Skog & Trädgård

13 07 2014
Dagen innan vi åkte till Frankrike, planterade jag våra sommarblommor

Dagen innan vi reste till Frankrike, planterade jag våra sommarblommor.

Under alla år,  har vi lämnat våra vårblommor och rest på semester i början, mitten av juni månad. Förra året och i år, planterade jag våra sommarblommor, dagen innan vi reste till södern. Så här vackert mötte de oss när vi kom hem, tack vare sonen Niklas och hans son Linus som vattnat dem i sommar, när vi varit borta.

Tre urnor vid entrén hemma och tre  och tre gravvårdag fick samma blommor

Tre urnor vid entrén hemma och tre  gravvårdar fick samma blommor.

Jag kan inte göra några konstnärligt utformade planteringar, utan måste tänka, vilka blommor klarar sommaren bäst, om det blir torka. Därför planterar jag, de enklaste blommorna av alla, Tagetes och Lobelia.

Steppsalvian klarar torra sommardagar när vi är borta

Steppsalvian klarar torra sommardagar när vi är borta.

Jag gillar Steppsalvian, som doftar så till och med jag känner det. Jag fick rådet av vår gode vän, medarbetare och trädgårdsmästare Christer Haak, att plantera dessa. Den är fantastisk på att blomma länge och att klarar torra sommardagar.

Min steniga trädgård

Min steniga trädgård

En stor riktigt stor sten, som inte är helt enkelt att plantera runt, då det blir brännande sol mot söder och kallt på norr. All sten som nu ligger synlig, har jag brutit upp på vår tomt.

Hosta håller rent från allt ogräs.

Hosta håller rent från allt ogräs.

Hosta är också ett tips från Christer. Här gör sig inget ogräs besvär. En halvmeter under ytan idag där Hostan växer, hade vi en björk, som var mer än en meter i diameter vid roten. Sådana träd skall växa i skogen och inte på en villatomt, sju meter från en villa.

Alunrot och Steppsalvia

Alunrot och Steppsalvia.

Alunrot också den ett tips från Christer. Jag har haft enorma exemplar av den. Denna planterade jag förra året.

Backnejlika, ett rent ogräs.

Backnejlika, ett rent ogräs.

Denna hittade jag själv, men vilket ogräs. Det sprider sig runt i hela trädgården av sig själv. Jag rensar bort, men det kommer hela tiden nya.

Hundratals av dessa tallplantor har jag dragit upp.

Hundratals av dessa tallplantor har jag dragit upp i sommar.

Granntomten mot väster, hade till för några år sedan, flera stora tallar som nu avverkats. Då nästan försvann alla små tallplantor, från min tomt. I år har det skett en massinvasion igen. Jag har rensat bort hundratals små plantor, sedan vi kom hem från semestern. Idag hittar jag nog inga tänkte jag, när jag gick ut med kameran. Jag behövde bara gå fem meter så var det två styck nya tallplantor.

Min egen skog en Pinus Zembra

Min egen skog, en Pinus Zembra.

Det kan nog vara cirka femton år sedan jag planterade denna tall, Pinus Zemra. Jag tycker barren är så härligt lena och luktar så gott.

En grov stam på drygt 15 år

En grov stam på drygt 15 år.

Jag hajade till när jag kom hem, har den blivit så grov nu? Den måste ha växt ytterligare en massa i sommar.

Min tomtgräns mot norr

Min tomtgräns mot norr.

Jag har under ett års tid visat mitt intresse för att få köpa granntomten. Jag har planer och idéer med den. Skogen förstör idag vår trädgård och det har börjat komma upp grova rötter till ytan i gräsmattan.

Granntomten

Granntomten.

Det fanns tre större Aspbuskar, nära tomtgränsen för 24 år sedan, när vi köpte huset. I dag har de växt oss över huvudet och tar all näring från vår trädgård.

Så här såg det ut på min tomt också innan jag odlade upp den för hand

I direkt anslutning till vår tomtgräns.

Så här såg det ut på min tomt också, innan jag odlade upp den för hand. Det är tolv- tretton år sedan och jag har fortfarande inte, eldat upp all ved från den skogsavverkningen, trots att vi tänder braskaminen nästan varje kväll vintertid .

 


Åtgärder

Information

14 responses

13 07 2014
Yvonné

Ni har verkligen en fin trädgård och förstår att det ligger mycket jobb bakom den. Det är skönt när det sköter sig självt och man bara kan plantera sommarblommorna.
Kram

13 07 2014
Matts Torebring

Ärligt sagt, har vi det jättefint, som vi tycker själva, men framför allt lättskött. Drygt två timmar ogräsrensning, kantklippning av gräsmattan och högtryckstvätt, efter fem veckors bortavaro, det kan man inte klaga på. Kram

13 07 2014
Lars Permeln

Vackert! Så fina blommor och fixningar i trädgården. Vet att inget gör sig självt, det krävs att någon tar tag i spaden och spettet. Förstår att det ligger många timmar bakom alla arrangemang. Rötter från träd och buskar får även jag jobba med. De har en förmåga att söka sig in under plattor som de skjuter upp och skapar ojämnheter med snubbelrisk. Förstår dina funderingar på den angränsande tomten.

13 07 2014
Matts Torebring

Ja du har rätt Lars, det är ett grundarbete utan like som ligger bakom, med bara ett par timmars arbete av maskiner, men som vi nu kan glädja oss åt. Visst är rötterna märkliga att känna av där det finns näring och vatten. Kram.

13 07 2014
Lennart

Visst är det vackert! Många timmar bakom!

Jag måste dock avslöja att jag varken saknar hus eller trädgård, jag har gjort klart den delen!

Kram

13 07 2014
Matts Torebring

Du har kommit längre än vi i livet Lennart. I Aneby färdigställs just nu ett 30- tal lägenheter. När vi åkte förbi där i går sa jag till Birgitta, ”Skulle jag tvingas till att bo där, skulle jag aldrig hålla mig hemma, det skulle vara vara en brevlåda. På 67 år har jag bott i lägenhet ett år, mer klarar jag inte av än. Kram från oss.

13 07 2014
Anette

Tallskott eller inte – Ni har en väldigt vacker trädgård med så mycket slit bakom!
Kram

13 07 2014
Matts Torebring

Märkligt att dessa tallskott gror precis över allt. Jag fattar inte var de kommer ifrån. Jag vill inte ha mer skog. Kram från oss.

13 07 2014
Rolle o Carina

Så fin trädgård ni har med vackra blommor !!
Nåt att vila ögonen på när ni är hemma 🙂

Ha det gott/Kram

13 07 2014
Matts Torebring

Tänk om jag inte var hemma och så till det, då skulle det snabbt bli en tallskog på hela tomten. Visst är det lättskött och smidigt idag och ganska njutbart. Kram

13 07 2014
Deciree

Oj vilken fin trädgård. Väldigt välputsad och fin. Ni är duktiga små arbetsmyror, du o Birgitta. Kram

13 07 2014
Matts Torebring

Tack, jag kanske är hemmablind. Med åren blir många växter för stora. Lättskött är det i alla fall. Trots alla stenmurar är det i alla fall anpassat för att vår automower skall komma fram överallt, så även skottkärra. Kram från oss.

15 07 2014
Lena & Jan

Er fantastiska trädgård måste räddas undan skogsutbredningen menar jag! Hoppas det går att köpa tomten intill 🙂

15 07 2014
Matts Torebring

Tack, det var riktigt snällt sagt av er. Jag får jaga på granne igen. Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: