Vita Amandi

14 02 2016

Först för ett halvår sedan kom det till vår kännedom, att det fanns en Restaurang i Nässjö, med namnet Vita Amandi. Adress: Anneforsvägen 4, belägen i före detta Metodistkyrkan. Jag var med på Nässjö Näringslivsträff efter semestern och hade tur att vinna ett presentkort, på en tre rättersmeny för två personer. Igår tog vi med oss kära vännerna Jan & Mille på middag.

Vita Amandi vill tänja på Nässjö´s smaklökar. En Restaurang som satsar på livsnjutare. Vetlanda sönerna Martin, Marcus och Mikael, har flyttat till Nässjö, för att leverera ”rustik” mat, med inspiration från det franska köket. Vi säljer en upplevelse i en kyrka, mitt i bibelbälter, säger Marcus Fransman

IMG_8382

Förrätt: Lax på serverad på en stenskiva. Huvudrätt: (bilden) Kalvfilé med rödbeta. Dessert: Inlagda päron. Menyn innehöll så jättemycket mera. Men som Lennart brukar skriva, ”när kameran kom fram, var maten var nästan uppäten”.

IMG_8388

För oss som är regelbundna kyrkobesökare, sedan barnaåren, kändes det ”Gudomligt gott” att få njuta av denna extremt goda mat i före detta kyrkorummet. Detta kort är taget från läktaren, där det också fanns ett antal bord att sitta vid.

IMG_8385

Vi beundrade de små och varsamma förändringarna av kyrkorummet. Utöver den annorlunda miljön, fick vi ett otroligt trevligt mottagande. Detta var en restaurang som vi kommer att återvända till. Så här säger ägarna…

Eftersom vi huserar verksamheten i en kyrka har vi valt ett respektfullt och seriöst namn, med koppling till både religion och historia. Vita Amandi är namnet på en biografi från 800-talet om helgonet Sankt Amandus, från Flandern i dagens Belgien. St Amandus är skyddshelgon för bartenders, vinmakare och ölbryggare, och det känns alltid bra att ha ett skyddshelgon med sig på resan. Amandus betyder även ”den kärleksfulla”, så Vita Amandi går även att tolka som ”det kärleksfulla livet” vilket vi tycker passar bra på oss och vår verksamhet.


Åtgärder

Information

12 responses

14 02 2016
Kors och Tvärs

God mat i ”rätt” miljö måste bli det bästa av två världar 🙂 Och tack för tipset!
Kram

14 02 2016
Matts Torebring

Gudagott och fantastiskt bemötande, kanske bättre än i många kyrkor . Kram

14 02 2016
Rolle o Carina

Verkar vara ett fantastiskt fint ställe med go mat!
Ha det så gott på ”Alla Hjärtans Dag”

Njut vidare o må gott…..Kram

14 02 2016
Matts Torebring

Tack det samma. Själva kan vi säga att vi firat två helger i rad. Kram

14 02 2016
Lennart

Verkligen en speciell och annorlunda restaurangmiljö!

Smakade säkert bra också!

Kram

14 02 2016
Matts Torebring

Vi kan bara rekommendera, det var gudomligt gott och trevligt. Kram!

14 02 2016
Helena FREEDOMtravel

Maten låter supergod! För vår del blev det skaldjur ikväll 🙂

14 02 2016
Matts Torebring

Det var Gudagod mat. Utöver detta finns en en pub i andra delen av lokalen.

14 02 2016
nils-åke hansson

Kyrkor och missionshus blir bostäder, restaurang i kyrkan är ok det också.
Zlatan köpte en på Östermalm bygger om till bostad min kusin byggde om ett missionshus till bostad. Så allt går.

15 02 2016
Matts Torebring

Detta tyckte jag ändå var ganska vördnadsfullt utfört och bra. Gudagott var det i alla fall. Ha det gott

15 02 2016
Lena & Jan

Fantastiskt bra kombo!

15 02 2016
Matts Torebring

Visst var det bra, festligt och fint. Ha det gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: