När jag blir stor, ska jag bli som farfar

6 10 2015
Barnbarnet Linus Torebring & Farfar. Foto Carina Torebring

Barnbarnet Linus Torebring & Farfar. Foto Carina Torebring.

Nu är arbetet igång med att avverka all skog, på granntomten som jag köpte i fredags. Jag har massor av skog att avverka. Själv har jag har backat klockan mer än 45 år och är tillbaka till mitt gamla jag som skogsarbetare.

Jag saknar min riktiga proffssåg, Stihl. Den fick jag säga adjö till för 20- talet år sedan. ”Stihl håller till Matts och då håller den till alla” sa min motorsågshandlare på slutet av 60- talet. Nu kör jag pappas gamla ”Bonnasåg” Jonsered. Den startade på andra rycket trots att den är riktigt gammal. (30- 35 år) Det är inte samma klös i den som min gamla såg. Jag är för snål för att köpa en ny såg för 7- 8 000:- för bara en avverkning på 2 000 m2.

Linus Torebring fullt skogsarbetarklädd

Tuffingen Linus Torebring fullt skogsarbetarklädd. Foto Carina Torebring

Linus är en tuff kille som har egna skyddskläder för skogsarbete. Hjälm, hörselskydd & visir är ett måste. Dessutom en alldeles egen såg.

Jag var 15 år gammal, när jag själv förhandlade med skogsbolagen om avverkningspriser. Sedan åkte jag moped med två sågar på pakethållaren, upp till mer än en mil bort. När jag själv köpte hjälm och hörselskydd, redan från början, sa min pappa: ”Vad du spökar ut dig”. Ingen ifrågasatte att jag var ensam i skogen.

Vad jag har väntat på att få avverka skogen på granntomten

Vad jag har väntat på att få avverka skogen på granntomten. Foto Carina Torebring

I tre år har jag kämpat för att få starta min motorsåg och avverka skogen på granntomten. Att ta hit en skördare, tycker jag inte är någon sport. Nu är arbetet igång.

Jag kommer att ha ved så länge jag lever

Jag kommer att ha ved så länge jag lever. Foto Carina Torebring

Jag har två gigantiska tallar, här står en av dem. Dessa skall jag spara till framtiden.

Linus sågar ned småbuskarna

Linus sågar ned småbuskarna. Foto Carina Torebring

Skönt att få hjälp av Linus. Trots sina bara 6 år fyllda, är han otroligt energisk.

Linus har fällt ett träd alldeles själv

Linus har fällt ett träd alldeles själv. Foto Carina Torebring

Det finns massor av småträd som Linus klarar av. ”Minns gärna de här bilderna, en dag när ni kommer och hälsar på mig”. Jag är helt säker på att ni kommer att hälsa på när jag är klar…


Åtgärder

Information

14 responses

6 10 2015
Linus torebring

Det var jätteroligt att hjälpa till farfar och jag kommer väldigt gärna snart igen!!

6 10 2015
Matts Torebring

Då kör vi varje kväll tills vi är klara. Superkul att du är med och hjälper till Linus. Välkommen tillbaka till skogsavverkningen! Kram farfar!

6 10 2015
Lars Permelin

Förstår att det är jättekul, men ta det mycket försiktigt, tänk på att du är 45 år äldre. Även om du känner dig lika stark som tidigare så är du inte det. Bara att acceptera. Jag har alltför många vänner som har farit väldigt illa i samband med skogsarbete på äldre dagar.

6 10 2015
Matts Torebring

Visst tar jag det försiktigt, Vetskapen om allt som kan hända är mig alltför nära. Samtidigt känns det så skönt att få kroppsarbete. Det var det första jag fick göra i livet. Lev väl.

6 10 2015
Rolle o Carina

Se där herr Torebring,klädseln passar dig lika bra som när du var 15 🙂
Skönt att du har en liten arvtagare i skogen med! Bra jobbat 🙂
Du kör väl 3 m som så ofta dom gjorde i Småland va??
På den tiden jag jobba i skogen var det med 3m som gällde!
När Processorn kom så blev det Fallande mer o mer!
Hade du haft en Husqvarna så hade det gått mycket lättare 🙂
Givetvis kommer vi och inspekterar när det är klart !!
Det kommer bli Toppenbra,jag vet 🙂

Ha det gott o njut av avverkningen….Huggar-Kram

6 10 2015
Matts Torebring

Linus kommer jag att avråda för fortsättning på denna linje, men han tycker det är kul att vara med.
Ja jag kör tre meters längder, fast mest på skoj. Trots att det är bara runt 50 meter att köra veden, lejer jag in en skogstraktor till att köra ut virket till min tomt. En del stockar är för stora, för att dra med handkraft eller så är jag lat. En traktor måste lasta upp allt ris också. Min Jonsered är nog som din Husqvarna.
Det känns så himla skönt att få kroppsarbeta lite. En riktig Skogshuggarkram tillbaka.

6 10 2015
Elisabeth

Vilken tur att du har en hjälpare. Visst går allt så mycket bättre med samarbete. Ska bli spännande att följa arbetet!

7 10 2015
Matts Torebring

Visst är det kul och så energisk han är Linus. Må väl

6 10 2015
nils-åke hansson

Glöm nu inte att åren har rullat iväg. Blir bra även om det tar lite längre tid. Många stubbar som blir kvar finns även verktyg för det. Kommer att bli jätte fint
Jobba lugnt
Nisse

7 10 2015
Matts Torebring

Jag märker att det tar mera tid, men det får det göra. Ha det bra!

7 10 2015
Lennart

Underbart att få göra saker tillsammans med barnbarn.
Bara att få umgås och sedan jobba och lära dem olika saker!
Ta det bara försiktigt

Ser fram emot när det är klart då kommer vi och inspekterar!

Kram

7 10 2015
Matts Torebring

Just nu väntar jag på ritningar, men bra kommer det att bli. Kram

7 10 2015
Ruth i Virginia

Roligt att läsa. Min far var skogvaktare och vi bodde på ett skogvaktar-
boställe mitt ute i skogen (mellan Grangärde och Björbo). Hade varken
vatten eller el. På vintrarna kom det skogsarbetare, som bodde i en
liten timmerstuga i närheten. Det var bönder från Gangef, s.k. Gangs-
karlar, som tjänade extra pengar på vintern. Dom hade små, stadiga hästar med sej för att dra timmerstockarna till uppsamlingsplatserna. Det fanns inga motorsågar på den tiden (20-30 talet) utan det var ”tvåmans-sågar”.
Vilket hårt liv det måste ha varit.
Själv älskar jag doften av nybarkade tallar.

Vilken underbar upplevelse för barnbarnet; nånting han alltid
kommer att minnas. Och säkerligen kommer att berätta om för
sina barn en gång. 🙂

Jättetrevligt inlägg!

8 10 2015
Matts Torebring

Hej & Tack & Kul att du kommer och hälsar på mig i skogen. Trots att jag slet hårt i skogen som ung och drog på mig en del kroppsskador, älskar jag skogen före mycket annat. Detta var ett riktigt roligt sätt att känna på flydda tider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: