Vad skulle pappa ha sagt…?

22 10 2012

Jag kände inte igen mig när jag kom hem i afton, vad har hänt?

För tre till fyra veckor sedan, bad jag Lindéns Trädgådsservice i Aneby, komma hem och hjälpa mig. Vi har varit hemma två helger på fyra månader. Det har regnat och det har växt utan gränser,  i denna sommar. När man inte är hemma och går och pillar hela tiden, blir det helt plötsligt mycket att ta hand om. Växter som inte gallras, tuktas och hålls efter är ingen prydnad.

Jag som har ideotträlat tusentalet timmar med rent anläggningsarbete i min trädgård, går och ber om hjälp, lockad av ”Rutavdraget”. Vad skulle pappa ha sagt, som visste vem jag är och vad jag brukar orka med. Jobbet inkräktar på fritiden och husbilen tar den lilla fritid som är kvar. Jag ringde på Roine Lindén, kom och hjälp mig, sa jag och det gjorde han gärna.

Mot min norra granne som är en ödetomt.

Jag tog hand om en trädgård utan större planläggning och tanke, när vi köpte vårt hus 1990. Att göra om en tidigare anlagd trädgård är värre än att börja från början. Jag ville inte gå in med maskiner och köra sönder. De verktyg jag hade var två järnspett, spadar, skyfflar, skottkärra, motorsåg och en släggyxa till alla gamla rötter. Mer än 35 ton marksten och trappstensmur, flera billass med grovkrossat bärlager, fem billas matjord, allt körde jag in i min skottkärra.

När jag anlade min trädgård hade jag en idé. Det här skall bli ett grönt ”möblerat” uterum. Gränsen mot mina grannar och så även mot Skogsgatan planterade jag 70- talet Thujabuskar samt lika mycket andra buskar. Men jag planterade dem med tre meters mellanrum. Mellan Thujabuskarna ville jag ha en lågväxande buske, ett ”fönster” i Thujaplanteringen helt enkelt. Med bara Thujabuskar hade det blivit en fängelsegård. Nu har jag öppen kontakt med grannar och förbipasserande. Mellan Thujabuskarna har jag planterat varannan Brudspiréa och varannan Rosenspirea.

Vidare har jag grävt ned hundratals meter elkabel och totalt har jag över trettio ljuspunkter i trädgården, alla på 220 v och lågenergilampor. Jag har elkontakter under buskar och träd och naturligtvis även på min egna ställplats till husbilen. Ute i trädgården har jag sedan gjort många olika utsmyckningar, möbler i uterummet helt enkelt.

.

På norrsidan om vårt hus

Vart har alla löv tagit vägen var det första jag tänkte. Min duktige trädgårdsentreprenör hade klippt buskarna, tagit bort varenda kvist och även löven från grannarnas träd. Jag kände inte igen mig helt enkelt. Nu har min entreprenör klippt ner alla Rosenspirea buskar. Kvar står alla Brudspirea buskar. Dessa kan jag inte klippa ned förrän i vår efter det att de har blommat färdigt.

Mot norr.

Lita inte på alla säljare vad de säger. Thujabuskar blir som du och jag, sa säljaren, när jag planterade dem för tolv, tretton år sedan. De blir två meter höga och sedan växer de bara på bredden. Vilken lögn, jag har kapat ner dem mer än en halv meter vid två tillfällen och de bara växer vidare ändå. Nu insåg jag min begränsning, jag har inte drag på bilen, jag har ingen lämplig släpkärra och jag har inte tid.

Ps. Jag tycker det är kul att mörkerfota så jag smög runt i trädgården med kameran trots att det var beckmörkt ute.


Åtgärder

Information

8 responses

22 10 2012
Maggan och Ingemar

Tycker nog du har en väldigt vacker och välskött trädgård, även om det är mörker foto. I vår trädgård är det ingen riktig ordning och nu när vi åker iväg på hösten så får den sköta sig själv. 🙂

23 10 2012
Matts Torebring

Ja i kväll var trägårn vacker, när trädgårdsmästarn är nästan helt klar. Det måste vara skönt att vara fri som fågeln och bara få rulla iväg som ni gör. Men jag skulle inte klara av att fira jul nere i Spanien, där går gränsen för mig.

23 10 2012
Lennart

Trädgården är ju som en Park!
Du skulle kunna ta inträde!

Jag förstår att det ligger många timmar bakom men aktiviteten sjunker något med åldern!

När jag tämker tillbaka fattar jag inte att jag hade 1 1/2 jobb och byggde hus själv samtidigt, det var då!

Nu tar jag det väldigt lugnt, har aldrig varit mycke för att anlita andra men nu har jag nyligen haft takläggare på carporten!

Man måste ju leva också!

Lev väl o
Kram från oss!

23 10 2012
Matts Torebring

Ja när ni kommer och hälsar på oss i Småland, får ni se att ordet park, stämmer inte. Men i kväll när trädgårdsmästarn är nästan helt klar var det härligt att gå runt. Så otroligt noggrant utfört arbete, att det gick inte att hitta ett löv eller en tappad kvist. Jag sa till Birgitta att detta var bland det bästa jag gjort på tio år hemma. Nu kan jag njuta av trädgården igen. Kram på er vänner.

23 10 2012
Lars Permelin (@Vbacken)

Han skulle förmodligen ha sagt så här: jag förstår att det är andra tider nu med andra möjligheter och helt andra prioriteringar där livskvalitet är en viktigt del för att skapa balans till arbete och slit.

23 10 2012
Matts Torebring

Återigen har en vis och förståndig man gett uttryck för sina innersta tankar. Tack & kram Lars.

24 10 2012
3M

Ni har en fantastisk trädgård, har ju sett den med våra egna ögon och vi är imponerade. Du har lagt ner oerhört med tid på den och vi kan förstå om du nu finner det svårt nu att hitta tiden och orken till trädgårdsarbetet, när familjen, firman och husbilen tar upp så mycket av din tid. Vi vet hur det är, vår anspråkslösa trädgård har blivit väldigt eftersatt pga framför,allt husbilsåkandet och barnbarn. Det finns dock ingen anledning att ha dåligt samvete så länge man gör sina prioritering av utifrån en egen övertygelse. Dessutom så utnyttjar vi RUT-avdraget, det fungerar utmärkt och man får lite avlastning.
Mörkerfotografering är jättekul och en riktig utmaning, roligt att se din bilder. Kram från 3M

24 10 2012
Matts Torebring

Ja nu är det faktiskt roligt att bo kvar i huset. Mer noggrann trädgårdsmästare finns nog inte än Roine Lindéns Trädgårdsservice, som jobbat hos oss. Så otroligt noggrant att jag inte trodde det var möjligt. Det blev inte bara ”Rut” det blev även ”Rot uppdrag”. I bland måste man offra lite buskar för att ge luft åt andra och oss som bor här.

När vi byggde hus i början av 70- talet offrade alla lika mycket tid i sina trädgårdar som på sina hus. När man går förbi dessa hus idag, ser man att många ”bara bor” i sina hus. Många unga familjer har varken tid eller lust att vara i trädgården och jobba. De har fullt upp av aktiviteter som jag aldrig haft tidigare.

Nu måste även jag erkänna att husbilen är roligare än att jobba kväll efter kväll i trädgården med hårt anläggningsarbete. Vi har ju vår ”Fino” som sköter om gräsmattan på ett elegant sätt. Det enda som krävs av mig nu för tiden, är en timma kantputsning och ta bort ogräs en timma i veckan. När jag anlade trädgården hade jag bara en tanke, det ska vara lättskött.

Jag har inga rosor, för jag är inte hemma och plockar bort överblommade blommor varje dag. Jag har hundratals meter kantsten för att hålla raka linjer på gräsmattan, allt i samma höjd som gräsmattan, stort jobb att lägga, men sedan är det lättskött.

Jag måste erkänna att jag lägger ned mycket tid på min blogg och att hålla kontakt med alla er likasinnade. Detta är så roligt att även det går före det tunga trädgårdsarbetet. Nu är jag jätteglad och nöjd igen efter ”Rut & Rot” och en noggrann trädgårdsmästare.

Vi har tittat på något lantställe, vi har tittat på villa på landet, vi har tittat på nybyggda hus i sjöläge, vi har tittat på tomter. Nu har vi bestämt oss. Vi kommer att bo kvar. Nu har vi ordning och reda, nu trivs vi, nu kommer vi att bo kvar. Det finns inget hus att köpa som vårt hus med nio rum och kök, centralt läge, skogen på baksidan och nu en trädgård som det är ordning i igen. Vad skönt att trivs igen där man bor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: