SÄLJ!…. Vilken bok att läsa

19 07 2015
Fredrik Eklund författare till boken SÄLJ!

Fredrik Eklund författare till boken SÄLJ!

Förra helgen på väg hem från Öland, lyssnade vi till Ulf Elwing på radio P 4, när han intervjuade Fredrik Eklund, Manhattan – Sverige – Norge. Jag blev helt lyrisk av att lyssna till intervjuven. Väl hemma skickade jag efter hans bok direkt. I helgen har jag läst ut den, bara 270 sidor. Här kan du köpa den. Jag överväger just nu att köpa in tjugo styck och ge en till alla våra anställda.

I hela hans livsbeskrivning, även om jag inte skriver under på allting, kände jag igen mig själv. Nyinflyttad till Manhattan, utan en krona på fickan, gick han en två veckors mäklarutbildning. Efter första året på Manhattan, var han den mäklare som sålt mest fastigheter och gör så fortfarande. Har har tjänat fantasisummor. Han har sålt fastigheter för fyra miljarder dollar. Lyssna till programmet här.

Han började sälja som sju- åring. Fredrik bestämde sig för att sälja mest Adventskalendrar av alla. Hela Stockholm skall ligga under mina fötter. Han ritade upp Stockholmskartan på sovrumstapeten (till pappas vrede) och började beta av. Ingen kom i närheten av Fredrik försäljningssiffror. Äldre damer var favoritkunden. ”Hej, det är Fredrik, Trevligt att träffas” och så vart han barnbarnet, som aldrig kom på besök och vart inbjuden i finrummet. Han kunde sälja hur mycket som helst.

Mina mest omtyckta manchettknappar

Mina mest omtyckta manchettknappar

Alla är vi säljare! Jag brukar säga, att en arbetssökande har 30 sekunder på sig att sälja in sig på ett nytt jobb. Fredrik skriver exakt samma sak. Visst har du har sålt in dig till din livskamrat? Har du försökt sälja soppåsen, för att du själv är för trött? Visst har du försökt sälja gräsklippningen och så vidare, och så vidare. Vi är alla säljare hela dagarna!

_____________

Jag började som tidningsförsäljare i tio- årsåldern, köpte ungdjur och födde upp när jag var tolv, gick en två veckors kurs för att få köra motorsåg när jag var femton. Tre år senare var jag nummer två på avlöningslistan för 600 skogsarbetare på Holmens Bruk. (Ettan jobbade söndagarna också, det gjorde inte jag. Han omkom senare i skogen och jag blev etta)

Sedan följde några år för mig innan jag kom till baka till försäljningen igen. Av samtliga märken på kaffemaskiner, som jag fått i mina händer, har jag sålt mest. Vi var femton säljare när jag blev anställd säljare 1976. Jag sålde mest av alla.

Jag skulle köpa en tröja i fina butiken. ”Känn på denna, vilken kvalité”. Jag tar inte i den, det är en stor två på ryggen, jag vill vara etta, var mitt svar.

Jag var ju till och med ”Sverigeetta” när vi vi fick vår Kabe 910 QB. Första kunden i hela Sverige!

Fredrik skriver i boken och sa det i programmet också. Pengarna har aldrig varit drivkraften. ”Det är bara så roligt att vara säljare”. Jag har sagt samma sak i snart 40 år nu.

Våra åskådare när vi grillade i Motala i helgen

Våra ”följare” när vi grillade i Motala i helgen.

Fredrik tar upp samtliga sociala medier i sin bok. Du måste finnas med där om du skall lyckas. Instagram var Fredriks favorit. Här fick jag själv ta till mig lärdom:

– Skriv aldrig något negativt om produkter eller människor. (Lärdom 1.)

– Skriv aldrig något om politik, då tappar du 50 % av dina följare. (Lärdom 2.)

– Svara på alla kommentarer och visa intresse (det försöker jag göra)

Jag måste överväga med mig själv, om jag skall ge Facebook en chans till. Jag måste kolla innan på Instagram, jag har faktiskt inte varit inne där.

______________________

Det är konstigt säger mina vänner ofta, ”Du Matts måste alltid vara värst”. Men det finns väl inget fel i det? Alla är väl gärna med och tävlar i det mesta. Döm inte ut mig eller Fredrik som skrytsamma, för mig, är det bara roligt att lyckas med det man gör.


Åtgärder

Information

18 responses

19 07 2015
Kors och Tvärs

”Allting går att sälja med mördande reklam – kom och köp konserverad gröt…” tror jag det var nån som sjöng när jag var liten
Kram

19 07 2015
Matts Torebring

Det var då det, idag är reklam nästan ute. Kram

19 07 2015
Helena FREEDOMtravel

Intressant! Jag gillar personer som är framåt och vill lyckas! Själv är jag en usel säljare. Jag provade några säljjobb när jag var ung men när köparen gav en ursäkt sa jag genast ”då förstår jag precis! Då ska du självklart inte köpa!” Jag sålde förstås ingenting. Jag liksom lider alltid med köparen. Själv får jag ont i magen av att säga nej till en säljare. Min pappa var värre: han köpte allt! Om en säljare ringde på dörren så köpte han: konstiga bakverk som ingen i familjen gillade och dammsugarmunstycken som var dyra och ingen använde. Mamma blev rasande. Men nästa gång sa han ja igen, för att vara snäll mot säljaren! Sedan har jag jobbat med funktionshindrade människor som också ofta råkar illa ut av påstridiga säljare. Kanske är det detta som gör att det tar emot, att jag genast vill säga ”jag flörstår, självklart ska du inte köpa!” ;). Jag anser mig vara en usel säljare, samtidigt säljer jag ju på sätt och vis in vår blogg och vi använder Instagram, så ja… Jag skulle säkert också kunna lära av boken!

19 07 2015
Matts Torebring

Mycket intressant det du skriver också. Jag har anställda tekniker, som älskar att skruva, men ta betalt avstår de helst ifrån. Boken är SUPER-kul att läsa och dela hans erfarenheter. Den handlar även om sociala medier och mycket om kärleken till ”sin man”. Att sälja är bara att bjuda på sig själv och vara ärlig, svårare är det inte. Köp den när du kommer hem, du kommer att älska den. Han skriver också om hur mycket mejl, som han hinner med på toa. Så var toaletten upptagen på 43 våningen, så han ”ståkissade” och mejlade. Helt plötsligt kände han att byxorna var varma. Inte så enkelt att lämna ett viktigt sammanträde och fly hem.

19 07 2015
Nils-Ake Hansson

Tror inte jag är säljare. MEN tycker själv att jag har lyckas bra har varit snabb att lära och alltid intresserad och fått erbjudande om bättre tjänster.
Så jag tror att man kan lyckas på olika sett.
Må bra
Nisse

19 07 2015
Matts Torebring

Det svåra när man är ung och speciellt för unga idag, är att finna rätt väg i livet. Jag gläds med dig att du har lyckats du också, fast till det som passar för dig. Ha det gott

19 07 2015
Rolle o Carina

Jag (ROlle) gillar om Olle skulle komma ut med en bra bok!
Då skulle jag gärna hjälpa till att Sälja den 🙂

Ha det gott o njut….Kram

19 07 2015
Matts Torebring

Det är mycket enkelt att sälja det man tycker om. Lycka till ROlle om boken kommer. Kram

20 07 2015
Lennart

Lärdom 1 har jag svårigheter med!

Kram

20 07 2015
Matts Torebring

Jag har svårt med Lärdom 2, att inte kritisera vansinnespolitiken vi har nu i detta landet, men lovar att försöka att lägga band på mig. Kram

20 07 2015
Elisabeth

Jag tror långt ifrån att alla är säljare. Vi har olika personligheter och drivkrafter, som styr oss i vardagen och till olika yrken. I det ligger också att alla inte är tävlingsinriktade eller behöver vara bäst. Det tror jag är viktigt att ha med då man ska belöna olika personer.
Själv kan jag gärna stå åt sidan för att någon annan ska komma framåt. Att lyckas och känna glädje behöver långtifrån vara det materiella.Kramar

20 07 2015
Matts Torebring

Vad roligt att läsa ditt insiktsfulla inlägg, du har helt och hållet rätt. Om det finns 10 000 säljare i Göteborg, är säkert knappt 1 000 av dessa riktiga säljare. Någon skrev på Husbilsklubben vid ett tillfälle, ”Vart tar alla bra husbilssäljare vägen”, jo de blir egna företagare. Själv måste jag tävla, för att stimuleras. För mig har det aldrig handlat om om att pracka på varor, utan att vara ärlig och uppriktig. En klok konkurrent i Huskvarna sa redan i början på 80- talet, ”Är Matts Torebring med, backar jag ur, för han ger sig aldrig”. Det är nog därför jag har lyckats. Kram & Må gott!

20 07 2015
Lars Permelin

Tack för tipset Matts, jag beställde även boken ”Tänka, snabbt och långsamt” när jag ändå var på gång. Numera är jag ingen säljare, men har varit. Under flera år jobbade jag med något som vi kallade konsultativ försäljning och det gick riktigt bra. Det handlade mycket om att sälja in en bra idé och var samtidigt väldigt roligt. Tävlingsmomentet fanns alltid med mellan mig och en kollega. Sälj ingår nästan i allt, precis som du skriver. Utan att tänka på det så börjar det redan på barnstadiet, vem har t.ex. inte lekt affär.

21 07 2015
Matts Torebring

Hej & Vad kul Lars, det visste jag inte om dig. Då kommer du att älska boken. Tack för ditt tips, jag köpte den boken idag också. Ha det gott!

23 07 2015
scottishmoments (@scottishmoments)

Jag hade hört lite om boken förrut men nu blev jag ännu mer nyfiken! Tack för tipset!

24 07 2015
Matts Torebring

Vad kul, läs, skratta och le. Den innehåller nycker bra saker också.

31 07 2015
Anders och Birgitta

Kloka ord av Elisabeth tycker vi, vi skulle aldrig kunna bli säljare, har inte talets gåva men vi är bra på annat. Håller med om Fredriks tips för sociala medier, såna som skriver en massa trams om politiker väljer vi att inte läsa.

31 07 2015
Matts Torebring

Själv är jag som säljare i mitt rätta jag, inte att pracka på en massa saker, utan göra kundens behovsanlys, skapa förtroende och visa intresse för att göra något extra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: