Går man, hinner man fundera!

20 11 2020
Aneby Hus kontor på 60- 70 talet

Jag går förbi det gamla, gamla, Aneby Hus kontoret varje dag. De flesta Anebybor har säkert kört förbi detta hus 100 tals, kanske 1000 tals gånger, utan att ens tänka på det. När man som jag, just nu går eller cyklar, ser man omgivningen på ett annat sätt.

På 60- talet när jag avverkade skog åt många olika sågverk, inte minst Aneby Hus, fick jag ta mopeden, gå in här, för att erhålla min avräkning. När Aneby Hus flyttade ur detta kontoret, var man uppe på en enorm topp av producerade småhus. Jag tror att man än idag innehar rekordet, av mest tillverkade småhus på en vecka. Jag har läst om detta tidigare på nätet, men nu hittar jag inte fakta om detta. Birgitta & jag byggde vårt första Aneby Hus 1972. Vi bodde i detta i 18 år, innan vi flyttade till ett större Aneby Hus, som vi bodde under 29 år.

Nå väl, när man flyttade ut ur detta lilla kontor, hade man byggt ett helt nytt megastort kontor. Jag tror att det innehöll över 100 (117?) kontors arbetsplatser. Jag hittar inte fakta här heller. Försäljningen av småhus avtog från den explosionsartade utvecklingen, som var under slutet av 60- talet. Marken under det nya kontoret, som var en stor gammal barkhög börja gunga, så även ekonomin. Idag finns inte det fina Aneby Hus företaget kvar i kommunen. Företaget finns nu i Jönköping och är fortfarande mycket framgångsrikt.

En jätteskön helg till er alla go vänner!


Åtgärder

Information

8 responses

20 11 2020
Husisblogg

Företaget satte ändå Aneby på kartan på den tiden.
Trevligt med historian som varken jag eller mina ägare kände till.
Allt gott, och trevlig helg!

20 11 2020
Matts Torebring

Ett Aneby Hus var kvalité och det lever kvar än idag. Jag minns leveranserna på lastbilar, som jag mötte var jag än var i Sverige. Den bästa helg!

20 11 2020
Rolle o Carina

Ja att gå till skogs är bara så underbart och skönt för kroppen!
Man hinner rensa skallen en hel del oxå🤪
Vi bor oxå i ett småländskt hus,närmare bestämt Gullringshus.
Men dom försvann väl för längesen från marknaden.

Trevlig helg Kram

20 11 2020
Matts Torebring

Gullringen var en stor hustillverkare. I dag finns hustillverkaren Bo Klok i de stora lokalerna. Att gå i skog och mark är bättre än tio Alvedon.
☀️🌲 Kram

21 11 2020
Marcus

Anebyhus köptes väl upp av Ekeforshus (eller deras ägare) i Åseda? Vad jag vet flyttades även huvudkontoret och tillverkningen till Åseda. Husbranschen kastas om efter varje lågkonjunktur, vissa företag försvinner och nya tillkommer. Anebyhus tror jag inte återfinns bland topp 10 längre medans lösvirkesbyggaren Fiskarhedenvillan tagit stora marknadsandelar.

21 11 2020
Matts Torebring

Ja turerna har varit så många, det är länge sedan nu, jag minns inte alla detaljer och år. Strax efter inflyttningen köpte kommunen det nybyggda kontoret, för att rädda ekonomin åt företaget. Det var bara konstgjord andning en stund. Sedan köpte Varnäsföretagen upp Aneby Hus och efter detta gick företaget till nya ägare i Åseda. Varumärket är fortfarande starkt.

21 11 2020
Nils-Åke Hansson

Minns när vi började fundera på villa början av 70-talet, ljuger säkert inte vi hade en trave med kataloger på nästan en meter som vi bläddrade i. Fanns massor av fina hus, men till slut så fick vi nys om att det skulle byggas 34 st Modulenthus i Västra Husby några mil utanför Söderköping och Norrköping. Och det var en mäklare som hade hand on försäljningen och som jag kände. Så en lördag morgon körde ja hem till honom och ringde på och så blev vi med hus utan massa krångel, Bara att flytta in.

21 11 2020
Matts Torebring

Här i Aneby var det inte så vanligt i början på 70- talet, att det byggdes flera lika hus byggs. Där vi byggde på sista tomten på Österlångatan, hade det blivit en slump att alla byggde lika dana hus, så även vi. Dessa Aneby Hus var nästan helt anpassade till sluttnings tomterna där. Då gick vi in i huset i marknivå och hade en trappa upp till kök & vardagsrum. I nästa hus hade vi tvärt om. Nu har vi egen ritat lösvirkeshus, utan en enda trappa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: