Mat och husrum

25 02 2023

På våren mötts vi av en överväldigande fågelsång på mornarna när vi kommer ut. Nu måste vi betala tillbaka! Sedan tidigare har jag fått ”bygglov” för att sätta upp holkar i kommunens träd. Idag var det dags att ge våra fåglar husrum. Marken består av våtmark, det var -4 och svinkallt, 10 cm nysnö, svårt att ha handskar på sig, stegen var iskall, nageltrång i fingrarna och stegar är inget bra för mig längre på ett ostadigt underlag. Dessutom var barken på vissa träd för tjock, skruvarna för korta och ”bitsen” passade inte trots 3 olika sortiment askar. Till slut var vi klara.

Sedan oktober månad har vi matat dem med 75 kg solrosfrö och 15 kg jordnötter, tillsammans 90 kg!

Våra fågelbord hittade vi på en marknad i Hjo för 10- talet år sedan. En ornitolog hade lagt mycket tid och kraft åt att utforma ett fågelbord där inte fåglarna kan bajsa i maten och bli sjuka och dör. (Nu bajsar de på väggen) Denna är avdelad i 2 fack på insidan, men eftersom de gillar Solrosfrön mest, fyller jag samma sort i båda facken.

Vår välbesökta automat för jordnötter. Våra fågelbord hänger på väggen, skyddat undet takfoten, till vår friggebod. När vi sitter i vårt vardagsrum, kan vi se att det nästan är slagmål om maten ibland. Det är ett riktigt skådespelet se dem.

Vi hittade superfina fågelholkar på Facebook, hemma i garaget hos riktigt trevliga och fågel älskande pensionärer i Forserum. (nära Nässjö) Mannen tog med motorsågen till skogen och letade ut lämpligt virke, som han sedan sågade bräder av i ett eget mindre sågverk. Vi köpte 10 st fågelholkar, 3 st för starar och 7 st för småfåglar. De mindre bara 100 kr st.

Birgitta hjälpte mig och när vi klara har vi gett plats för 10 st nya inneboende. Jag hängde av mig jackan, gick till vardagsrummet för att se om allt blev bra. Döm om min förvåning, 3 av holkarna hade redan ”husvisning!” Fantastiskt roligt.

En film från fågelbordet säger allt …


Åtgärder

Information

8 responses

25 02 2023
Husbilen Coralen

Inte dåligt gjort Matts,ni är riktiga fågelvänner ni!
Vi matar oxå dom små,roligt att se när de kommer.
Hoppas blåmesarna bygger i vår holk som ser ut som en katt,dom gillar den ändå😄👍
Dom har redan vart där och inspekterat i år så dom kommer nog igen,trevligt värre!

Ha det gott/SolKramar fr norr

25 02 2023
Matts Torebring

Jag är en riktig djurvän och pratar gärna med alla djur jag kommer åt. Det är lätt att se om de är snälla djur. Rovdjur tycker jag riktigt illa om, gäller även katter. Det finns en gårdskatt på ridskolan ett stycke bort och den ligger och lurar på fåglarna på marken. Det skall jag sätta stopp för. Kanske ska han få lite mat också, för han har tagit minst 4- 5 möss ute på gården.
Vinterkram från Småland

25 02 2023
Monica

Vad fint ni gör! Och så roligt att följa dem sen. Hos dotter sattes det upp förra året och direkt flyttade småfåglar in, jätteroligt. Svärfadern kom med holk och så gjorde fler och de sattes upp. Sen satte de upp ett par fladdermusholkar också och kan inte bevisa men inga mygg anföll oss. Sägs ju vara effektivt.
Blev lite orolig dock om du stod på vinglig stege men Birgitta höll i förstår jag. Nu kan ni bara titta på alla gäster.
Lite försiktig fågelsång här och blev glad av att höra. Men snöar varje dag och trött på vintern fast jag aldrig brukar tänka så men i år.

Ha det så fint och bra nu.

25 02 2023
Matts Torebring

Det är extra roligt att se alla fåglarna från vårt panorama rum, vi ser ”skådespelet” hela tiden. Någon berättade om att de gjort ett enda större hål i sin ”nötautomat”. Sedan slogs fåglarna om just det större hålet, för att få med sig hela nötter.
Jag hade gärna monterat ”bosättningarna” lite högre upp på trädstammen, men med en hal aluminiumstege och snö under fötterna vågade jag mig inte upp högre. När våren kommer på allvar, kanske jag vågar upp igen.
Allt gott till er.

25 02 2023
bmlarsreseblogg

Visst är det underbart att komma ut och mötas av den otroliga fågelsången, t o m en koltrast höll konsert härom dagen.
Så kul att se att ni knappt hann färdigställa boendet innan det var husvisning. Ni får säkert många boende och familjebildningar hos er framöver!

25 02 2023
Matts Torebring

Att få se 3 husvisningar på en gång, bara efter 5 minuter efter att vi var klara, kändes som lön för hela mödan och vinterunderhållet. Någon försökte mata fåglarna ur handen och lyckades till slut efter lång väntan. Det tålamodet har nog inte jag. Vi får älska dem på avstånd.
Allt gott

27 02 2023
Nils-Åke Hansson

Vad häftig av er att köpa så många fågelholkar, så snällt mot fåglarna.

27 02 2023
Matts Torebring

Det var inget svårt beslut, alla fåglar sjunger så enormt vackert för oss. Det minsta vi kunde göra var att ge dem mat och husrum.
Allt gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: