Slaktbilen…?

12 01 2017
img_1005

Denna bil parkerade på granntomten i eftermiddag.

Vi har sedan slutet av 40 talet, haft ett blomstrande företag i vår kommun. Kanske ett av de mest vinstrika i länet. Det har byggts upp år efter år, av mycket skickliga företagsledare och haft ett fantastiskt bra resultat under många år. Hags AB. Ingen av er har kunnat undgå att se, Hags namnet på en parksoffa, en papperskorg eller på avancerande lekplatser och parklekar.

För ett antal år sedan såldes företaget till Amerikanska ägare. Sedan har det sålts flera gånger igen. Jag kan inte detaljerna och de är oväsentliga. Det tråkiga är att den sista ägaren, har bestämt att flytta produktionen till Polen. Här är EU bidrag en stor bricka i spelet. Produktionen i Aneby läggs ned.

Flytten bestämdes mitt under högsäsong i somras. Personal sa upp sig på löpande band. Bemanningsföretag kom in, men utan någon större effektivitet. Trotjänare som jobbat på företaget sedan skolåren, varit lojala och alltid ställt upp, slutar på löpande band. Snart finns inga stammisar kvar.

Från mitt kontorsfönster ser jag en polsk långtradare. Jag tar för givet att den skall lasta maskiner, från den inte så länge sedan, upprustade mekaniska verkstaden som stängde i måndags. En nybyggd lackeringsanläggning har redan stängts. I stället lackeras allt i England.

När jag jobbade hemma hos pappa som bonddräng och slaktbilen kom, gick jag till skogen. Jag vill inte se slaktbilen nu heller från mitt fönster, men ingen av oss kan göra något. När jag kör på vägarna, kör jag ifrån alla djurtransporter. Jag tycker inte om dem.


Åtgärder

Information

16 responses

12 01 2017
husisblogg

Tråkig utveckling för alla!

12 01 2017
Matts Torebring

I en liten kommun som Aneby, slår det hårt. Det är tragiskt!

12 01 2017
Lennart

Kortsiktig vinst är det som styr tyvärr.
Här i Spanien kan vi köpa fisk som är upptagen i Norge. fraktad till Asien för behandling och sedan fraktad till olika länder bl. a. Spanien.

Kram

12 01 2017
Matts Torebring

Vi har skapat en helt tokig värld, långt borta från närproducerat.
Kram

12 01 2017
Nils-Åke Hansson

Hags AB lekplats utrustning finns det här omkring. Tragiskt att företag läggs ned i mindre orter.

12 01 2017
Matts Torebring

Jag har alltid tyckt mycket illa om invest bolag. De tillför oftast inget. De skadar mer än gör de nytta.

12 01 2017
Lena

Alltså vad är det som händer? världen göder snart mest giriga människor, skattar inte friska företag i sina hemländer kan vi snart hälsa hem, blir riktigt förbaskad! Varför är det så svårt att få till lönsamhet nu för tiden, det måste ju pysa ut någonstans!?

12 01 2017
Matts Torebring

Den jättestora däckfabriken Continental flyttade från Gislaved till Portugal, för ett antal år sedan. EU bidrag bidrog till den flytten också. Jag tycker att vi fått en girig värld. Jag tycker att denna utveckling är mycket tråkig.

13 01 2017
Lena

Just det! Canal Digital TV kanalen FXL visade igår hur dom jobbar idogt på Danska SKAT för att dra in pengar till staten DK. Otrooligt så mycket skattepngar dom drog in på en filmad razzia vid Ty/Dk gränsen av människor som inte gör rätt för sig i DK, dvs säga inte betalar reg.skatt, inkomstskatt, försäljningsskatt etc etc. Mantalsskrivna Danskar o utländska personer. En Dansk med en utlandsköpt Volvo dyrgrip ålades bet. 240 000Dkr för han kört bilen för länge i Dk!!! Han hotade SKATpolisen med att ”ta livet av sig”. Dom kommer ej undan för bilarna bealagtogs, reg plåtarna togs av o bilarna bärgas bort! Varför har inte Sv sådana skatte razzior med datauppgifter visande ALLA skatteskulder, frågar jag mig!? Troligen är vårt integritetsskydd starkare enl. Datainspektions lagen. Men varför om vi ska ha skolor, dagis, kollektivtrafik, äldreboende o allt som finansieras med skatter??

13 01 2017
Matts Torebring

Tack Lena för ditt inlägg! Det behövs flera av den kalibern!
Börja med att lägga ned investmentbolagen eller ställ långtgående krav på dem. Detta har jag sagt sedan början av 8o- talet. Då såldes tre fina familjeföretag här på Höglandet, på samma sätt som Hags AB såldes. Hur länge fanns de kvar sedan? några få år bara!

De köper upp företag, ofta svenska, för att efter några få år sälja dem till ett högt pris. De utvecklar inte företagen, de tillför ingenting. De är bara ute efter en handelsvinst.

Jag har en känsla av att många företag är på väg hem igen. Allt var inte så billigt i verkligheten i det andra landet. Den kortsiktiga kvartalsekonomin i Sverige är förödande.

Heder åt danskarna som sätter emot, det tycker jag är bra. Någon ordning ska det vara.

13 01 2017
Maggan och Ingemar

Ja det är tråkigt för våra efterkommande att inget får stanna i Sverige. Nu kan vi inte längre skryta om t ex Volvo eller Saab, men de något mindre företagen borde få vara kvar, var ska de annars få arbeten. Det dras in överallt, sjukvården, förskolor och lärare mm och företagen säljs eller flyttas utomlands. Jag skulle inte vilja vara ung idag. Pengar styr allt nu för tiden.

13 01 2017
Matts Torebring

Birgitta och jag säger ofta till varandra, när vi är ute och åket husbil. Var finns alla mindre företag som fanns förr? AB Johanssons Mekaniska Verkstad, SW Verktyg AB, Svets & Mekaniska AB, med flera, med flera. Vi ser inga mindre företag idag, allt är bara stort. När de blivit stora säljs de och blir ibland större eller läggs de ned som nu i detta fallet. Sverige kan inte bara ha tjänsteföretag, någon måste producera också. Jag tycker utvecklingen är tråkig rent ut sagt!

13 01 2017
Kors och Tvärs

Trist för hela Aneby när ett stort företag försvinner
Kram

13 01 2017
Matts Torebring

Allt är så kortsiktigt idag. Jag är ganska trött på rådande kvartalsekonomi. Att vår starkaste företag som vi haft, lämnar kommunen är inte klokt!
Kram

13 01 2017
Rolle o Carina

Världen har blivit upp o ner i det mesta tyvärr!

Trevlig helg önskar vi fr Brasan…..Kram fr GranKvist

13 01 2017
Matts Torebring

Visst var det roligare på 70- talet än vad det är idag? Då såg vi fram emot framtiden, idag kan vi nästan bäva för den!
Kram Appelkvist vid brasan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: