Så vansinnigt tråkigt att se

4 01 2022
Vår fantastiskt fina och påkostade järnvägsövergång.

Här går jag under den mörka årstiden, oftast både morgon och kväll på bron över järnvägen. Jag minns innan vi hade bron, det var minst sagt livsfarligt att gå över spåren. Det är vi skattebetalare som tillsammans bekostat detta jättefina byggnadsverk, utrustat med två hissar upp och ned till och från övre plan.

Alltid ur funktion p.g.a. sabotage

Vem som än bygger, privat eller statligt, det spelar ingen roll. Vilken tragedi att alltid se det sönderslaget. Under sista året har inte hissarna varit i funktion mer än kanske korta tillfällen, sedan är det sönderlaget. Först blev alla elkontakter bortslitna och nu är dörren krossad. Jag har åkt ensam i dem en gång, men det gör jag inte om. Det kanske står någon där nere och slår sönder och jag blir instängd.

I min värld och med den hårda uppfostran jag fått sedan 6-7 års åldern. Jag fick välja som liten mellan stryk eller arbete! I detta fallet borde människor som saboterar vårt samhälle hotas med kraftiga böter och utvisning. Svensk eller nysvensk spelar ingen roll, det är lika illa vem som gör det.

Jag körde vår husbuss i Tyskland och hamnade vid ett vägbygge utträngd i fel fil. Det blev utredning, 5 000 kr i böter och jag fick inte köra bil i Tyskland under två månader. Visst sved det lite!

Bra trappor upp över spåren.

Jag är noga med västertrafiken när jag går. Jag är minst lika noga med att hålla mig i de trappräcken som finns och det håller jag på i alla trappor.

Vänster hanske blir alltid blå av ledstången som färgar av sig.

Idag var det minusgrader och då syns det inte så mycket färg i min vänstra handske. När det regnar ute är handsken helt blå, på grund av att trappräcket färgar av sig! Dessutom är själva handledaren högt placerad och alldeles för grova rör, för att det skall vara säkert att hålla sig. Jag brukar ofta hålla mig i röret under, men det är inga raka rör utan infästning av stolpar stör. Kanske kommer inlägget fram till Trafikverket så småningom.


Åtgärder

Information

10 responses

4 01 2022
Husbilen Coralen

Visst är det jättetråkigt med denna all helt vansinnigt onödiga sabotage!
Man kan undra vad det är för fel i deras skallar och uppfostran.
Antingen måste dom som utför det hela må jädrigt gott när de får
hålla på och och förstöra,vad annars sker i deras skallar??
Hela detta samhälle har spårat ur mer och mer tyvärr måste jag säga.
Och tråkigt med färg på räcket som kluddar av sig på vantar och kläder.

Ha det gott/TisdagsKram

4 01 2022
Monica

Det är märkligt hur det spårat ur inom många områden, vi är ju värst i världen inom vissa och då menar jag inte Nobelpriset😌
Intressant att uppleva hur man kan göra, kära dotter bodde i UK i en miljonstad, med orterna runt om som ingick, och den var lugna gatan. Jag var helt förundrad när jag började se. Det bestämdes när det var lite stök på kvällar att barn och yngre än 16 år fick ej vara ute på gator och torg utan en förälder som sällskap om de måste gå till någon träning, musikskola m m. Skolungdom skulle läsa läxor på kvällarna. I affärer och gallerior gick polis fram till barn som var där dagtid ensamma eller i grupp, de skjutsades tillbaka till sin skola och föräldrarna informerades. Första gången trodde jag de snattat eller så, men nejdå, det var lektionstid och då är man där. Jag trodde knappt mina ögon. Och det här blev väldigt omtyckt av både barn och föräldrar, många ville inte ens skolka men drogs med, nu kunde de säga nej och det blev en otrolig skillnad.
Kvällar i denna stad tänkte jag att det var skönt med en promenad istället för spårvagn eller buss, lugnt och trevligt och ställde jag mig vid en busskur, alltid fina och fräscha, hälsade folk och var artiga.
När jag kom hem till Sverige började det redan på Arlanda att man fick en knuff i huvudet av nån ryggsäck o s v. Och på vägen till Hemköp nån stupfull. Ärligt såg jag aldrig en full människa där och vi åt ute på kvällar, gick på mängder med konserter, är en riktig musikstad, och teatrar och bio. Och åt något i pauser. Alltid trevligt. Jag kunde äta ensam på en pub efter en sväng i affärer och då frågade herrarna om det störde med sporten på TVn😀 Sen kan städerna variera förstås men vi rest från söder till norr där, från väst till öst. Såg fattigdom och elände också och det kunde komma någon hemlös fram och lite undrade jag då, men någon som förstod att vi inte hittade. Han följde oss och visade rätt väg och fick lite betalt. Och jag tycker verkligen att ingen ska behöva leva så i det landet heller.
Men här om någon kommer fram så blir man bara rädd. Och efter kl 15 vågar man knappt gå ut.
Och jag har varit i Storbritannien i sammanlagt två år och levt vardagsliv så jag har en uppfattning om landet mer än som turist. Och mött många, både studenter och äldre. En del saker kan ha ändrats nu under pandemin men jag tror folk anstränger sig så gott det går. Och alla nationaliteter finns. Så underligt hur och varför det blivit så mycket galet här och i minsta stad. Och i städer som förr var fantastiska kan inte skolbarn gå hem till sin bostad på em själva.

5 01 2022
Matts Torebring

Jag kan bara säga Tack Monica för ditt inlägg och framför allt inledningen, så vill jag ha det. Vad kul att det blev lite debatt. Själv har jag ingen kunskap alls om England, ett av de få länder jag inte varit i ute i Europa. Däremot har jag kört igenom Belgien några gånger och då hade jag gärna blundat för allt jag såg och upplevde. När vi kört utmed den franska västkusten, har vi mött många stiliga engelsmän med sin husvagn och en Jaguar som dragbil. Alla stiligt klädda.
Det bästa till er.

5 01 2022
Monica

Vi tycker lika om Belgien, åkt igenom som du och också övernattat men intrycket var inte så positivt och så bra det är att se själv. Lika med Holland, visst vackra tulpaner men annat som var rent hemskt och som jag inte trott på om jag inte sett med egna ögon. Hade helst sluppit att se och det var inte bara i Amsterdam utan i Eindhoven som är lite av en elegant stad men vad hjälper det. Men helheten vet jag inte, har ju inte bott där i de länderna.

4 01 2022
Husisblogg

Det är verkligen synd att människor inte har mer respekt för saker och ting. Varför slå sönder, vad är meningen?
Allt gôtt

5 01 2022
Matts Torebring

Myndigheterna måste sluta lafsa, ta fast dem, ge dem straff och låt dem betala vad det kostar.
Det bästa

5 01 2022
Arthur Andersson

Men snälla Monica, det är sällan jag reagerar men huj vad fel du har nu, Storbritannien har långt mycket högre både skadegörelse- och kriminalitetsnivå än vad vi har i Sverige. Vet inte vilka år du vart där men måste varit bra länge sedan. I Storbritannien ser du uteliggare, narkomaner, samhällsutslagna människor vart du än vänder dig och det ser du sällan eller aldrig här i Sverige på det sättet. Att säga du varit i en miljonstad med mindre problem än vad vi har i Sverige i motsvarande storlek på stad finner jag som synnerligen anmärkningsvärt. Tack för ordet och en i övrigt fin blogg Matts.

5 01 2022
Matts Torebring

Tack Arthur för ditt inlägg. Vad kul att det blev lite debatt, det kan jag sakna ibland.
Allt gott.

5 01 2022
Monica

Ja du Arthur, tänkte inte ta upp tid och plats men du ska få information som är mycket välbehövlig. Först gäller detta personligen en tid på 14 år, från 2005 och framåt, inte förra millenium😄. Och jag tog ett par skolexempel bara som är en del i hur mycket som kan förebyggas. Och det blev väldigt bra. Den miljonstaden, som den är med sitt storstadsområde som ingår, det finns många i det världslandet, är Europas grönaste stad dessutom och har ett signum som en väldigt vänlig stad och det är fantastiskt att uppleva. Ja du vet förstår jag efter alla dina egna vistelser i landet …
Sedan är volontärarbete mer regel än undantag i UK, till det gedigna CVt efterfrågas alltid vad personen gör och kan gällande även på fritiden innan anställningar, det ger en mer komplett bild av personen. Och detta arbete är så viktigt och alla åldrar hjälps åt, inte enbart med matutdelning till hemlösa, sköta djur tillsammans med människor som saknar arbete eller inte kan få och mycket mer som kan göras på en bondgård blir de delaktiga i och utvecklas, för i denna stad finns, hör och häpna, stora bondgårdar centralt. Förutom alla fantastiska slott och herresäten som i många fall skänkts till staden och ger arbete och rekreation till alla åldrar med de fantastiska möjligheterna.
Väldigt tacksam att fått vidga vyerna i ett annat land, alla människor jag mött och sett inom sjukvård, forskare, och sedemera arbetade en av dem här på Karolinska med mig, och vi kunde dela erfarenheter, universitetsvärlden, kyrkor, studenter från jordens alla hörn, socialarbetare, veteraner från krigen.

Exemplet med att börja i tid gäller alla länder, att förebygga och du vet säkert att barn i Sverige rekryteras redan som 8-9 åringar till kriminalitet. I det vackraste och lite överklassbetonade område kommer någon till skolgårdar och de små liven strömmar till och visar sin mobil, får pengar mot gentjänst och en lektion i att bli inte läkare, lärare, elektriker, nej se på mig vilka pengar jag tjänar och vilken dyr bil jag har. En gång stod en civilspanare intill. Andra gånger kan en person hinda ett gäng från att knuffa äldre, vid tillsägelse mordhotas personen av de gymnasisterna. Men du vet förstås, i UK filmas allt sådant och det blir rättegång. Och även barn från 10 år är ansvariga inför domstol, i Skottland från 12 år och det kan diskuteras men vid första brott så samtalas alltid med barn och föräldrar och det utges en varning som följs upp. Men allt är med i brottsstatistiken.
Här är det si och så med den vet du också. Och någon statistik eller liknande kan jag inte se i min text men när det gäller kriminalitet är Sverige på samma nivå tyvärr. Och i ett världsland så finns förstås varierande boenden, uppväxt, rikedom, fattigdom och allt det finns även i lilla Sverige. Men här verkar idag kriminaliteten bli jämnt fördelad, från storstad till minsta håla. Ser t ex att storstadsproblematik flyttat till Luleå och vi har tyvärr färre resurser och personal än många andra länder. Och lite sena med att förebygga. Men det börjar i förskolan att vara uppmärksam, förebygga där men tyvärr är det brister. Svårt att hitta utbildad och behörig personal och det gäller hela vägen.

i Sverige har vi ungefär lika många hemlösa som i UK, ja du får räkna procentuellt, och vi har över 10000 äldre ofta pensionärer som är hemlösa och bor i bilar och i portar. Du kanske besökt någon kyrka här och sett golven täckta av madrasser vintertid och med volontärer arbetande här också eller de långa matköerna hos stadsmissionen.

Och du känner säkert till den enorma tillförseln av narkotika i detta land. Och så har vi en väldig utförsel av stulet och lika där att det krävs så mycket personal att hinna se och stoppa.

Vi har mycket problem och svårigheter att ta tag i, ett fint land har vi också men resurser och insikter krävs och vi får väl hoppas att politikerna löser detta😌

5 01 2022
Matts Torebring

Tack Monica, du har sett det och jag har aldrig varit där. Så roligt att det blev lite debatt, det kan jag sakna ibland.
Allt gott till er.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: