Batteribekymmer?

5 10 2019
Lithium batteri, lånat batteri från nätet

På Elmia Husbil blev vi överraskade av, att batterivakten slog ifrån vid ett tillfälle, när jag använt vår inverter för att ladda telefon, data och hörapparater. I somras klarade vi oss en vecka utan elström. När husbussen var inne för årsservice på Skeppsbron, Jönköping i veckan, bad jag dem kolla upp batterierna.

Jo bilbatteriet var halvladdat, men inget fel på det. Av de tre stora bobilsbatterierna fick jag svaret att ett av batterierna inte var ok. Sedan började en lång karusell. Batterierna är slut efter ett och ett halvt år, är det möjligt? Jo det är inte alls ovanligt och ingen garanti heller.

Måste jag byta, vill jag ha Lithium batteri. Forsbergs ville ha, prutat och klart, drygt 80000 SEK. Skeppsbron ville inte byta, för det är en stor apparat att ställa om allt, så det säkert passar. Hos Forsbergs hade jag fått ett enda stort Lithium batteri, med minst det amp. timmar som vi har idag. Sedan måste jag välja ett batteri som klarar vintern, det gör inte alla.

Vi bygger hus, vi skulle kanske vara pensionärer och att då lägga mellan 60- 80000 SEK på ett nytt batteri, det vill jag inte göra. Bilen blev stående på verkstad i fyra dagar. Det gjorde ingenting, jag ville bara att allt skulle bli bästa möjliga. Sent på torsdags eftermiddagen, fick jag ett nytt besked. Nu har vi laddat batterierna och alla tar emot laddning! Vad Skönt!

Tekniken idag är inte alla gånger till användarens bästa. Vår husbuss har ett ”smart” laddningssystem. Det laddar bara batterierna när motorn inte är ansträngd, till exempel i nedförsbackar. Detta ger en mycket dålig laddning av batterierna. Man kan dra ur en kabel för att koppla bort detta, eller be verkstaden programmera bort funktionen, kostnad 750 SEK. I det senare fallet fallet får service inga felmeddelande, vid datoranslutning vid service. Jag programmerade bort funktionen.


Åtgärder

Information

9 responses

5 10 2019
Nils-Åke Hansson

Avemex SiImrishamn anlitade jag. De bestyckad blåljus med batteri och allt som behövs.

6 10 2019
Matts Torebring

Det är lite för långt bort för oss.

5 10 2019
Rolle o Carina

Tråkigt när det börjar krångla med elektroniken och batterier!
Men 80000,de måste ha satt dit en nolla för mycket🤪
Tur dom inte är lika dyra till vår bil iaf 🚍🚍

Varm skön Alde Kram

6 10 2019
Matts Torebring

Nej ingen nolla för mycket. Det kostar 90 000 SEK att konvertera enligt prislistan.
Höstkram

6 10 2019
R32f@hotmail.com

Riktig buss kräver riktiga batterier… har man råd att köpa bussen har man råd med ström…

6 10 2019
Husisblogg

Uj så tråkigt och vilket rövarpris!
Mina ägare använder väldigt sällan invertern utan har istället satt dit USB-uttag så de kan ladda i stort sett allt elektrisk som följer med mig. Märks knappt på batterierna när det laddas så.

6 10 2019
Matts Torebring

Dator & telefon samtidigt på inverter tar mycket kraft. Inte vill jag lägga dessa pengar idag.

7 10 2019
Jan Erik Hansen

Kolla på LPS Litium Power Supply.
Innehåller litium batteri och inverter mm.
Finns några Youtube filmer på nätet.

7 10 2019
Matts Torebring

Tack, jag kollar upp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: