Ekotopia – och våra skattemedel

25 02 2013
Ekotopia Aneby

Ekotopia Aneby.

Så här vackert och inbjudande har det skrivits om denna anläggning…Hotell mitt på det Småländska Höglandet i utkanten av Aneby ligger denna unika hotell- och konferensanläggning. En plats där ny och gammal arkitektur möts i vacker lantlig idyll. Vi erbjuder en rofylld och kreativ miljö med rum för såväl kurser och konferenser som avkoppling och rekreation. Här sover du djupare, äter längre och andas friskare.

Få saker, eller rättare sagt, inga händelser har haft större publicitet i våra småländska tidningar, än just Ekotopia. Det har skrivits helsida upp och helsida ned, sedan detta projekt startades under 90- talets senare del. Från början klubbades det i genom i Aneby kommunalfullmäktige för en beräknad kostnad av 12 milj. kronor. Kommunstyrelsen som fattat detta beslut fick senare avgå. Tanken var god, att starta utbildningar i miljörelaterade ämnen. ”Projektet skulle göra Aneby Kommun till ett Ekologiskt föredömme i hela världen”. (citat Smålands Tidningen) När projektet stod klart att tas i bruk var notan uppe i det fyrdubbla beloppet. Då fanns ingen fungerande värmeanläggning utan en tillfällig ”elpanna”. Totalt har detta bygge belastat våra få skattebetalare i vår lilla, lilla kommun med 60 milj. kronor.

Kommunen lyckades till slut sälja anläggningen för cirka åtta miljoner kronor. Sedan dess har det varit flera ägare. Anläggningen är mycket trivsam, när den har varit i drift. Vårt företag har haft heldagskonferens och kortare utbildningar, vår dotter firade sitt bröllop i de jättetrevliga lokalerna samt att det var lunchservering under en tid. För några veckor sedan gav Socialstyrelsen tillstånd för ett bolag som heter Läkemedelsgruppen AB, att genom arrendeavtal, starta boende för heldygnsvård för korttidsboende.

Nu skall fastigheten säljas igen

Skandalomsusad anläggning säljes.

För vår gemensamma framtid i vår lilla kommun, hoppas jag att denna anläggning, får en ny ägare och ett nytt gott rykte om sig och att nya arbetstillfällen skapas.


Åtgärder

Information

6 responses

25 02 2013
Maggan och Ingemar

Ja det är nog bara att ”hålla tummarna”, Tråkigt att det inte fungerar och att ingen ägare lyckas driva det hela.

26 02 2013
Matts Torebring

Det är så vackert och så trivsamt, så jag hoppas verkligen att det kommer en ny stark ägare, som verkligen kan lyfta anläggningen till nya höjder. Kram

26 02 2013
Lennart

Tyvärr går det så då och då när kommuner får för sig att slå på stort!

Efter ett antal konkurser brukar det bli lönsamt!

Ha en bra vecka!

Kram

26 02 2013
Matts Torebring

När vi i näringslivet bygger och udvidgar vet vi hur vi skall använda våra satsningar till sista cm. I detta kommunala sammanhang har jag hela tiden haft känslan av, ”Bygg först och så får vi se sedan hur vi kan fylla lokalerna”. Kram från oss.

26 02 2013
seniorerspekulerar

Varken kommuner eller staten skall driva affärsverksamhet, de är inte kapabla till det. Kan inte anordna en kistnadseffektiv drift av verksamheten. Dålig kunskap och respekt för det ekonomiska och inget ansvar gör att den riktiga entreprenörsandan inte finns. De drivande har ju lltid sitt på det torra oavsett vad som sker. Det är felet, finns ingen drivkraft i ledningen. Men då får man hoppas att någon driftig kan ta över och utnyttja chansen att börja från scratch utan skulder om affärsidéerna är bärande. Men Aneby är ju en liten kommun och tänket måste spridas betydligt längre utanför kommungränsen skulle vi tro. Bara att hoppas att rätt entreprenör tar över. Kramar 3 M

26 02 2013
Matts Torebring

Jag har börjat inse att mina sju år i skolan var alldeles för lite. Jag kan inte med den matematik jag lärt mig, räkna ut att det kan kosta 444 miljoner kronor att sälja ett företag till Vattenfall. Min matematik räcker inte heller till i denna affärer som skett med politiska förtecken. Bygga för 60 miljoner, som i detta fallet, och tro att det skall gå att finansiera drift, avskrivningar och underhåll på dessa grunder, det kan inte gå och bevisligen inte gått heller.
Kram från oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: