Svaret!

27 10 2020
Vatten skapar liv. Arkivbild 2015.

Idag satt min kära Birgitta & jag, i väntrummet på Urologen, Höglandssjukhuset Eksjö. Vi satt och väntade på mitt provsvar, på vävnadsprovet från min prostata. Femton minuter före utsatt tid, kom läkare och sjuksköterska. Jag var helt lugn, jag har lämnat allt i Guds Hand. Jag blev inte alls förvånad över svaret. Förr kände jag en lättnad, nu har jag ett svar att rätta mig efter.

Om jag haft nr 6 på värdeskalan, hade jag inte ens fått en kallelse om återbesök. Om jag haft nr 10, hade det handlat om bromsmediciner. Jag fick värdet 7. Jag är lättad och glad. En läkare svarade mig i somras efter två PSA prov, du har inte cancer. Jag nöjde mig inte med det svaret, utan gick vidare.

Utvecklingen inom sjukvården går fort framåt. Om jag skulle välja strålbehandling, är allt över efter 7- 8 behandlingar under två veckor, mot tidigare 39 strålbehandlingar. Risken för strålskador är stor på tarm och urinvägar, samt det normala samlivet är slut, det finns inte mer.

Operation tar bara en och en halv timma. Jag får komma in på morgonen och resa hem redan nästa dag. Detta är inte heller helt riskfritt från biverkningar. Samlivet kan komma tillbaka. Spontant kändes operation som det enda alternativet. Nu har vi några dagar på att samtala med varandra om detta. Jag skall lyssna med mina vänner som samtliga gått igenom detta.

Tack Gode Gud för att jag får förtrösta på Dig, Tack för vården vi har idag & Tack för Birgitta som ständigt står vid min sida vad som än händer!

Ps. 23.


Åtgärder

Information

15 responses

27 10 2020
Rolle o Carina

Jag vet hur det är när man inväntar ett svar efter man lämnat prover!
Själv så fick jag vänta hela 2 dryga veckor,man mådde inte så bra.
Men när man väl får svaret så vet man mer,man lugnar sig mer då!
Jag hade tur och fick en rätt mild prognos ändå i det hela dock.
Var bara och bita ihop och gå igenom det hela,idag mår man bättre.
Som tur är går ju utvecklingen fort framåt i många behandlingar.
Håller alla tummar för er nu att det ordnar upp sig framöver i tid.

Ha det gott/Kramar till er……

27 10 2020
Matts Torebring

Jag vet att du gått igenom svåra behandlingar under lång tid. Ovissheten är mördande. Skönt att få veta. Jag har fått kämpa på för att få detta svaret. Jag ringer dig en eftermiddag framöver.
Stor ❤️kram

27 10 2020
Husisblogg

Vad skönt att ändå få ett svar, även om du var lugn inför detta.
Diskutera igenom beslutet i lugn och ro och alla behandlingar har ju sina för- och nackdelar och så även biverkningarna.
Allt gott!

27 10 2020
Matts Torebring

Svaret var en lättnad att få. Jag anade i mitt inre, att det skulle vara så här som det blev. Nu ska vi ta helgen på oss och ge frågan ett svar. ❤️ Det Bästa!

27 10 2020
Nils-Åke Hansson

Skönt att ändå att fått ett svar, och kunna utgå ifrån. Jag är själv på gång med det samma väntar på PSA svaret.

27 10 2020
Matts Torebring

Flera år av att leva i ovisshet är över. Jag har mött motvilja till proven på flera håll. Nu hoppas jag att ett nytt liv börjar framöver. Lycka till själv och jag hoppas på Det Bästa!

28 10 2020
Monica

Bra att du fått svar på det du själv anat men vägen dit var hård med allt du drabbades av. Ta god tid på dig med att fundera och bra att prata med andra som du gör som gått igenom samma men kanske valt olika behandlingar. Kanske ni har någon läkare inom det medicinska området i bekantskapskretsen som ni kan prata med också. Önskar er allt gott och att allt blir till det bästa. Ni ser så fina och glada ut så hälsan följer er. Jobba och ta pauser, tror man mår bäst att vara igång men med balans. Ha det så fint.

28 10 2020
Matts Torebring

Tack Monica! Ja det brast i informationen, den sista resan var helt onödig, men de räddade mig, det var det viktigaste. Nu ska vi samtala med vänner, men främst Birgitta & jag. ”Vi är inte gamla än”, som Birgitta ofta säger. I väntrummen ser du ut som en liten pojk, sa Birgitta, jämfört med de flesta andra. Detta ska bli bra nu, vi kommer att välja rätt behandling och vi skall få det bra tillsammans.❤️ Det bästa!

28 10 2020
JoY

Skönt att du/ni fått svar nu och får prata i lugn o to tillsammans. Önskar dig lycka till med allt vad det innebär.

28 10 2020
Matts Torebring

Tack Yvonne! Svaret var en lättnad att få, ovissheten är så mycket värre. Vi ska helgen på oss och samtala igen allt, Birgitta & jag och med våra vänner. Det bästa!❤️

28 10 2020
Vår husbilsblogg

Jag har upplevt situationen. Det är minsann inte så enkelt att välja mellan behandlingsformerna. Jag valde operation som utfördes med titthålskirurgi. Anledningen var att jag ville att läkaren skulle kunna se vad han gjorde.

29 10 2020
Matts Torebring

Ja det är inga självklara beslut att ta. Jag har följt dig på bloggen. Men visst har du strålat också?❤️

29 10 2020
Vår husbilsblogg

Det stämmer, mitt psa-värde började stiga 2019, det medförde att jag strålbehandlades 35 ggr de sju första veckorna 2020. Mitt psa-värde är för närvarande omätbart. Tekniken vid strålning är klart mycket bättre än vad jag trodde, de röntgar alltid före strålbehandlingen som genomförs med hög precision. När läkarna vet precis var de ska stråla så är den tekniken mycket bra och säker.

31 10 2020
Ulf

Fick det förhatliga beskedet prostatacancer vid 45 års ålder. Tankarna var många och funderingar kring familjen i övrigt var i centrum.
Nu 5 år efter så är jag helt friskförklarad och livet är åter.
Carlanderska hade en fantastisk kirurg som jag fattade förtroende för så det blev öppen operation ta bort prostatan. Nerverna bibehölls och förvisso tog det lite tid innan det var som det brukar, men kirurgens ord höll.
Lycka till! Det kommer att gå bra även om första tiden efter OP var jobbig

31 10 2020
Matts Torebring

Tack Ulf, för ditt inlägg. Det värmer att få se allt ur flera perspektiv. Birgitta har sagt till mig, att jag ser ut som en pojk i väntrummen som vi suttit i, detta i förhållande till de många äldre. Du var verkligen en ”pojk” när du fick beskedet. Jag är övertygad om att detta kommer att gå bra, för hela familjen och inte minst för mig. 🙏👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: