Den enes död, blir den andres bröd

19 02 2021
Aneby Husfabriken.

Så långt jag vet, har Aneby Hus fortfarande rekordet, av mest tillverkade hus på en vecka. Det går dock inte att leva på detta en längre tid och det blev flera konkurser. I dag ägs hela området av en av våra bästa entreprenörer i kommunen, Lövsta Trähus. Nu sjuder det av liv i varje huskropp. Detta gläds vi verkligen med.

Aneby kommun, som är en av landets minsta kommuner, har fått ta emot många stora törnar genom åren. Sveriges största privatägda, Lindals Slakteri, som köptes upp och sedan lades ned. Sedan kom Hundmatsfabriken Linfo, som först blomstrade upp, men föll över en natt, på grund av bristande foderkvalité. Så försvann stora Aneby Hus fabriken och det som jag skrev om igår, Hags AB flyttar till Polen.

Jag minns när jag satt och körde Odengatan fram i Jönköping, i mitten av 80- talet, det var strax före lunch och debattens vågor gick höga på radion. Debatten gällde Smålands Artilleriregemente A 6, om det skulle bli ett affärscentra. Den ene debattören talade om många tio tals miljoner i vinst, medan nästa talare, påstod att det kommer att gå 36 miljoner back. Det blev ett köpcentra som alla vet och det invigdes den 2 april 1987, efter det att Smålands artilleriregemente (A 6) lagts ned 1985. Sedan har det byggts ut flera gånger. Idag är det ett köpcentrum i Jönköping med runt 90 butiker, restauranger och caféer. Säkert har det gått med många miljoner i vinst under åren.

Om jag inte minns fel invigdes det under påskhelgen 1987. Jag minns att jag mötte den gode vännen, Sågverksägaren Axel Gustavsson, Aneby, utanför portarna. Hans båda döttrar hade tagit med honom dit. Axel knäppte sina händer och sträckte dem mot skyn och bad: ”Gode Gud bevara mig från detta ställe, från och med i dag och allt framgent”!

Både Axel Gustavsson och jag mår/ mådde bättre i skogen. Trevlig helg alla vänner!


Åtgärder

Information

4 responses

19 02 2021
Rolle o Carina

Håller med du vet,trivs bäst i skogen än stora affärskomplex!
Kan det vara för att man växt upp i skogen kanske?? 🙂 🙂

Trevlig Helg Kram

19 02 2021
Matts Torebring

Visst är det märkligt med skogen, som höll på att ödelägga våra kroppar, ändå älskar vi den, mycket mer än ett Köpcentra.
Framtidskramar

19 02 2021
Husisblogg

Minns alla era problem med Aneby kommun, kanske fler har samma erfarenhet?
Ni har hela tiden hållet er kvar i Aneby vilket har varit starkt med det motståndet ni ibland mött.
Allt gott.

20 02 2021
Matts Torebring

Det är skönt nu i efterhand, att det blev problem, så att vi blev utsparkade. Vi kunde aldrig någonsin fått det bättre än idag.
Det bästa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: