Kvart över två på natten

18 12 2015
Ny garage ritning

Ny garage ritning, fasad mot söder. (Klicka upp bilden för att se detaljritningen)

Jag har gått i veckor och funderat över, hur det blir att avsluta mitt nya husbilsgarage vid en stenmur. Det blir högt, jag får gräva djupt, för att komma till fast mark. Jag har själv ett garage i suteräng utförande, med  verkstad under garaget. Så vaknade jag kvart över två en natt och på några sekunder var en ny ritning klar. Efter några minuter somnade jag om, detta trots att jag oftast är vaken i flera timmar, efter att jag vaknat på natten. Några dagar senare kom gode vännen och arkitekt Stig Johansson och ritade upp det hela.

Lägg märke till två toaletter, två duschar, klädtvätt och disk. Med denna nya ritning kommer jag med all säkerhet, att isolera garaget och bygga varmgarage. För mig räcker det, att det inte är frostgrader där inne.

Ny garageritning, fasad mot öster

Ny garageritning, fasad mot öster.

Med denna lösning bygger jag bara ett hus, med vatten, el, ventilation och värme samlat på ett ställe.

Idag var jag uppkallad till Aneby kommun och fick ta del av det beslut som fattats. Med mig hade jag även min gode vän Rickard, Södra Hamnens Ställplats i Motala. Helt fantastiskt offrade Rickard, en hel dag för att vara med på mötet idag. Kommunens framtids- & strategiansvarig och byggnadsnämndens beslutsfattare var med. Jag har fått bygglov för mitt garage, men avslag på ställplats.

Kommunen har svårt att förstå oss som åker husbil och jag har svårt att förstå, att plan & bygglagar tolkas olika, från kommun till kommun. Naturligtvis skall jag överklaga beslutet. Jag hoppas på att vi trots allt, tillsammans kan fatta ett kontruktivt beslut. I Motala finns närmsta granne, på andra sidan staketet till ställplatsen. Hos mig är det gator emellan och minst 30 meter till närmaste granntomt. I Oskarshamn gränsar villatomterna till en camping. Varför gäller inte Aneby´s slogan, ”ALLA FÅR PLATS” för oss husbilsägare? Jag hoppas på att kunna hyra en buss, för att ta ledamöterna med på en runda till, ställplatserna i Motala, Borensberg och Askersund. Fortsättning följer….


Åtgärder

Information

25 responses

18 12 2015
Martin

Hoppas du orkar att ‘käbbla’ med maktgalna politiker och tjänstemän. Det är för j…. att personer som du som har lite visioner skall motarbetas. Men dom är väl livrädd att du kommer att tjäna någon krona på projektet ( men det lär dröja )
Nä, folk med entreprenörskänsla skall komunerna vara rädda om.
Kör på vi håller tummarna uppe i Gävle

18 12 2015
Matts Torebring

Tack för din uppmuntran. Jag har arbetat 80 timmar i veckan, under stress, de sista tre veckorna. Ändå har jag haft kraft, att bemöta beslutsfattarna. Nu när jag går ned i 40 timmars vecka igen, borde jag ha ännu kraft att tackla detta. Var så säker, jag kommer inte att ge upp. När jag fick beskedet, var jag så besviken, att jag ville avveckla vårt framgångsrika företag och flytta från bygden. Då skämdes jag över Aneby…

19 12 2015
nils-åke hansson

Matts vi gör som i Frankrike protesterar. Kör en lång karavan husbilar i Aneby och parkerar på torget. Ha Ha
Märkligt att det är olika föreskrifter i kommunerna. Om de såg det från den positiva sidan att de ville sätta Aneby på kartan. Och välkomna husbilar!

Jag önska er en trevlig JUL.

19 12 2015
Matts Torebring

Jag har svårt att se vad som skulle kunna påverka tjänstemännen. En protest, ja kanske! Jag tycker inte att lagar skall tolkas olika, detta irriterar mig. Vill man vara positiv, så är man det, eller så är man tvärtom. Jag kommer inte att ge upp. God jul till er också!

19 12 2015
Dan Gyll

Kämpa vidare! Det kan vara lättare för andra att bygga liknande om du gör som du tänkt, Min enda tveksamhet gäller invändiga takhöjden 3.10 det är inte många cm i marginal till tv antenn. Om Kabe kommer med en 8 cm högre bil…….

19 12 2015
Matts Torebring

Du har helt rätt Dan, i dina båda påstående. Vi har diskuterat frigångshöjden min arkitekt och jag. I dag ligger jag strax under tre meter med AC på taket. Samtidigt blir det så fult om det blir för högt. Kanske går det att ta tio cm till utan att det stör. Å andra sidan vill jag inte ha en högre husbil. Sedan måste man ju också tänka på nästa generation. God Jul!

19 12 2015
Anki

Trångsynta politiker… de borde vara tacksamma för ett sådant alternativ som säkert kommer att locka fler besökare till orten! Hoppas du orkar kämpa mot dem!
Kram

19 12 2015
Matts Torebring

Det som går bra i Motala och i Oskarshamn, går inte i Aneby. Detta trots att ”ALLA SKA FÅ PLATS” i Aneby. God Jul

19 12 2015
Lennart

Vi håller verkligen tummarna och önskar lycka till!

Kram

19 12 2015
Matts Torebring

För mig är inget omöjligt förrän motsatsen är bevisad. Jag ska gå upp i ringen och slåss för oss alla som åker husbil. Annars blir det aldrig en enda krona till sponsring ”ALLA FÅR PLATS”. Kram

19 12 2015
Rolle o Carina

Du är en drivande god man Matts,detta fixar du också!

Ha det gott…Lycka TillKram fr ROlle m Fru

19 12 2015
Matts Torebring

Andra har mutat sig fram, när det inte gått deras vägg, det tänker jag inte göra. Jag ska slåss att vad jag kan. EN Julkram till ROlle med fru

20 12 2015
Helena FREEDOMtravel

Å nej, har du fått avslag på ställplatsen? Varför det???? Då dumt!!! Hoppas att du orkar fortsätta kämpa, det verkar ju bara dumt att säga nej när någon har ett bra initiativ som ju inte kan innebära något annat än positiva saker för kommunen!!! Vilket steg kan du ta vidare nu? Överklagan?

20 12 2015
Matts Torebring

Att få avslag fanns inte på min karta, än mindre i min fantasi. Jag har varit påhejad av tjänstemän från kommunen dessutom. Dels säger stadsplanen att tomten är avsedd till bostäder. Sedan har det inkommit osaklig kritik om störande buller, mycket trafik, farligt för barnen på väg till skolan, värdeminskning på husen. Jag förstår inte något av, det som har förts fram. Vi kommer och parkerar våra husbilar, vi umgås, vi shoppar, vi cyklar och vi går i skog och mark. Alla talar i sin okunskap om husbilar.

Jag tror att huspriserna kommer att öka, för att Aneby skulle ha blivit en positiv kommun att bosätta sig i. Halva året är det säkert bara enstaka bilar, som kommer och övernattar. Säsongen börjar i juni som mest och då går inga baran till skolan. Juli kanske kommer flest husbilar, men då är de flesta på semester. Vi har alltid varit hemma i juli och kommer att sköta om allt.

Alla vi husbilsturister hör lång väg, hur illa motargumenten låter. Naturligtvis kommer jag att överklaga. God Jul

20 12 2015
Lars Permelin

Den nya planritningen på servicehuset ser ut att vara ännu bättre än det tidigare utkastet. En klar fördel med en lösning som medför att både garage och servicehus kan kombineras. Förmodar att det var Lantmäteriet som satte sig på tvären med motivering om att marken enbart är avsedd för villabebyggelse enligt fastställd detaljplan. Det kan kanske vara läge att redan på detta stadium söka hjälp av någon journalist på en lokaltidningsredaktion. Jag håller tummarna för att allt går vägen enligt din plan.

20 12 2015
Matts Torebring

Den sista ritningen har bara fördelar. Vatten, el, värme och ventilation, allt under ett tak. Dessutom ännu mera rymligt och det smälter in i miljön på ett helt annat sätt. Jag har redan kontaktat ”Europapresen”, hoppas de kommer snart. När det gäller avslaget, se svar till Helena

20 12 2015
Lars Permelin

Eftersom begreppet ställplats eller husbilsplats tyvärr ännu inte finns med eller ingår i myndigheternas språkbruk eller regelsystem så är jag rädd för att kommunen likställer din tänkta husbilsplats med en campinganläggning. MSB har t.ex. enbart föreskrifter för campinganläggning.

20 12 2015
Elisabeth

Jag håller tummarna för att du ska orka driva ärendet vidare. Har svårt förstå kommunens attityd, men det är många kommuner som värnar om campingar som finns i trakten, så de dumpar ställplatser. Då förstår inte beslutsfattarna att det är olika behov. Med husbil står man oftast inte så länge på samma ställe. Jag visualiserar bilden av att parkera på din ställplats. Hoppas den och andras tankar ger dig energi!! Kramar

20 12 2015
Matts Torebring

Tack Elisabeth, du och alla husbilsvänner ger mig energi, så det slår gnistror. Din fråga är mycket klokt formulerad, inte heller jag förstår den attityd jag möter nu, från att tidigare ha varit ivrigt påhejad, av tjänstemän från kommunens sida. Min devis genom livet är och har alltid varit: ”Det finns inget som är omöjligt, förrän motsatsen är bevisad”. Den gäller mer än någonsin nu.

När vi köpte vår nuvarande fastighet för Torebrings Grossist AB, sa kommunens tjänstemän till mig även då: ”Detta går inte Matts, det är ogenomförbart”. Senare när allt var klart och vi investerat 20 miljoner i om- & tillbyggnad, fick vi pris som Årets Företagare.

Många ser bara svårigheter, jag ser i stället bara möjligheter. Företaget är en mönsteranläggning idag. Det skall min ställplats bli också. Finns det oro för att det skall bli en krona över, har jag tänkt: ”Kom och övernatta gratis, men betala en slant för vatten och ström. God Jul

21 12 2015
Per-Åke Nyström

Hej Matts
Vid ett tidigare tillfälle ville du ha synpunkter på 2 eller 1 toa och dusch. Jag ser på din nya skiss att toa och dusch är i samma rum, vilket jag tycker är ett stort misstag. Toaletten kan vara upptagen lång stund av duschande människor, vissa människor tar väldigt lång tid på sig. Har inte fungerat på andra stellplatser. Kolla om andra har samma åsikter som jag.
Ha de Putte Vänersborg

21 12 2015
Matts Torebring

Hej Per-Åke. Jag har noga övervägt just det du skriver. Jag har studerat Södra Hamnens Ställplats i Motala, varje gång vi varit där. Där finns plats för cirka 40 husbilar. Det finns två toaletter kombinerade med dusch. Någon enstaka gång har någon stått utanför på kö. Jag får plats med bara tio husbilar så det blir nog trots allt bra tillgodosett. God Jul

22 12 2015
Per-Åke Nyström

GOD JUL MATTS

23 12 2015
Deciree

Vi håller också tummarna för att allt ska gå i lås. Du är duktig som orkar fixa sånt här…politiker dom ska bara gnälla o förstöra känns det som. Dom skulle ha en husbilsfantast som satt med o bestämde…då kanske det skulle gå lättare. Lycka till med ditt jobb och en god jul önskar vi er. Kram

23 12 2015
Matts Torebring

Tack Deciree! En ställplats, vad är det? sa en av de mest framträdande i kommunpolitiken i vår kommun. De vet inte vad det gäller, de envisas bara med, att så snart du sover i en bil campar du. Det skall kanske byggas en övernattningsplats för långtradare. Var skall den campingen ligga? sa jag. God Jul i stugan

1 01 2016
Alla får plats – eller…. ?? | Husbil Kors & Tvärs

[…] gode vän Matts vill ju öppna upp för turism i  just Aneby och som den eldsjäl han är vill han bygga en ställplats.  Just nu vill inte kommunen det. Så Alla Får Inte Plats i Aneby. I allafall inte […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: