Anna Dahlberg ledare Expressen 200907

29 09 2020

Hur många värdegrunder & handlingsplaner tål Sverige?

En av de bästa ledare och mest sanna, direkt ur verkligheten som jag läst någonsin. Läs detta och inse hur det ser ut i Sverige idag. Var glada om ni inte driver ett företag.

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/hur-manga-vardegrunder-och-handlingsplaner-tal-sverige-/

I morgon skulle vi haft besök av Arbetsmiljöverket på jobbet. De lämnade återbud idag, på grund av Corona pandemin Vi har hört de mest skräckslagna berättelser, om hur det kan gå till. Själva investerade vi under åren 2018 till 2019, hela 18 miljoner, allt i bara bättre arbetsmiljö. Vill gör allt vi kan, men det räcker inte. Det är inte det viktiga, det känns nästan oväsentligt det vi gjort. Vi har fått ta in fyra olika arbetsmiljökonsulter/ ingenjörer, teckna avtal, allt för att komma till rätta med alla lagkrav.

Vi har mycket väl dokumenterade arbetsflöden och upplagda processcheman för allt vi gör. Det räcker inte! Vi ska ha ett otal handlingsplaner. Vi kontrollerar till exempel brandlarm en gång per månad, ett externt företag kontollerar var tredje månad samt en årskontroll. Utöver detta skall en ytterligare extern revisor kontrollera detta. Så är det med nästan varje sak, som truckar, pallstallage, ventilation, värme & kyla och mycket mera.

Läs ledaren och inse verkligheten. Försvaret har 5 700 heltidsanställda yrkessoldater och det krävs 650 HR personer för detta. Polisen har 9 049 personer i yttre tjänst och har 930 personer på sin HR avdelning.

Expressen måste producera, de skall ge ut en tidning 365 dagar om året, vi skall leverera kaffemaskiner, varuautomater och nästan 16 000 andra produkter varje dag. Hur ska vi orka, hur ska vi hinna, vem skall betala allt detta?

Jag satt i väntrummet på Värnamo Sjukhus. En äldre dam kom och städade. Hon tömde en papperskorg, sedan var hon tvungen att dokumentera det i en pärm. Hon öppnade dörr, hon dokumenterade. Den mesta tiden för henne var att dokumentera. En inspektör sa till mig vid ett tillfälle, ”Jag bryr mig inte om det är städat eller inte, jag vill se vem och när det gjordes.

Hur många personer krävs för att byta en glödlampa? Rätt svar fem! En person skruvar i lampan, en jurist ser till att lagen följs, en HR-anställd skriver riktlinjerna för arbetsmiljöarbetet, en konsult med hbtq-certifikat samt en kommunikatör som kontrollerar mediebilden.


Åtgärder

Information

6 responses

29 09 2020
Monica

Det har blivit helt orimligt. Vet inte vad allt ska ta vägen med all dokunentation.Sjukvården galen och inte begås färre fel med detta.En städerska kan torka toaringen och sen den nyopererade hjärtpatientens sängbord med samma trasa, bara det dokumenteras är det bra.En läkare, nu själv patient larmade, ja då skulle man titta på städföretaget lite. Lärare har en kunskapsmatris till varje elev som följer individuellt ämnet.Undervisar man i två ämnen 120 elever blir det 240 matriser som elev och föräldrar tittar i och mailar och ringer om fram till midnatt.Helt absurd arbetsbörda och många kan inte orka i längden.Och då blir det ännu värre för dem som är kvar.Och pengar ska vi ge säger ministrarna så alla får superlärare och likvärdig undervisning men samtidigt avskeda kuratorer och övrig personal som stöttar elever som har diagnoser m m, har kontakterna med social och polis, nej nu hör det till lärarna.Och på nya KS kostar det.Varifrån tas alla pengar till styrande och all galenskap.Tur vi har folk som arbetar.

29 09 2020
Matts Torebring

Tack Monica, jag känner mig inte ensam i ledet längre, vi är nog många som lider. Jag kallar allt detta för myndighetsmissbruk. Jag klarar inte med mitt sunda förnuft och sjuårig folkskola, att ens ta sällskap med dessa myndighetspersoner på besök, jag har gått ifrån dem flera gånger på jobbet. Jag är knallröd, jag fattar snabba beslut och jobbar vidare. Hur skulle vår företagsidé annars överlevt sedan 1976? Det har dessutom gått bra för oss. Sista bygget 2018- 2019, var jag på gränsen att ge upp, inför alla ställda krav på dokumentation och opraktiskt tänkande. Vart är vi på väg?
Allt gott till er.

29 09 2020
Rolle o Carina

Ja säger bara,Sverige har blivit ett galet land i mångt o mycket!
Mycket var bättre förr,en bra tid som tyvärr aldrig återkommer!

Ha det gott/Kram

30 09 2020
Matts Torebring

Livet var spännande i slutet av 60- talet, fram till millenniumskiftet, sedan tror jag att det mesta har spårat ur.
Må gott kram

1 10 2020
pkjellsson

Ja det var sådant som fick mig att lämna jobbet som kapten på tankbåt. Förr var det ett Kaptensjobb, numera är det 99% kontor och checklistor.

1 10 2020
Matts Torebring

Jag förstår dig till fullo. För mig med en gnutta sunt förnuft, är det myndighetsmissbruk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: