Nya tidens bankrånare

15 02 2016
Rånare

Från tidningen Biz.

Mer eller mindre varje vecka, drabbas vi på företaget, av större eller mindre bedrägeri eller försök till bedrägeri, i vår internethandel. Vi har inbyggda automatiska kontroller i vårt system som stoppar, men det stoppar inte allt. Vi är tvingade att ha ett fysiskt vakande öga på alla order. Då hinner man se om det är en seriös beställning eller inte.

I förra vecka kom in en order, inte så stor, men i alla fall på 35 000:-. Ordern kom till mig för kontroll. Jag vänder ut och in på beställaren, stoppar ordern, samtidigt som jag uppmanar beställaren att betala kontant. Två dagar senare ringer företagets ägare, och undrar varför jag gjort kreditupplysning på både honom och företaget. ”Jag har inte gjort någon beställning”, säger personen som ringer.

Jag talar om den avvikande leveransadressen. Genast förstår personen som ringt mig, vem det är som beställt varor. Beställaren gick bara in och utnyttjade detta företags identitet. Vi har lurats på flera hundra tusentals kronor på detta sätt. Med åren har vi lärt oss att skilja agnarna från vetet.

Lite fakta…

Under de senaste tio åren har denna typ av bedrägerier ökat från 1500 till när 25 000.

Fakturabedrägerier har ökat med 22 % på ett halvår

Bara 2 660 lagfördes under 2014

Bedrägeribrotten har ökat med 173% under de senaste tio åren

Ännu mycket värre är den dagliga rapporteringen av knivbråk och dödsskjutningar. Vart är vi  i på väg i vårt land?


Åtgärder

Information

18 responses

15 02 2016
nils-åke hansson

Det är för jäkligt detta. Vår äldsta dotters kille har ett internetföretag. Där har det också hänt jobbigare för de mindre företagen.

15 02 2016
Matts Torebring

Detta drabbar alla mer eller mindre i hela samhället. Det är avskyvärt!

15 02 2016
Kors och Tvärs

Det är så trist att etik och moral helt har försvunnit. Respekten för ”ditt och mitt” och andra personer har ju helt försvunnit…….men har man inte fått lära dej detta som barn, så lär man sej aldrig, tyvärr.

Kram

15 02 2016
Matts Torebring

Idag är det också många kulturkrockar. Andra folk har säkert inte alls samma synsätt som vi. Många har flytt från något, där allt tagits ifrån dem. Jag menar inte att alla brott ”importerats” till oss. Vi är inte dåliga vi svenskar heller, till att bete oss illa. Kram

15 02 2016
Rolle o Carina

Ja tråkig utveckling som händer mer och mer i samhället o på nätet!
Lika tråkigt med alla dessa mord och skjutningar i samhället!
Har sagt det förut,det går inte att släppa in så otroligt med folk
i vårt trygga Sverige som nu har skett det sista året och som ännu
sker över våra gränser,vi kan inte vara Socialkontor åt hela Europa.
Nu läste jag också att Fru Andersson måste låna pengar för all
invandring som skett,det är ju inte klokt hur de håller på!

Ha det gott ändå och en SolKram

15 02 2016
Matts Torebring

Hela vårt samhälle har blivit så otryggt. För 30- 35 år sedan var livet spännande. Vi utvecklades som människor, våra barn växte upp, vi utvecklade våra företag, vi låste knappt våra dörrar om oss. Hur har det kunnat gå så fort utför? Det är tragiskt!
Kram vänner

15 02 2016
Elisabeth

Jag har nog inte insett volymen av de här bedrägerierna. Inte klokt. Bra att ni är observanta. Jag vill ju tro folk om gott, men det gäller att inte vara naiv./ Kram Elisabeth

15 02 2016
Matts Torebring

Oärlighet, rån, överfall, bedrägeri, går kanske till en del att överleva. Det allra värsta är att respekten även för människors liv, är borta hos många människor. Jag hoppas vi är många, många, som kan bromsa den tragiska utvecklingen. Kram

15 02 2016
Lennart

Det är för eländigt.

Jag får många mejl från olika håll med uppmaning att lämna kontouppgifter. De försöker efterlikna stora företag, Telia bl.a.

Så det har blivit.

Kram

16 02 2016
Matts Torebring

Det har kommit flera mejl från Telia, men jag törs inte öppna utan kastar dem. ”Post Nord” har skickat massor av mejl om ett paket som inte kommer fram. Jag fick veta i afton att det sitter en gammal gubbe i ”Zanzibar” och vräker ut mejl om att betala in 40:-. En dataleverantör till oss öppnade och fick hela programvaran förstörd. Nu är det ruggigt tråkigt! Kram

16 02 2016
Deciree

Jo det är tragiskt vilket klimat det blivit, och tur att du var vaksam där…o bra för den som blivit blåst….eller höll på att bli blåst. Kram

16 02 2016
Matts Torebring

Samma svar som ovan…
Det har kommit flera mejl från Telia, men jag törs inte öppna utan kastar dem. ”Post Nord” har skickat massor av mejl om ett paket som inte kommer fram. Jag fick veta i afton att det sitter en gammal gubbe i ”Zanzibar” och vräker ut mejl om att betala in 40:-. En dataleverantör till oss öppnade och fick hela programvaran förstörd. Nu är det ruggigt tråkigt! Kram

16 02 2016
Anki

Väldigt obehagligt… tur att ni är observanta… både för ert eget företag, men även för det företag som ”kapats”.
Läste härom veckan att ID-kapning inte är olagligt! Först nu kommer det en lag som förbjuder det som jag tog var ett lagbrott!
Kram

16 02 2016
Matts Torebring

Du har rätt Anki, sorgligt att myndigheter släpar efter så till den grad. För övrigt se svaret ovan. Kram

17 02 2016
Ulla & Torgny

Säger som alla ni övriga här ovanför. Kan inte förstå att samhället har blivit så otryggt på bara några år…..vet inte vad vi kommer hem till när vi kör över gränsen till gamla Svedala, kanske kommer vi inte in…..

Kram från ett varmt och soligt Thailand!

17 02 2016
Matts Torebring

Nu tror jag att långt ifrån alla är svenskar, som sysslar med internetbedrägerier, tvärt om! IT kunskapen är dock stor i vårt land, så säkert är det många svenskar, som jobbar och är svårupptäckta från andra länder. Kram

17 02 2016
Helena FREEDOMtravel

Läskigt med såna här bedrägerier! Peter blev förut uppringd av företag som ville att han skulle betala en massa som skydd mot bedrägerier på företaget, och i samband med det dök det upp sånt som såg ut som skumma bedrägeriförsök. Misstänker att de jobbade tillsammans…

18 02 2016
Matts Torebring

Tyvärr är det vardagsmat idag för många av oss. Någon öppnar ett bluffmejl och går hem 100 000- tals kronor fattigare. Någon öppnar ett bluffmejl och får sina dataprogram förstörda. Värst av allt är ändå alla oprovoserade överfall, med knivar och även vapen. Ha det bra trots allt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: