Vår 3:e ”Home make over” är klar

28 09 2013
Före

Före!

Vecka 33 förberedde jag med 34 stora plankor för att inte mina entreprenörer, skulle köra sönder min garageinfart. Dessa plankor fick jag låna av min gode vän och medarbetare Christer, som har både skog och sågverk. I mitten av vecka 34 var ställningarna resta och snickarna kunde börja, med att riva bort det gamla garagetaket, som var platt och hade en gummiduk som tätskikt. Det var inga skador på taket, men jag ville helt enkelt inte ha, den konstruktionen kvar. Ganska fantastiskt, när jag sent en kväll vid halv tio tiden, tog emot takstolarna till garaget. Då kom en lastbil med en stor kran på bilen. Hur långt räcker du, sa jag? ”Jag räcker 16 meter och då lyfter jag tre ton längst ut”!  ”Tala om om de stora starka pojkarna i hängslebyxor”.

Efter

Efter!

Idag, lördag vecka 39, klockan halv tre, avslutade jag hela tio veckors konstant byggande. Vår kära Kabe fick komma hem igen. Under byggtiden har vår Hyundai stått parkerad på gatan och vår Kabe har stått innanför grindarna på jobbet i veckorna. (skorstenen är inte klar, men skall också få nya kläder) Inspirationen till färgsättingen har jag hämtat från en extremt välskött villa, vid Spikens ställplats utanför Lidköping, samt hos min gode vän arkitekt Art´s Konsult`s villa i Aneby.

Före

Före

Ett helt otroligt ställningsbyggande på baksidan. Men vilken lyx att putsa fönstren på vår vinterträdgård, det allra sista innan ställningarna revs.

Efter

Efter

I dag vecka 39 ser det ut så här. Framkanten och två stolpar av mitt eget bygge, som jag började med vecka 29, med  att bygga en bredare altan, är tryckimpregnerat virke och går inte att måla i år.

Före

Före!

Efteråt kan jag konstatera att vår nya breda altan, trappen som jag flyttade drygt drygt sex meter åt söder och att det skuggande altanräcket som kom bort, gjorde största förändringen.

Efter

Efter!

Kvar är att sätta upp är ett altanräcke i glas och med rostfria rör. Detta arbete har inte gått att utföra, i samband att ställningarna har stått alldeles för nära inpå altan.

Nu är både vär kära Kabe och vår Hyundai hemma

Nu är både vär kära Kabe och vår Hyundai hemma igen.

När inte vår kära Kabe står på sin ställplats hemma på gården, känner jag mig inte klädd. Nu är den hemma igen och det första jag gjorde var att tvätta den ren och blank igen.

Även min Friggebod fick ett nytt ansikte

Även min Friggebod fick ett nytt ansikte.

Det första som överraskade mig var att jag fick rådet att byta dagvattensystem, (det hade jag inte funderat på). Tack till min snickare som föreslog det material och färg som det sedan blev. Sedan föreslog målaren byte av alla fönsterbleck till samma material. Kvar är skorsten som inte är klar på bilden. Den kommer att få samma plåt den också. Friggeboden som jag byggde jag för sju år sedan, visst är det lyx att byta tak. Nej det måste vara enhetligt och så blev det takbyte och nytt vattensystem även där. (inte klart på bilden)

Välkomna till 38:an

Välkomna till 38:an

Under tio hela veckor, med undantag av någon enda enstaka kväll, har det varit snabbt hem från jobbet vid fem, sextiden och sedan snickra & bygga, köpa & bära virke, gräva & forma & gjuta, städa & plocka skräp, fylla tre containrar med sopor. Ganska många egna resor till Kretsloppsgården med fullt skåp (12 m3) har det blivit. Birgitta som brukar komma hem en stund efter mig, har varje kväll i tio veckor, kommit ut med te och smörgås, när jag inte kunnat gå in i mina grovarbetarkläder, fulla med verktyg. Varje kväll i hela tio veckor har vi suttit i dessa våra utemöbler på framsidan. När ställningarna var uppe, fick jag bära ut möblerna på gräsmattan. Vissa kvällar var det så varmt, att vi satt i utemöblerna på baksidan där vi har tak och skugga. På dagarna har våra hantverkare haft dem som sina fikamöbler.

Idag när jag gick in strax före klockan tre, duschade och bytte om till rena kläder, var det en otroligt nöjd Matts Torebring som slog sig till ro. Detta har varit ett stort projekt att genomföra, både fysiskt och psykiskt. Varför är inte snickarna här och jobbar idag och så jaga på hela tiden, kommer det regn när vi river av taket och så vidare. Kväll efter kväll har jag plockat skräp på ställningarna. Mängder av södersågade takpannor, mängder av små träpluttar, mängder med gammal spik och vassa plåtbitar och så vidare. Så en av de sista dagarna när vi gick på ställningarna, sa snickaren…. ”Ett bygge som detta, ska inte kunna gå att genomföra, utan väderproblem, men det är nog bara hos dig Matts som det går, det skulle inte gå någon annanstans”.

Ett stort Tack till MB Allbygg, Micael Brinkhammar, Eksjö,  Jarls Måleri, Lars Erik Johansson, Aneby,  Bröderna Birgerssons Ställningar, Robert Kalsås, Aneby, Anders Plåt, Johan, Forserum och Art´s Konsult, Stig Johansson, Aneby. Fem proffs som kan sin sak, utan minsta lilla fusk och som gör sitt yttersta för ett bra jobb och en nöjd kund.

Alla fyra entreprenörerna fick samma förhållningsregel, ”Skada inte begränsningskabeln till min Robotklippare (Fino) på gräsmattan”. Fino startade och klippte tre dagar i rad för att komma i fatt. Det var ett gott betyg på ett bra utfört arbete.

Vår 3:e home make over är klar. Innan har vi gjort hela övervåningen som tog sex veckor, sedan hela undervåningen som som tog fyra veckor och nu ute i hela tio veckor.


Åtgärder

Information

22 responses

28 09 2013
Deciree

Men så jätte jättefint allt blev. Huset blev som nytt med takstolar på garaget. Mycket snyggare. Nu kan ni vara ännu stoltare över ert hus:) För det är man när allt är gjort och man är så nöjd. Visst är det så att det är skönt att ha husbilen på gården…när man har hus. Du ser inte ut att ha inhandlat nåt husbilsgarage än…men det är klart, ni har haft hela sommaren full med hantverkare. Det är skönt ialla fall med husbils/garage/tält:) Man skyddar husbilen bra…sommar som vinter:) Men det kanske kommer?:) Njut nu av ert fina hus. För det blev fint:) Kram till er båda

28 09 2013
Matts Torebring

Ja visst blev det bra. På 70- talet när jag körde långtrad kunde jag sitta och titta på, hur man målade sina hus. Idag är det farligt när trafiken är så mycket mera. Men man kan ju få inspiration på en ställplats, som jag fick denna gången, när man står still. Jag har för lite tomtmark, så jag kan i nuläget inte bygga garage till Bobilen tyvärr. Kram.

28 09 2013
Kors och Tvärs

Oj så snyggt det blev! Det är ju som om det är ett helt annat hus. Nu ska du slå dej till ro och njuta. Det har du verkligen gjort dej förtjänt av. Kramar till er från oss

28 09 2013
Matts Torebring

Vi är riktigt nöjda. Om jag kan slå mig till ro var inte säkert. Som de sa på jobbet om mig, ”Matts bygger nog snart igen”. Jag ska njuta detta året ut i alla fall. Lite idéer finns redan. jag ska ta med Birgitta ut på något gott och trevligt har jag tänkt. Kram.

28 09 2013
Kurt Nilsson

Riktigt riktigt snyggt. Gillar färgsättningen. Vi hade exakt den samma på vår sommarstuga i Sandviken, Sölversborg.

28 09 2013
Matts Torebring

Huset har varit gult i 22 år som vi bott här. Nu efteråt förstår jag inte att vi haft det så, i så många år. Det rimmar dåligt när man bor på Skogsgatan, alldeles intill storskogen. Nu smälter det in i ”skogsmiljön” och bildar en bra harmoni.

28 09 2013
Rolle o Carina

Grattis till ert nya fina hus,så fantastiskt vackert det blev med färgsättningen.
Och taket med garaget,mycket bättre lösning än det innan !!
Nu måste ni bara njuta av det hela och ta det lugnt framöver och inga måsten
Ta en rejäl Bobilstur och njut av livet vettja…….

Ha det gott/Kram

29 09 2013
Matts Torebring

Tack, visst blev det bra. Jag sa till Birgitta, ”Nu får jag ta med dig till Grännaberget på en räksmörgås en kväll”. ”Glöm det, de har stängt för säsongen” fick jag till svar. Det blir Stockholm istället till helgen som kommer. Kram

29 09 2013
Anki

Mycket jobb och slit och nu är det klart… och det blev såå snyggt! Gillar den nya färgen och med nya taket på garaget så blev det verkligen bra! Förstår att ni är nöjda… nu kan ni ta kanske ta det lite lugnt ett tag… ta en tur med bobilen – bara koppla av och njuta. Snart nog blir det full rusch igen… knappt tre månader till jul 🙂
Ha det gott!
Kram

29 09 2013
Matts Torebring

Tack Anki, jag måste erkänna att jag längtat efter slutfasen på projektet. Vi är ju inte 25 längre. Kram.

29 09 2013
Freedomtravel

Tjusigt! Fin färg blev det också! Mycket jobb förstår jag, men så blev det ju bra resultat! Det där med mycket jobb känner vi igen för övrigt 😉

29 09 2013
Matts Torebring

Tack, ni om någon, vet vad slit och arbete det är med ombyggnader och ”nya projekt”. Ni är värre än jag, men så är ni ju bara ungdomar än. Kram.

29 09 2013
Lennart

Riktigt snyggt blev det!

Bra med ett ordentligt tak på garaget också!

Men glöm nu inte bort bobilen för att huset blivit så fint!

Kram

29 09 2013
Matts Torebring

Tack, men Bobilen är bland det bästa vi har, den väljer vi aldrig bort. Kram.

29 09 2013
Maggan och Ingemar

Håller med alla andra jättefint blev det och färgen perfekt. Det nya taket på garaget är något jag också vill ha, vi har likadant tak som ni hade. Att göra den här ”ansiktslyftningen” kan inte ha varit billigt, men absolut värt pengarna kan jag tro. Bara det att nu blir jag också sugen på att göra en ”ansiktslyftning” på vårt 33 år gamla hus, ni ger inspiration.

29 09 2013
Matts Torebring

Tack, vi är så nöjda med resultatet. Altan och nya garagetaket är ju naturligtvis det största lyftet. Vi är så supernöjda med färgsättningen också. Ni i Västra Götaland brukar väl säga, ”Köstar de nåt”? Jag borde även rikta ett Stort Tack till våra politiker, utan Rotavdraget hade vi inte haft råd till alla, dessa tre stora förändringar. Denna gången kommer inte Rotavdraget att räcka till, som är 50 000 var, för oss båda, totalt 100 tkr. Ställningsbygget kostade en bra summa, och där är hela 50 % godkänt för rotavdrag. Kram.

29 09 2013
Lars Permeln

Grattis till en snygg ansiktslyfning på huset, det ser bra ut. Förstår att ni har haft en del att pyssla med de senaste tio veckorna. Skönt att det är över, nu kan ni njuta länge över resultatet. Varm hälsning i solnedgången från Tosteberga hamn där vi ska övernatta med en strålande utsikt åt nästan alla håll.

29 09 2013
Matts Torebring

Tack Lars, och precis som du skriver, nu hoppas jag vi klarar oss i många år framöver. Skönt att ha det gjort så länge man känner sig frisk och stark. Ha en fortsatt trevlig resa själva. Kram.

29 09 2013
Elisabeth

Vilket enormt arbete! Förstår att ni är nöjda nu. Njut och ha det bra i ert vackra hus! Kram Elisabeth

30 09 2013
Matts Torebring

Ja detta kändes faktiskt ganska stort, med tanke på att regn kan ställa till det rejält hela tiden. Men det gick bra och nu hoppas vi kunna njuta av det. Kram

3 10 2013
JoY

Såå fint huset blev, gillar verkligen färgerna och garage takets förvandling.
Ha det bra på altanen nu.
Yvonné

3 10 2013
Matts Torebring

Tack, vad roligt. Vi är minst sagt jättenöjda. Inspirerade från våra resor i Boblen, blebv det så här bra. Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: