Min förutfattade mening…

16 02 2017
img_0916

Här var jag i mitten av oktober månad förra året

Lillfinger och ringfinger är ofta bedövade, samt även halva vänster hand. Både fingrar samt även del av handen, känns som träpinnar. Jag drabbades av det i Spanien, sommaren 2010 och har haft det sedan dess. Så här skrev jag då… oktober 2016.

”Alla undersökningar utanpå kroppen, bävar jag aldrig för. Däremot tarmundersökningar är hemska. Jag fick sitta ned i ”Elektriska stolen” nästan en timma. Sedan fick jag ta emot ganska kraftiga elektriska stötar, från flera ställen på armarna och fingrarna. Mot slutet var stötarna ganska häftiga och kom upp till tjugo per omgång. Handen hoppade till av varje stöt.

Efter detta ska en läkare analysera det omfattande testet. Det är komplicerat och tar mycket tid. Inte underligt att jag fått kämpa för att få undersökningen”.

Nu har jag varit tillbaka på Nyhälsan i Nässjö som är min Vårdcentral, för att få svaret.

Jag fick en skriftlig kallelse och skulle träffa en läkare med ett ”annorlunda namn”. Jag ringde och önskade mig en svensk läkare. Jag lät mig övertygas och fick träffa en läkare från Afganistan. Men vilken positiv överraskning. Kunnigare och mer engagerad, än de flesta andra jag träffat. Hoppas att han blir min ”Husläkare”.

Han ritade upp handens nerver, visade mig dem från nacken, ned i armbågen och ut i handen. Det finns tre nerver och en av dessa är skadad, men det går inte att säga vilken. Med andra ord går det inte att operera, talade han om för mig. Skadan har troligtvis uppstått genom mitt arbete med ”vibrerande motorverktyg”. (Motorsåg) Det är ingen fara, nu har jag lärt mig leva med det.

Med andra ord, många av våra nysvenskar är jätteduktiga!


Åtgärder

Information

14 responses

16 02 2017
husisblogg

Ägaren är inte så skeptisk till de utländska läkarna. Men däremot är han väldigt skeptisk till hyrläkarna som kommer och går inom sjukvården. Som tur är har den manlige ägaren läkare på arbetet som han kan gå till om han får problem..

16 02 2017
Matts Torebring

Det är nog sant det du skriver. Hyrläkarna måste vara ett rent fördärv.

16 02 2017
Torbjörn

Farligt med förutfattade meningar. Härligt att höra hur positivt du upplevde mötet och hur din uppfattning ändrade sig 🙂
Lev väl!

17 02 2017
Matts Torebring

Helt rätt, men skönt att kunna ändra sig och få bilda sig en helt ny bättre uppfattning. Ha det gott

16 02 2017
Nils-Åke Hansson

Tänk i industrin alla vibrerande och tunga maskiner som folk fick arbeta med. Vist har det blivit bättre men det är nog inte helt bra en.

17 02 2017
Matts Torebring

Ja du har rätt Nils-Åke. Det är väl inte så länge sedan handskrivna bergborrmaskiner försvann. Då var det både vibrationer och farligt stendamm dessutom.

17 02 2017
Elisabeth

Fördomar dras vi alla med. Måste hålla med dig om att de läkare jag träffat under senare tid har varit väldigt bra, alla med främmande klingande namn. Den som opererade min axel i augusti hade gjort ett bra jobb, konstaterade man här på Gran Canaria. En del smärta får man lära sig stå ut med och träna i lagom tempo. Kram

17 02 2017
Matts Torebring

Roligt att du också har positiva erfarenheter och att det har gått bra för dig. Delvis för att tänka om, men samtidigt för att se till det positiva, i den enskilda människan, har vi anställt en tekniker från Syrien. Han har varit i Sverige bara två år. Han vill så jätte mycket, men kanske lite för bråttom ibland. Det är vår sak att stötta och hjälpa honom. Kram & Må bra

17 02 2017
Anki

Så bra att du blev övertygad och fick dina förutfattade meningar att komma på skam 🙂
Kram

17 02 2017
Matts Torebring

Jag ska faktiskt försöka lära mig att se med nya ögon och tänka annorlunda. De är människor som vi andra, men de har fått kämpa hårt.
Kram & Må gott

17 02 2017
Lennart

Utan invandrare skulle vi inte klara oss!

Kram

17 02 2017
Matts Torebring

Helt rätt! Tänk bara när vi kunde börja äta pizza!
Krtam

17 02 2017
Lena

Jo, initialt är fördomen där kanske spec. vid läkar-tandläkarebesök, men viktigt att de talar tydlig svenska! Såå tråkigt att ditt besvär ej går att åtgärda, fattar ej att det är sant!?
Undrar om sättet att se på äldre ändå skiljer sig väsentligt i f h till en Nordisk som inser att vi är mycket aktivare i vårt land jmf Afganistan?
Mitt betydligt mindre besvär i handen blev framskjutet (1 febr) till 14 mars, irriterande, men hoppas bli av med det då.

17 02 2017
Matts Torebring

Många fördomar har nog kommit av svårigheten, med att inte kunna kommunicera och att förstå varandra. Själv har jag inget att klaga över. Min tidigare läkare, yngre än mig, men gick bort i cancer nyligen, sa att jag var en ”atlet” med så bra värden som jag hade. Jag är så himla tacksam över, att kunna hänga med, vara frisk och att få gå och vänta på den finaste husbil. Jag hoppas att det går bra för dig och önskar dig allt gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: