Oroväckande utveckling

3 11 2019
Ett av många saknade läkemedel

Först skrev jag bara Oroväckande som rubrik. Sedan lade jag till Utveckling. Då blir det ännu mera laddat. Bekymmer med mediciner blir små, med tanke på alla dödsskjutningar och sprängningar som sker varje dag.

Birgitta & jag använder praktiskt taget inga läkemedel. Vi har kört vår hälsokur i kanske 25 år, med en sked honung och äppelcidervinäger varje dag. Vi är praktiskt taget aldrig hemma från jobbet, vi skulle vara pensionärer, men jobbar vidare, som inget har hänt.

Själv använder jag ovan läkemedel mot svår exem. Det har inte gått att köpa under sista halvåret. Den skulle komma in på lager sista okt, men icke. Jag har hört flera andra berätta samma sak, det finns inte läkemedel att köpa.

Det råder brist på läkemedel på flera håll i Europa. För att få bukt med problemet föreslår Nederländerna och Frankrike en offentligt ägd europeisk läkemedelstillverkare. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Under sommaren råder det brist på flera läkemedel i Sverige. Det gäller bland annat litiumläkemedel, vilket Läkartidningen tidigare rapporterat. 

Enligt tidningen saknas flera hundra mediciner på sjukhus och apotek i Frankrike, och i slutet av juni larmade franska läkare om brist på mediciner för personer med Parkinsons sjukdom. Dessutom saknas dessutom insulin, kortison, blodtrycksmediciner, läkemedel för cancervård och ett antal vanliga vaccin.

Liknande rapporter kommer från Polen, Belgien och Italien.

För att komma tillrätta med problemet har Nederländernas hälsominister Bruno Bruins tidigare efterfrågat en offentligt ägd läkemedelstillverkare som kan förse alla EU-länder med de nödvändigaste läkemedlen.


Åtgärder

Information

11 responses

3 11 2019
Husisblogg

Ja även i Sverige har det precis varit kris inom sjukvården. Kanske inte med mediciner men med sjukvårdsmaterial.

4 11 2019
Matts Torebring

Det är faktiskt stor kris med mediciner också. Inte ens cancerpatienter får sina livsviktiga mediciner. Jag undrar vad som hänt?

3 11 2019
Monica

Jätteviktigt det du skriver och även i Sverige gapar apotekshyllor tomma. Det inte folk så allmänt känner till är att livsviktiga mediciner inte ens tillverkas i Sverige, vi är helt beroende av import och ett EU som fungerar. Storbritannien har helt ansvar för EU:s mediciner genom EMA och har de högst rankade universitetssjukhusen i Europa. Nu vacklar det och något land ska ta över om Brexit genomförs, ja det blir ju någon form av tävling länder emellan och det vet vi hur sånt kan bli. Så en osäkerhet och vi är sårbara. Sen allt övrigt vansinne till det i vårt land. Ja man får försöka ha hopp men svårt för dem som redan är drabbade.

4 11 2019
Matts Torebring

Tack för ditt inlägg, det visar att det är ännu värre än jag föreställt mig. Jag gissade att det bara var en enskild tillverkare som hade problem. Det du belyser, visar att det är mycket värre.

4 11 2019
Vår husbilsblogg

Det där med att det råder brist på livsavgörande läkemedel har jag inte hört eller läst om tidigare. Bristen och den taffliga upphandlingen av sjukvårdsutrustning har det däremot skrivits en del om på senare tid. Beklämmande är vad det är.

4 11 2019
Matts Torebring

Jag har en god vän som skulle få cancermedicin på försommaren. Då lyckades man ”skrapa ihop” medicin till honom. Hur det gått sedan vet jag inte just nu.

4 11 2019
Monica

Nu kollade jag upp om EMA som fungerat galant med sitt säte i London från när det bildades men i våras flyttades allt till Amsterdam. Vad lite eller ingenting Sverige informerat om detta. Vi var en av de 19 kandidaterna, även Finland och Danmark. Vi ansågs ha högt rankat universitetssjukhus och det har ju även Danmark men inte tillräckligt fast förmodligen mycket politik i det hela som vi aldrig får veta. Sverige har så liten egen tillverkning, ingen alls av insulin t ex, det har Danmark och många fler. Och det med cancermediciner som du nämner är skrämmande om inte patienter får sin behandling. I årtionden har distrubution och kontroll av läkemedel fungerat inom EU med EMAs arbete i UK, allt som florerar i alla länder forskar de på och undersöker tills de kan godkännas, vi köper in en del från USA också och det ska gå via Amsterdam numera. Är ju en gigantisk verksamhet detta och vi får verkligen hoppas det ska fungera. Att allt lyfts fram om det är stora problem innan de blir värre.

4 11 2019
Monica

Jättebra artikel detta som ger information om händelserna och vad vi kan förvänta oss:
https://www.biostock.se/2019/03/brexit-lakemedelsindustrin-stalsatter-sig-infor-emas-flytt-till-amsterdam/

4 11 2019
Matts Torebring

Jag kan bara säga ett stort tack till dig Monica, för dina uttömmande svar. Vad mycket man får lära sig genom några enkla rader på bloggen. Min Dermovat, som jag saknat i mer än ett halvår, fick jag tag i idag på Apotea.se. Ny förpackningsstorlek och nytt art nr. De kunde justera receptet, så det löste sig.

5 11 2019
Husbilen Coralen

Visst kan man fundera vart vi är på väg!
Här är det lugnt där vi är👍👍👏👏☀️☀️

Varm Kram fr oss

5 11 2019
Matts Torebring

Här hemma i vårt kära fosterland känns det som det vore krig, med ständiga sprängningar och dödsskjutningar.
Kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: