Import från lågkostnadsländer

18 04 2020
Nyinköpt från Trademax

Kommer världen att se annorlunda ut, när vi vaknar upp till liv igen? Är det rätt att vi importerar mängders, mängder av produkter från bl. a. slutna diktaturer? På köpet har vi fått ett virus, som säkert kunde ha stoppats i tid, om det inte uppstått i en tillsluten regim. Är den globala världen positiv? Jag önskar istället att vi blir svenskare efter detta.

Vår största leverantör sa upp sitt avtal med Torebrings i mitten av november. Detta trots mer än 30 års samarbete. Man gjorde detta för att företaget skulle ha, en ”global plattform i 100 olika länder”. Där passade vi inte in och tre personer miste sin anställning hos oss. Deras produkter tillverkas i 23 olika lågkostnadsländer. Trots att vi bara beställde det absolut bästa, var verkligheten ofta en annan i leveransen.

Detta lilla caféset ovan, beställde jag från Trademax, till att ha på vår lilla altan utanför sovrummet, som jag skrivit om tidigare. Trots att det står Hillerstorp på förpackningarna, förstår jag att det inte kan tillverkas i Hillerstorp, på grund av det låga priset. Det kom hem i veckan och idag skulle jag skruva ihop det.

Det var en hel del pyssel att emballera av och skruva samman. När jag är klar med bordet, ser jag att kantlisten runtom glasskivan, fått en rejäl smäll. (inget konstigt med det, en normal transportskada). Jag börjar syna det noga och upptäcker att det känns som att bordet släpats över en grusplan. Bäst jag kollar stolarna noga också. Då saknas det färg på flera ställen på stolsbenen. Jag skrev till Trademax, att jag vill inte ens betala 10:- för detta.

Vid ett annat tillfälle köpte jag ett antal adventsstakar från Markslöjd. Dessa höll inte att skruva ihop, så bristfälliga var de. Jag fick nya och mycket dyrare som ersättning. Mitt förtroende för ett gammalt känt varumärke finns inte kvar, nu även Hillerstorp. Jag vill trots allt understryka, det kommer massor av bra produkter också, men detta var ett stort bottennapp.


Åtgärder

Information

10 responses

18 04 2020
Nils-Åke Hansson

Vi har två av detta bord och stolar. Men nu är det dax att ersätta dem men vi har haft dem i många år. Ingen höjdar kvalitet men!

18 04 2020
Matts Torebring

Vi har naturligtvis fått det sämsta av allt de hade på lager.

18 04 2020
Monica

Jag tänker precis som du Matts och mycket just idag. Tror förstås de flesta tänker om lite väl sent, hur vi ska hantera allt vårt beroende från där det blir billigast. Men en gång fanns kunskapen och kompetensen här, vilken fin textilindustri, möbeltillverkning, bygg, och mycket mer och mängder av uppfinnare och ett fungerande odlingslandskap. Kanske kan fungera igen för tror vi blir rätt ensamma i vårt land med att klara oss.

18 04 2020
Matts Torebring

Visst har vi i västvärlden gett en massa fattiga människor arbete. Fast ju längre in i djungeln, ju mindre betalt. En produkt kanske betalas under en tia för, men säljs för över hundra lappen. Många har blivit miljardärer på detta. Jag har inte tyckt att detta varit sunt alla gånger. När jag var ung sa man, ”Säg Algots det räcker”. Detta var en stark svensk konfektionsindustri. Den är bara ett minne idag. Jag började som säljare 1976, då fanns ett tjugotal möbeltillverkare i en liten ort utanför Nässjö. Idag finns en eller två kvar. Jag hoppas vi blir mer svenska igen.

18 04 2020
Husisblogg

Tråkig utveckling om det ska vara på detta vis.
Frågan är dock bara vad man ska göra? Hillerstorp trodde ändå mina ägare var ett bra märke med kvalitet, men tydligen inte.

18 04 2020
Matts Torebring

Det som förvånar mig är att starka varumärken sätter sitt namn på bristfälliga produkter.

18 04 2020
Monica

Ja det är som du säger med att vi gett arbetstillfällen också men till vilket pris, lågavlönade och ofta farlig miljö som inte är tillåten här, tänker på svenskstyrda garverier i Indien t ex. Men alternativet kan vara arbetslöshet. Och läst mer om DR Kongo eftersom jag ger till Panzisjukhuset, landet är rikt, kanske rikare än Sverige men utarmas av väst så folk lever i fattigdom och stor misär. Och så finns många enskilda också svenskar som gör fantastiska insatser, med stora risker, de är otroliga men lyfts sällan fram. Är rätt okänt för allmänheten. Ja nu önskar jag fortsatt bra jobb med Villa Sjöviken, jag kallar den redan så 🙂 det låter vackert att säga med mjuka vokaler i ”vi” villa och hela sjöviken har det. Tänker på sånt, blir bra 🙂

18 04 2020
Matts Torebring

Ja som sagt, ju längre in i djungeln, ju mindre betalt och som du skriver, till total brist på arbetsmiljö. Maktbegäret, penningen och att bara tänka på sig själv, tillhör ondskan i vårt samhälle.
Som sagt vi får inte glömma alla hjälteinsatser som sker, typ Ankarstiftelsen och många, många fler. Vi är med och stöttar en handfull av dem.
Vi i (snart) ”Villa Sjöviken” lever som kungar idag, men vår tacksamhet är enorm. Själv kommer jag från en extremt fattig uppväxt. Mina första egna kläder köpte jag själv, när jag skapat mig egna inkomster.

19 04 2020
Rolle o Carina

Tråkig utveckling Matts,pengarna skall styra det mesta av idag!
Nog var det mycket bättre kvalité på det mesta från förr!

Solig Dala-Kram på er…..

19 04 2020
Matts Torebring

Ibland längtar jag tillbaka till 60- 70 talet. Visst levde vi mycket tryggare då, vi var förväntansfulla, vi såg framåt med spänning, vi väntade på nästa bilmodell, vi bildade familj, vi byggde hus som aldrig förr. Våra flesta möbler tillverkades i Småland och så vidare….
Solkram till er.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: