Det tar tid att skapa en bok

10 01 2022
På vägen till och från jobbet hinner jag att fundera.

Det var ganska ”ruligt” (ojämt) att gå idag, men med stavarna känner jag mig ganska säker. I dag funderade jag på en ganska märklig sak: ”Det tog 8 månader att bygga vårt hus och det kommer att ta tolv månader innan min bok är ute i handeln.” Jag började skriva i februari 2020. Nu de sista 3 dagarna har jag suttit med att korrigera till rätt upplösning på (de många) bilderna jag har med i boken och jag är ändå inte riktigt klar.

Själv har jag resonerat, att skapa mängder av text blir ganska tröttsamt, för en bild säger mer än 1 000 ord. Samla alla bilder på ett ställe i boken eller inga bilder alls, det är billigast, sa någon, aldrig i livet, sa jag. Ni kommer att få uppleva livet i en kall torpstuga i slutet av 30 talet, att vara bonddräng som både pappa och jag har varit, livet som nygifta i ett torp långt ute i skogen utan el och vatten. Ni kommer att få följa mig från 5- 6 årsåldern med hårt arbete i mina båda händer, Matts i skolan, Matts som skogshuggaren, Matts bakom ratten i en långtradare i hela Norden och Tyskland, Matts och hela familjen i en husvagn, Matts som oftast sålde mest av alla, Matts och familjens resor i hela Europa med husbil, Matts som husbyggare, Matts som den ständige entreprenören, och ett helt liv under den Högstes beskydd. Allt detta finns med i min bok med i något fall mer än 120 år gamla bilder.

En helt fantastisk livsberättelse.

Denna boken hann jag med att läsa en del av i helgen. Wow vilken story! Den lilla tjejen som som ville flyga de stora stridsflygplanen, men nobbades till alla utbildningar på grund av att hon var tjej. Efter många års kamp kom in och utbildades genom flottan. Då var hon ensam tjej i alla sammanhang. När utbildningen var slut, var det bara hon och en kille som fick flyga de största jetflygplanen, hon var näst bäst i klassen. Så småningom kommer min bok att kunna beställas, från Semnos förlag i Värnamo, missa då inte att köpa denna boken också.

Så snart boken finns i handeln, så här kommer adressen till mitt förlag, men min bok kan beställas hos alla bokhandlare: https://www.semnos.com/bocker/nerver-av-stal/


Åtgärder

Information

6 responses

10 01 2022
Monica

Det finns så otroliga människor och väldigt bra att det finns böcker om dem med all historia.
Jag arbetade med en mycket känd kvinnlig professor som var enormt skicklig, hon skrev en mycket intressant bok. Hon visade på att kvinnor i konkurrensen måste ha minst 10 gånger så många meriter som män och vara nästan mirakel. Av henne lärde jag mig att till dåtidens läroverk och kanske även ända till min tid när det då bytt namn till gymnasium så krävdes mycket högre betyg för flickor att komma in än för pojkar. Jag blev helt undrande men i det politiska systemet som var bestämdes så för annars blev det stor brist på pojkstudenter. Vi gått i samma ärevördiga som Gustav Vasa😅men han blev inte långvarig, relegerad som värsting.
I alla fall lånade jag ut den boken till en gäst som blev helt begeistrad när hon såg. Men tyvärr fick jag aldrig tillbaka den och hur vi letat och frågat men gavs vidare kanske.
Vänner säger att de aldrig lånar ut viktiga böcker så det ska jag inte göra med din.
Andra som jag rensar ut är en annan sak men vi diskuterade här och vänner sa att de aldrig fick tillbaka en bok heller. Väldigt främmande i min värld, även lånat ut skivor och lika där, unika som aldrig går att finna. En gång fick jag tillbaka omslaget men ingen skiva i.

Nu önskar jag dig stort lycka till med detta och att den blir klar snart.
Intressant det du skriver om husbyggen, hoppfullt att det kan gå så snabbt när alla bygglov, dokument, kontroller m m är klara och sen bygga. Så otroligt skönt att ha ett nytt vackert hus.

11 01 2022
Matts Torebring

En person pekade på mig i min ungdom och sa något riktigt dumt: ”Han den där!” Långa stycken kanske det gav en drivkraft att visa vad jag kan. Personen som sa det, blev kvar hemma, själv öppnade jag upp hela Europa. Under tre dagar har jag ”stått vid en maskin.” Det var inget för mig.

Jag har också böcker som är ute och går och inte har kommit tillbaka. Jag hoppas att många, många får ett eget exemplar av min bok. Det är en unik story, jag måste få dela med mig av den.

Visst har jag lyft på ögonbrynen när unga tjejer har kommit till mitt bygge med de största, tyngsta och längsta lasterna. Tjejer kan lika bra eller bättre än vi killar. Vi killar kan också om vi bara vill, det har jag bevisat i min bok.

10 01 2022
Husisblogg

Här blir det många boktips och min manlige ägare som bara ”läser” talböcker 😀.
Allt gôtt

11 01 2022
Matts Torebring

Jag har fått frågan om en ljudbok, men då faller hela storyn med Matts i skogen, på Nordkap eller i de franska slotten.
Det bästa

11 01 2022
Husbilen Coralen

Bra jobbat Matts att få till en så stor och innehållsrik bok!
Blir spännande att få läsa den sen kan jag lova.

Ha det gott/NyårsKram

11 01 2022
Matts Torebring

Tack & visst är det spännande. Jag är beredd på både ros & ris. ”Dina rättigheter sitter i riset”, sa min mamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: