Camp(ing)en fortsätter

16 01 2016

 

img_6771
Ställplats Lammet & Grisen Löttorp Öland.

Det känns som att det är i stort sett omöjligt, att övertyga myndigheter och tjänstemän, vad som är skillnaden mellan en ställplats eller en camping. Finns det ingen, utöver oss alla som åker husbil, som förstår vad en ställplats är? Kanske finns det några, men det finns inte rent juridiskt och då är det kört. Så snart du sover i bilen, campar du enligt Boverket!

Det känns som att lagstiftningen ligger 10- tals år efter, detta eftersom ordet Ställplats, verkar inte finnas rent juridiskt, vad jag förstår? Bilden är från Ställplats Lammet & Grisen på Löttorp, Öland. Jag har skrivit ut mer än 20 bilder, på olika ställplatser vi gästat, som jag skall överlämna till Tillsyniningsnämnden i kommunen. Jag kommer att göra det tillsammans med min ansökan om dispens från Plan- & Bygglagen.

Så här skriver våra vänner i Husbilsklubben om Husbilsparkering-Ställplats Husbilsparkering_Ställplats_20150716.pdf

img_3381

Löttorps Camping Ölandf

En sak är säker! Så här kan det se ut på en campingplats. Ovan bild är från en ”riktig campingplats”, Löttorps Camping, Öland. Hemska tanke, hur kunde vi åka hit i 27 år i rad?  Hälften av åren säsongplats. Våra barn trivdes gott, så att så farligt var det nog inte. Men jämför jag med dagens resande med husbil, blir tanken att bo så här en hel säsong absurd.


Åtgärder

Information

20 responses

16 01 2016
Lennart

Kämpa på!
Camping med en fransman 2 dm. bredvid är inge kul!

Nu är vi själva på en tomt som är större än Fuzeta Camping!

Kram

16 01 2016
Matts Torebring

På ställplatsen i Vadstena, är det oftast bara en meter. På min ställplats blir det minst fyra meter. Själv vill jag ha säkerhet, ordning och reda. Kram & Må gott

16 01 2016
Camilla

Heja! Och konstigt att det ska vara så svårt… Och kommunerna borde ju vara glada för besök… Även av husbilsresenärer…

16 01 2016
Matts Torebring

Jag måste säga att jag känner mig mycket besviken på handläggandet. Jag har gång på gång sagt, ”Det är ingen camping” det är en husbilsparkering, men ingen lyssnar till detta. Ändå talas det bara om camping, bara för att ordet ställplats finns inte i juridiken. Jag kämpar vidare. Ha det gott!

16 01 2016
Rolle o Carina

Boverket verkar inte fatta mycket tyvärr om oss Bobilister!
Vi vill också stå fritt,inte packade som i en sardinburk!

Kämpa på bara Matts,vi håller alla tummar att du lyckas!

Ha det gott…..Varm VedKram

16 01 2016
Matts Torebring

Jag kommer inte att vika ned mig i första taget. En braskamin kram!

16 01 2016
Dan Gyll

Hej!
Ge inte upp. Vi är många som skulle ha nytta av din ställplats, av flera skäl. bl.a för att fler ställplatser ska byggas i Sverige. Vi är ett U-land för ställplatser fn. Ta kontakt med Gomer Swahn han brukar var ställplatskonsult och bör ha kläm på regelverket. Du hittar honom på Husbilskompisar som han också driver/startat. Kolla även deras Husbilsombudsman som kanske kan vara till hjälp. Hälsa från mig.

Mvh.

Dan Gyll

16 01 2016
Matts Torebring

Tack Dan! Husbilsklubbens Ställplatsgrupp är inkopplad och jobbar på det. Bürstnerklubben har tillskrivit tillsyningsnämnden i Aneby kommun och även blivit uppringda. Jag ser gärna att många, många andra också gör det. Tack för allt stöd jag kan få. Med vänliga hälsningar Matts Torebring

16 01 2016
Helena FREEDOMtravel

Vad trist att det ska vara så mycket motstånd. I onödan känns det ju som, för en god och bra sak. Suck. Vet inte ritkigt vad jag ska säga…

17 01 2016
Matts Torebring

Hade en eller flera personer varit positiv till detta och drivit frågan i beslutande instanser hade det gått vägen direkt. Det är detta jag vänder mig emot. Vi har samma lag för hela Sverige, men synsätt och tolkning av lagar är helt olika. Jag suckar jag också.

17 01 2016
Kenneth Risberg

På Öland har de fått till det väldigt bra med ställplatser och där kan man också se skillnaden på camping och ställplats. Böda Hamn och Böda Camping är ett sådant exempel där skillnaden syns tydligt. Stå på dig Matts, kommunen måste ge sig.

17 01 2016
Matts Torebring

På Öland och inte minst på det naturskyddade Alvaret, har det tillkommit Ställplatser, bland annat hos Lammet & Grisen. Böda Hamn ställplats & Böda Camping är utmärkta exempel.I Aneby verkar det smått omöjligt, att få använda en skräpig ödetomt som gränsar till skog och mark. Detta för att det är stadsplanelagt område. I kommunen finns mycket gott om byggklara tomter, som verka mycket svårsålda. Jag kommer inte att ge mig.

17 01 2016
JoY

Fortsätter hålla tummarna.
Solig Kram

17 01 2016
Matts Torebring

Tack & Bock, allt stöd behövs. Braskamin kram

17 01 2016
Ulla & Torgny

Du kämpar bra du Matts……och vi håller tummar och tår!

Varma hälsningar från Portugal!

17 01 2016
Matts Torebring

Campen fortsätter, tack för uppmuntran. Varma hälsningar från braskaminen

18 01 2016
Lena & Jan

Tror det skulle vara bra om Sveriges myndigheter hade samma måttstock som Tysklands. Tror alla svar finns i Border Atlas som omfattar ca 4500 Ställplatser i Ty. Anser ej att övr. EU länder uppfyller kraven som de Ty har!

18 01 2016
Matts Torebring

I Sverige har man inte ens kommit så långt, att den blå skylten med en husbil på är godkänd ännu. Rätta mig om jag har fel. Det är skrämmande byråkrati i vårt land.

20 01 2016
Henrik Hagström

Hej sök bygglov för en grusplan som ska användas som parkeringsyta.
Sen förfinar du den efterhand. Finns ingen som förbjuder att man erbjuder service vid en parkering osv.

Sen förfinar du den med gräs mellan platserna eller hur du nu vill den ska se ut, med tiden. Det finns heller inga regler som säger hur en parkeringsplats ska se ut.

http://home.aland.net/m04188/document/parkeringsregler.pdf

20 01 2016
Matts Torebring

Tack för tipsen! När allt är klart med byggandet av mitt garage, kommer jag att med eller utan tillstånd, planera tomten med hårda ytor och i tre etage och plats för tio husbilar. Servicedelen har jag i bottenvåningen under garaget. Jag har begärt dispens från plan- & bygglagen som säger att bostäder skall byggas på tomten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: