag reda på några dagar innan nämndens sammanträde.

Jag hade förväntat mig att länstyrelsen, bara skulle vara med och övervaka schaktarbetena. När jag frågade en tjänsteman på kommunen, om hur lång tid detta kan ta, fick jag till svar, det kan ta upp till ett år. Vi är bostadslösa om två månader sa jag. Du har en husbil att bo i, fick jag till svar.

Samma dag som jag fick svar om bygglov, kontaktade jag Länstyrelsen. Personen i fråga ringde upp mig, hemma från sitt köksbord, trots att personen i fråga hade semester. Fantastiskt! Rena Solskenshistorien! Vi börjar jobba på måndag och vi lovar att ta tag i detta direkt. Så skedde också.

Efter några dagar fick jag offert på kostnaden. Fantastiskt! Jag har fått svaret att under vecka 37 kommer markarbetet att starta. Fantastiskt att det gått att få så snabba beslut, detta är rena solskenshistorien. Ingen jag talat med, har varit med om så snabba beslut.

Naturligtvis skulle det inte gått till så här. Priset för vår tomt är förhållandevis ganska lågt. Hade kommunen gjort den arkeologiska undersökningen före vårt tomtköp, hade tomten kostat mera. I det fallet hade vi sluppit att leva i denna hemska ovisshet. Vi är trots allt bostadslösa om knappt två månader.

Jag längtar ut till kossorna och hästarna på landet. Detta kommer att gå bra, det har vi bestämt!


Åtgärder

Information

4 responses

1 09 2019
Husisblogg

Bakom skrivbordet finns numera inget som förvånar. Denna gång verkar det dock vara åt det positiva hållet, men det var ni väl ändå värda med allt ni fått vara med om.

1 09 2019
Matts Torebring

Du är alltid så vänlig och omtänksam Husis. När första beskedet kom att bygglov skjuts upp, bara skakade jag, så kan man väl inte göra, tänkte jag.Nu löser det nog sig trots allt.

2 09 2019
Rolle o Carina

Hoppas ni kommer igång snart med nya boendet!

SolKram

2 09 2019
Matts Torebring

Ja om ni visste hur vi längtar bort från denna ovisshet. Finns det något under marken på tomten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: